Robotické ruce: Kde všude pomáhají?

Robotické ruce: Kde všude pomáhají?
Sdílej
 
Nejsou to roboti, se kterými byste si popovídali nebo si něco zahráli. Mají ale tak šikovné ruce, že jich využívají pyrotechnici, lékaři, kuchaři i astronauti.

 

Katastrofické vize ze starých sci-fi filmů, v nichž superinteligentní roboti vraždí své tvůrce a podmaňují si planetu, se naštěstí nenaplnily. Roboti mají k samostatnému myšlení stále hodně daleko. V jiných oblastech byl jejich vývoj úspěšnější. Již dnes tak existují roboti s vyspělou a neuvěřitelně citlivou motorikou. Najdeme je na spoustě míst a je velmi pravděpodobné, že brzy budou úplně všude!

Opatrně s bombami

Jedním ze způsobů využití robotických rukou je zneškodňování výbušnin. Pyrotechnici s nimi pracují už déle než 20 let a za tu dobu dálkově řízení roboti zachránili spoustu životů. Jedním z nejpopulárnějších modelů současnosti je model HDMS z americké laboratoře RE2 Robotics. Má dvě ruce a sedí na čtyřkolé platformě, pomocí níž se sám dopraví na místo s výbušninou. Člověk, který ho z bezpečné vzdálenosti řídí, drží ve svých rukou dva ovladače, které vypadají přesně jako paže HDMS. Robot pak přesně kopíruje pyrotechnikovy pohyby.

RE2 Robotics nyní také pro americké námořnictvo vyvíjí model pro práci pod vodou. Miniponorka DMEA bude umět zneškodnit nálože umístěné pod hladinou či na dně moře, ale také pomáhat při údržbě podmořských plynovodů a ropovodů.

Sváření je typická činnost průmyslových robotů •  Images Courtesy of RE2 Robotics – All Rights Reserved 2017, Ocado Technology

Robodělníci

V průmyslu jsou roboti stále nepostradatelnější součástí výroby. Nejvíce je to vidět u automobilů. V roce 1913 uvedl Henry Ford do provozu první montážní linku, v níž auta postupovala na pásu. Každý dělník měl za úkol udělat jen jeden malý krok ve výrobě. O sto let později už na montážní lince najdete kromě lidí také spoustu robotů. Neovládají se na dálku jako výše popsaný pomocník pyrotechniků, ale naprogramují se dopředu v počítači na sérii úkolů, které pak vykonávají. Mají na starosti hlavně těžkou a monotónní práci: Budují karoserie, montují k nim další díly a nakonec vůz opatří lakem. Lidé se věnují úkolům, které vyžadují přemýšlení – třeba instalaci doplňkové výbavy, která se u každého auta liší.

Doba robotická: Robot z večerky i pošty

Doba robotická: Robot z večerky i pošty

Pomocníci na tělo

Roboti se ale začínají objevovat i tam, kde dělníky ještě nenahradily stroje. Nedělají věci místo člověka, jen mu ulehčují práci. Před pár lety například americká automobilka General Motors nakoupila pro své zaměstnance průmyslové exoskelety X-Ar. Zvyšují jejich sílu a měly by zabránit zdravotním problémům, které vznikají vinou donekonečna opakovaných rutinních pohybů na výrobní lince. Firmy Mercedes a Audi se zase nedávno nechaly slyšet, že zajistí dělníkům roboparťáky, kteří jim budou při práci asistovat – třeba podávat nářadí.

Nejdelší roboruku najdeme na Mezinárodní vesmírné stanici. Canadarm2 měří 17 metrů! •  Profimedia.cz

Vesmírné chapadlo

Ani vesmírný program se bez zlatých robotických ručiček neobejde. Na Mezinárodní vesmírné stanici v současnosti pracuje 17 metrů dlouhá ruka Canadarm2, kterou vyvinuli inženýři v Kanadě. Používá se k zachycování a přesunu zásob, které na stanici přicestují ze Země, k údržbě nebo opravám stanice. Slouží i astronautům při "procházkách" vesmírem – před opuštěním základny upevní svůj skafandr ke Candarm2 a mohou pracovat v kosmu bez rizika, že by ztratili kontakt se základnou. Něco podobného připravuje již řadu let i Evropská vesmírná agentura, zatím bohužel bezúspěšně.

