Rozhýbaní Lego roboti: Holčičí programování

Rozhýbaní Lego roboti: Holčičí programování
Sdílej
 
Skupina 27 holek z celé České republiky rozpohybovala roboty z Lega. A stačilo jim k tomu jedno sobotní odpoledne!

 

Holky se sešly, poskládaly unikátní stavebnici a pak už jen všechno naprogramovaly tak, aby se roboti hýbali tak, jak chtěly. Říkáte si, že holky musely být zkušené programátorky? Omyl! Většina z nich se programování nikdy nevěnovala. Vystačily si jen s chutí učit se nové věci a zájmem o moderní technologie.

Sestavit a naprogramovat

Sobotní odpoledne pod názvem Den s LEGO roboty pro studentky základních a středních škol ve věku od 12 do 16 let uspořádala organizace Czechitas v rámci projektu Akademie programování. Vše s podporou Microsoftu a Elektrotechnické fakulty ČVUT, která je na ovládání Lego robotů expert. Už třetím rokem vyhlašuje Robosoutěž pro žáky druhého stupně základních škol a odpovídajících tříd víceletých gymnázií. Je určená pro tříčlenné týmy, které mají za úkol sestavit a naprogramovat Lego robota ze stavebnice MINDSTORMS tak, aby co nejlépe splnil soutěžní úlohu. Totéž čekalo na holky během Dne s LEGO roboty.

Účastníci sobotního programovacího odpoledne. Kromě lektorů samé holky! •  CZeCHITAS

Cesta pro roboty

Holky si nejdřív z trochu upravených, ale pořád klasických kostek Lega poskládaly své roboty a pak už jen programovaly. Dopředu měly dané, jakou trasu jejich roboti musejí zvládnout. Stačilo tedy vše naprogramovat tak, aby se robot správně pohyboval a vytyčenou cestu bez problémů ujel. „Chceme, aby se holky IT nebály. Spousta z nich si myslí, že programování není nic pro ně, že je to jenom pro kluky. Ukazujeme jim tedy, že to jde,“ vysvětluje Lucie Jurystová z Czechitas, která celou akci organizuje a vede společně se svými mladými kolegy. Holkám je k ruce několik lektorů, ať už středoškoláků, nebo vysokoškolských studentů. Všichni si prošli kurzy Czechitas a získané vědomosti předávají ostatním.  

Lektoři jsou studenti – absolventi kurzů Czechitas •  CZeCHITAS

Skvělý začátek

Legoroboti jsou k prvnímu seznámení s programování ideální. "Je to unikátní technologie, která každého prostě dostane. Ze stavebnice si nejen postavíte vlastního robota, ale taky ho donutíte se hýbat. Vidíte tak, jak funguje programování v praxi a co všechno dokážete, když programovat umíte," vysvětluje.

Brzy je vidět, že celá hra holky opravdu chytla. Ve skládání robotů jsou dokonce rychlejší než školitelé, a než jsme se všichni nadáli, první roboti se už proháněli po místnosti.  


Mourrison má jasno •  CZeCHITAS

Kde jsou kluci?

 "Akademie programování je pochopitelně určená také pro kluky. Dnes jsme se ale chtěli věnovat hlavně holkám. V IT je jich pořád hodně málo a tohle je cesta, jak je zaujmout," dodává Lucie Jurystová. Holky rozdělené do několika týmů se s úkolem dne vypořádaly opravdu bleskově a bez zaváhání. Bylo dokonce vidět, že trochu navrch mají skupiny s mladšími holkami. Všechny ale odcházely úderem páté odpolední z přednáškové místnosti ČVUT nadšené a odhodlané přihlásit se do některého dalšího projektu Czechitas. V nich se třeba naučí naprogramovat si vlastní web nebo blog. 

 

Legoland: ABC na návštěvě Lego ráje

Legoland: ABC na návštěvě Lego ráje

Umělá inteligence skrývá informace před člověkem

Umělá inteligence skrývá informace před člověkem

Salto: Robotí záchranář je mrštný jako opice

Salto: Robotí záchranář je mrštný jako opice

Roboti v roce 2016: Co všechno dovedou?

Roboti v roce 2016: Co všechno dovedou?

Autor

Roman Pacvoň

 

Články odjinud