Neuralink: Implantát Elona Muska přenese digitální svět přímo do mozku

Neuralink: Implantát Elona Muska přenese digitální svět přímo do mozku
Sdílej
 
Implantát, který vám přenese digitální svět přímo do mozku, se rychle blíží. Elon Musk chce upgradováním lidí zabránit nadvládě robotů na Zemi. V jeho společnosti Neuralink pracují přední světoví neurologové. Na čem přesně "dělali" se dlouho tajilo. Teď konečně vyplula pravda na hladinu.

 

Představte si, že řídíte počítač pouhou myšlenkou. Ve filmech a hrách situovaných do budoucnosti to není nic nového. Jenže napadlo by vás, že taková technologie se už ve skutečnosti chystá i v našem světě? A nestojí za ní nikdo jiný než největší vizionář 21. století Elon Musk.

První čip Neuralink

Společnost jménem Neuralink založil Musk v roce 2016. Zaměstnal zde několik předních neurologů (vědců, kteří studují lidský mozek), ale o tom, na čem budou vlastně pracovat, mlčel jako hrob. Promluvil až nyní. Podle jeho slov se podařilo v laboratořích vyvinout funkční čip jménem N1, který umožní komunikaci člověka a strojů pomocí mozkových vln.

Elon Musk tvrdí, že spojení mozku s umělou inteligencí je cesta budoucnosti •  Getty Images

Elektřina v mozku

Nejde zdaleka o novinku. Už před sto lety se německému psychiatrovi Hansi Bergerovi podařilo prokázat, že náš mozek vydává různé elektrické signály. Některé z nich lze vyvolat vůlí. To už jen krůček od příkazů, kterými by mohlo jít ovládat stroje. O padesát let později to vědci dokázali poprvé využít v praxi na opicích. Jen podle signálů vysílaných mozkem se primátům podařilo hýbat robotickou ruku a po čase ji dokonce získali pod kontrolu.

Implantát do mozku? Operace prý bude bezbolestná •  Neuralink

Digitální oči

V roce 1978 začal americký výzkumník William Dobelle zkoušet, zda by nemohl implantát vrátit zrak slepcům. Výsledek se dostavil hned u prvního dobrovolníka. Na oči si nasadil brýle s kamerou, která přenášela obraz přímo do té části mozku, která je zodpovědná za vyhodnocování vjemů z našich očí. Čip sice nebyl dokonalý, dobrovolník ale díky němu mohl rozlišovat obrysy věcí kolem sebe.

Samotný čip Neuralink N1 •  Neuralink

Kurzor na očích

Na přelomu tisíciletí dokázali vědci implantovat čip člověku, který trpěl syndromem uzamčení. To je nemoc, při které nemůže pacient hýbat žádnými svaly kromě očních víček. Myslí a vnímá jako zdravý člověk, ovšem komunikovat může jen pomocí mrkání. Díky čipu se naučil pacient ovládat myslí kurzor na počítači. Podobných výzkumů, které dokazují, že ovládání strojů myslí není jen sci-fi, je celá řada. Mají ale jeden zásadní problém. Vyžadují zavedení senzorů přímo do mozku – jinými slovy se to neobejde bez díry do hlavy.

Mozkovou aktivitu lze sledovat i na počítači •  Getty Images

Laserový implantát

Vznikla sice také celá řada neinvazivních systémů, kde stačilo senzory jen přiložit k hlavě, jenže signál z nich byl mnohem slabší. Toho jsou si vědomi i výzkumníci z Neuralinku. Jejich čip se proto bez zapojení do mozkové tkáně neobejde. Mělo by to ale jít šetrně a bez bolesti. Vědci chtějí implantát složený z vláken tenčích než lidských vlas dostat k mozku pomocí laserového paprsku. Ten vypálí miniaturní otvory přímo do lebky a robot do nich zavede vlákna snímající aktivitu vašeho mozku. Nejspíš si říkáte, že i tak to zní příšerně bolestivě. Ale věřte, že oproti vrtání do lebky jsou přesné laserové průstřely mnohem pohodlnější řešení. Strůjci čipu to přirovnávají k laserové operaci očí.

Vpravo můžete vidět jehly, které mají zavést čip do hlavy •  Neuralink

Lepší domluva

Už zbývá jen najít odpověď na otázku, proč si vlastně nechat do mozku instalovat čip. Elon Musk tvrdí, že se stroji už dávno komunikujeme – jen to neděláme moc efektivně. Neustále píšeme něco do mobilů nebo do klávesnic počítačů. Implantát nám umožní dělat to bleskurychle, pohodlně a bez chyb. Neuralink se automaticky spáruje s vaším mobilním telefonem a odsud ho budete moci i ovládat. Psaní zpráv, hraní her, hledání informací na internetu – to vše se s čipem v hlavě obejde bez myší, klávesnic a touchpadů.