Pět prstů Marťana

Robotická ruka je také jedním z klíčových nástrojů roveru Curiosity, s jehož pomocí NASA zkoumá povrch planety Mars. Je dlouhá dva metry a místo pěti prstů na ní najdete pět pokročilých přístrojů. Ty vozítku pomáhají získávat a analyzovat vzorky hornin. Jde o vrtačku, která drtí marsovské kameny na prášek, sběrné zařízení na jeho zachytávání a třídění, štěteček na odstraňování prachu, lupu pro identifikaci nerostů a nakonec rentgenový spektrometr, který v nich dokáže změřit obsah chemických prvků.

Robotické ruce 2017 •  Images Courtesy of RE2 Robotics – All Rights Reserved 2017, Ocado Technology

Roboti – chirurgové

Dalším místem, kde se už dnes můžete s rukama robota setkat, jsou nemocnice. Roboti jménem da Vinci pomáhají hlavně při chirurgických zákrocích. V Česku jich najdeme osm. Mají hned několik rukou a v každé z nich drží jiný nástroj. Lékař robota ovládá na dálku joystickem a sleduje přitom detailní záznam z kamery. Robotovy ruce kontroluje s velkou přesností a zákrok je citlivější než u tradiční metody. Pacient se díky tomu rychleji zotaví. Do budoucna se otevírá i možnost operací řízených na dálku. To může pomoci pacientům, kteří trpí vzácnými nemocemi, na něž se v jejich rodné zemi nespecializují.

Domácí kuchař

Očekává se, že brzy nastane invaze robotů také mezi kuchaře. V loňském roce v Kalifornii otevřela rozvozová služba Zume Pizza, pro niž peče pizzu tým složený z kuchařů a robotických rukou. Lidé připravují těsto a přísady, stroje roztírají omáčku a starají se o samotné pečení. Britská laboratoř Moley Robotics se pro změnu snaží prosadit v domácnostech. Vyvinula kuchyni nové generace, která kromě obvyklého kuchařského náčiní obsahuji i dvě roboruce. Vy se musíte postarat jen o to, aby měli roboti v přihrádkách ty správné ingredience. Pak stačí vybrat si na mobilní aplikaci váš oblíbený recept. Systém uvaří, nandá vám porci na talíř a po jídle po sobě utře linku a umyje nádobí. Chtěli byste mít takového pomocníka doma? Proč ne – máme radu, jak si postavit a naprogramovat vlastní roboruku!


Robotické ruce 2017 •  iStock

Postavte si roboruku

V ábíčku se už dlouho věnujeme interaktivní stavebnici Arduino. Věděli jste, že je ideální platformou pro experimenty s programováním robotických rukou? Pro začátek se doporučuje sada MeArm, kterou si sice musíte objednat ze zahraničí, ale není drahá a dá se toho s ní hodně udělat. Můžete ji třeba naučit, aby vám dávala do ruky mobil. Nebo do pusy bonbony. Oblíbená je také stavebnice OWI, kterou u nás prodává značka Buddy Toys. Ta sice není pro Arduino přímo určená, máte-li ale šikovného tátu nebo staršího bráchu, snadno ji pomocí motorku Adafruit propojíte s vaším Arduinem!

Fantastické Arduino: Vše o otevřeném hardwaru

Fantastické Arduino: Vše o otevřeném hardwaru

Poznejte je podle barev

Většinu průmyslových robopaží na světě vyrábí několik velkých firem. Jako poznávací znamení, že robot pochází právě z jejich laboratoří, si mezi sebou rozdělili barevnou škálu. Německý producent KUKA vyrábí roboty v oranžové barvě, japonský FANUC ve žluté a americko-japonská Yaskawa Motoman má roboty zase modré. Stroje od největšího světového výrobce automatických robotů, švédsko-švýcarské společnosti ABB, jsou bílé. Jen si dejte pozor, ať si je nespletete s roboty od Kawasaki Robotics – ti nosí také bílou barvu.

Jste inženýři a chemici zároveň? Postavte si laboranta! •  Images Courtesy of RE2 Robotics – All Rights Reserved 2017, Ocado Technology

SwagBot: Robotický honák z Austrálie

SwagBot: Robotický honák z Austrálie

Roboti ve vlnách: Jak nám pomáhají autonomní námořníci?

Roboti ve vlnách: Jak nám pomáhají autonomní námořníci?

Letrons: Skuteční Transformeři

Letrons: Skuteční Transformeři

Robot Ocean One hledá poklady v hlubinách

Robot Ocean One hledá poklady v hlubinách

 

Články odjinud