Mistři pokeru mají umělou inteligenci

Mistři pokeru mají umělou inteligenci
Sdílej
 
Umělá inteligence poráží profíky v pokeru! V prosinci 2016 se utkal program DeepStack, na němž se podíleli i čeští a slovenští vědci, se skupinou třiceti profesionálních hráčů vybraných Mezinárodní federací pokeru. V lednu zase nechali vědci z Carnegie Mellon University hrát svůj program proti čtyřem profesionálům v Rivers Casinu v Pittsburghu. V čem se programy liší a jak si vedly proti lidem?

Libratus: Profící nenašli žadné slabiny

Umělá inteligence, kterou vyvinuli odborníci na Carnegie Mellon University v Kalifornii, se jmenuje Libratus. V období 20 dnů ho výzkumníci v lednu nechali hrát karty proti čtyřem pokerovým profesionálům. Počítač se na turnaj povážlivě připravil – poker se naučil hrát díky bilionům partií pokeru, které odehrál sám proti sobě. Libratus je ale naprogramován, aby se učil i během hry s lidskými protivníky. Profesionální hráči pokeru Dong Kim, Jimmy Chou, Daniel McAulay a Jason Les, proti kterým Libratus hrál, tak měli zpočátku pocit, že nacházejí jeho slabiny. Program ale během turnaje chyby odhaloval také a podle reakcí svých protihráčů upravoval své herní strategie. Libratus nakonec vyhrál nad profíky celkem 1 766 250 dolarů v žetonech!

DeepStack: Čeští vědci jsou taky v akci

Na druhém z projektů, který dokázal porazit lidské profesionály v této hře s neúplnou informací, spolupracovali vědci z Albertské univerzity v Kanadě, Univerzity Karlovy a ČVUT. Jejich algoritmus DeepStack propočítává strategie pro herní situace až ve chvíli, kdy tyto situace nastanou. Pracuje na principu neuronových sítí, které napodobují fungování lidského mozku. Díky tomu programu k odehrání her stačí obyčejný laptop s výkonnější grafickou kartou, kterou využívá ke svým výpočtům. Více o DeepStacku si přečtete v ABC 08/2017!

 

Nevýhodou Libratu je oproti DeepStacku vysoká výpočetní náročnost. Zvítězit nad profíky Libratu umožnil superpočítač z Pittsburgh Supercomputing Center, který dělal výpočty jak před samotnou hrou, tak i během ní. A že šlo o skutečně náročné výpočty! Oba programy totiž vyzvaly profesionály v no limit verzi oblíbeného Texas Hold’em pokeru. Počet možných herních situací je u této hry roven 10160! Vzít v úvahu veškeré tyto možnosti by nezvládl ani ten nejsilnější počítač na světě.

Možná se jednou dočkáme toho, že si programy zahrají proti sobě. Pokud by ale ani jeden z nich nevyhrál s významným rozdílem, pravděpodobně by to o tom, který z programů je lepší, vypovědělo jen málo.

 

Umělá inteligence skrývá informace před člověkem

Umělá inteligence skrývá informace před člověkem

Co se ti zdá? Takhle sní umělá inteligence

Co se ti zdá? Takhle sní umělá inteligence

Umělá inteligence ovládla hru Kingdom Come

Umělá inteligence ovládla hru Kingdom Come

Jak chytří jsou virtuální rytíři z Čech v Kingdom Come?

Jak chytří jsou virtuální rytíři z Čech v Kingdom Come?

 

Články odjinud