Čip Neuralink v hlavě snímá elektrické signály mozku •  Neuralink

Léčba i zábava

Navíc to může fungovat skvěle v chytré domácnosti. Čím dál více se objevují chytré ledničky, trouby nebo třeba kotle na vytápění. Cestou ze školy byste si tak mohli pouhou myšlenkou přitopit v pokojíčku a pustit troubu, abyste si v ní ohřáli večeři. Podobně jako ostatní projekty chce však Neuralink začít s vývojem čipů, které pomohou handicapovaným lidem. Implantát může opravit vady mozkových funkcí – třeba pomoci s léčbou slepoty, zranění páteře nebo nemocí, jako je například ta Alzheimerova nebo Parkinsonova.

Impantát umístěný přímo na mozku nabízí zkrátka nejlepší "signál" •  Neuralink

Zrod kyborgů

Díky implantátu prý navíc dokážeme splynout s umělou inteligencí. Elon Musk věří, že je to naše šance na přežití. Je přesvědčen, že umělá inteligence brzy překoná tu lidskou. Jakmile se jí to podaří, bude scházet už jen krůček k tomu, aby ovládla naši planetu. Jediný způsob, jak tomu zabránit, vidí v symbióze člověka a počítače. Prý to je dnes těžko představitelné, ale ve skutečnosti to půjde zcela přirozeně.

Je to skutečnost?

Někteří vědci nadšení Muska a jeho týmu brzdí. Tvrdí, že ačkoli si práce vědců z Neuralinku váží, jejich vizi propojení lidské mysli a umělé inteligence považují za přehnanou. O Elonu Muskovi je známo, že rád bourá mýty a uvádí do praxe nápady, které jsme doposud znali jen z vědecko-fantastických filmů. Ne vždy se mu to ale podaří. Jak to dopadne s mozkovým implantátem? Odpověď se možná dozvíme už v příštím roce, kdy mají začít ostré testy Neuralinku na lidských dobrovolnících.

Implantát Neuralink: Přímo do mozku? >

Facebook v mozku

Neuralink není jediná laboratoř, která věří v ovládání počítače pomocí mozku. O něčem podobném uvažuje i výzkumné centrum Facebooku. Jeho vizí ovšem není propojení člověka a stroje, nýbrž jen diktovat slova do zpráv silou myšlenek.

Facebook chce diktovat slova do zpráv silou myšlenek •  Facebook

Obejde se proto bez čipu zabudovaného v hlavě. Stačit by měla jen přilba podobná virtuální realitě nebo bude dokonce zabudovaná v chytrých brýlích. Pak už stačí jen nadiktovat kamarádům zprávu na Messenger nebo rodičům pozdrav z tábora. Kromě toho by mohl podobný systém pomoci lidem, kteří třeba kvůli nemoci přišli o schopnost mluvit.

Hrajeme si s myslí

MindFlex

Hry, ve kterých musíte provést kuličku bludištěm plným nástrah, patří ke klasice. Co když ale můžete použít jen sílu mysli? Přesně na tom principu funguje hra MindFlex. Na hlavu si nasadíte snímač elektrické aktivity v mozku a musíte najít způsob, jak kuličku rozpohybovat – a ještě tím správným směrem!

Plyšová ouška Necomimi skrze sen zor sledují vaši mozkovou aktivitu a podle toho se hýbou •  Profimedia.cz

Necomimi

Jestli sledujete japonské seriály, pak určitě víte, že v zemi vycházejícího slunce milují lidi se zvířecíma ušima nebo s ocásky. Nositelná ouška se proto stala před pár lety hitem sezony. Není to ale jen plyšová čelenka. Skrze senzor sledují vaši mozkovou aktivitu a podle toho se hýbou. Když se soustředíte, ouška se nastraží, když máte radost, začnou vesele kmitat.

Neurable

Americká společnost Neurable o sobě dala vědět poprvé v roce 2017. Představila rozšíření headsetu pro virtuální realitu, který vám umožní ovládat hru pomocí myšlenek. Společně se španělskými herními vývojáři představila postapokalyptickou Awakening, ve které můžete pohybovat předměty nebo odrážet laserové paprsky bez jakýchkoli ovladačů v ruce. Ale to je prý jen ukázka pro začátek. Opravdové myslí ovládané virtuální hry nás podle inženýrů z Neurable teprve čekají.

Internet mozků: Zabydlí se nám v hlavě nanoboti?

Internet mozků: Zabydlí se nám v hlavě nanoboti?

 Elon Musk: Inženýrský Iron-Man

Elon Musk: Inženýrský Iron-Man

Skutečný Terminátor: Zničí nás superpočítače?

Skutečný Terminátor: Zničí nás superpočítače?

 

Články odjinud