Virtuální realita ve větrném tunelu: Seskok nad Manhattanem a Prahou

Virtuální realita ve větrném tunelu: Seskok nad Manhattanem a Prahou
Sdílej
 
Nikdy jsem neskákal z letadla, ale teď skáču hned nad newyorským Manhattanem a pár minut poté i nad Prahou. Díky virtuální realitě a větrnému tunelu. Hurricane Factory provozuje jediný větrný tunel v České republice už od roku 2013. Najdete ho v pražských Letňanech.

 

Větrný tunel je zařízení, které vám umožní létat a prožít pocit volného pádu, i když prakticky visíte v prostoru na stejném místě. Základem je letová komora ve tvaru velkého průhledného válce s průměrem 4,3 metru a výškou 14 metrů. V komoře odspodu proudí vzduch rychlostí až 270 km/h, který vás nadnáší a umožní vám létat. Můžete viset na místě, ale i vylétnout několik metrů vzhůru. Nahoře i dole jsou ochranné sítě, takže nehrozí, že by vás vzduch nasál do jednoho z obřích ventilátorů, které umělý vítr obstarávají, nebo že byste se při ztrátě tahu větru či špatném pohybu zřítili na tvrdou zem.

Přidáme virtuální brýle

Významnou část klientely obstarává větrnému tunelu prodejce Zážitky.cz. A právě šéf tohoto serveru Honza Hájek vymyslel a uvedl do provozu významnou inovaci. Do větrného tunelu přidal virtuální realitu.

Honza Hájek ze Zážitky.cz je autorem řešení létání ve větrném tunelu s virtuální realitou •  Pavel Dobrovský, Zážitky.cz

Letec dostane na oči brýle Oculus Go a létaní v průhledném tubusu se tak rázem promění v téměř dokonalou simulaci skutečného seskoku z letadla. Na této novince se během letošního roku vychytávaly drobné technické nedostatky a nyní se létání ve virtuální realitě velmi blíží skutečnému volnému pádu po výskoku z letounu.

Je to jako realita?

Zkoušíme to na vlastní kůži. Jsme dva – já a redakční kolega Pavel. Ve větrném válci se střídáme po 90 vteřinách a postupně zkusíme šest programů. Čtyři ve virtuální realitě a dvě bez ní. Virtuální realita nás přenese nad New York, nad španělské pobřeží, nad Prahu a do jakéhosi vesmírného prostředí. První tři jsou videozáznamy skutečných seskoků profesionálních parašutistů. Jsou pořízeny na 360° kameru, takže jsme se během letu mohli rozhlížet na všechny strany.

Brýle s virtuální realitou zprostředkují volný pád nad New Yorkem •  Pavel Dobrovský, Zážitky.cz

Brýle s virtuální realitou zprostředkují volný pád nad Prahou (nahoře newyorkský Manhattan) •  Pavel Dobrovský, Zážitky.cz

Protože letec za letu nevidí své okolí, pomáhá mu školený asistent, který vidí záznam zvenčí na obrazovce a s letcem může různě otáčet, případně ho vynést tunelem vzhůru. Čtvrtý virtuální zážitek z vesmírného prostředí je vytvořený v počítačové grafice. Nám se zdál nejintenzivnější. Poslední dva lety jsme absolvovali bez virtuálních brýlí. Zážitek trochu jiný, ale stejně intenzivní a zábavný.

České řešení

Tvůrci létání ve větrném tunelu s virtuální realitou museli vymyslet, jak přizpůsobit speciální video obsah virtuálním brýlím i jak brýle rychle a efektivně připevnit na parašutistickou přilbu. Přezky z 3D tiskárny umožňují během několika vteřin vyměnit brýle na přilbě za průhledový štít. Toto řešení je zcela unikátní, ale i univerzálně použitelné pro všechny větrné tunely po celém světě, kterých je několik set.

Uchycení virtuálních brýlí na přilbu je nyní už dokonalejší – místo pružného pásku se používají přezky jako na vázání snowboardu •  Pavel Dobrovský, Zážitky.cz

Čas je relativní

V tunelu jsme každý létali 6 krát 90 minut, což je celkem 9 minut letu. Běžný zákazník větrného tunelu zažije pouze dva lety, tedy jen 3 minuty. Předem je třeba si vybrat program s virtuální realitou či bez ní. Pro zážitek z volného pádu je to čas zcela dostatečný. Let je poměrně fyzicky náročný, ale na druhou stranu v tunelu mohou létat už děti od pěti let. Samotnému zážitku předchází asi půlhodinová instruktáž.

Soutěž s časopisem Mateřídouška o 3x poukaz do Větrného tunelu s virtuální realitou pro 2 osoby

Soutěž s časopisem Mateřídouška o 3x poukaz do Větrného tunelu s virtuální realitou pro 2 osoby

Supermanem snadno a rychle: Jak na vzdušnou akrobacii

Supermanem snadno a rychle: Jak na vzdušnou akrobacii

Atomový vrabec: Reaktor v bazénu

Atomový vrabec: Reaktor v bazénu

 

Články odjinud