Umělá inteligence bojuje s rakovinou

Umělá inteligence bojuje s rakovinou
Sdílej
 
Umělou inteligenci lze využít i k záchraně životů. Superpočítač Watson nyní pomáhá výrazně zkrátit čas, potřebný k diagnóze rakoviny.

 

Umělá inteligence umí řídit protivníky v online hrách (třeba v české Kingdom Come), udržet auto na silnici, optimalizovat městskou infrastrukturu nebo rozpoznat určité vzory z výstupů videokamer. Uplatnění začíná nacházet i v dalších oborech. Zaměstnanci onkologického centra v New Yorku naučili superpočítač Watson rozpoznat rakovinu.

Doktor Watson to vymyslí

IBM vyřeší i rakovinu •  IBM

Umělá inteligence osazená společností IBM do Watsona má přístup k lékařským záznamům pacientů, rentgenovým snímkům a celé databázi lékařských publikací a časopisů (dohromady přes 4 TB dat). V praxi to vypadá tak, že lékař pacienta vyšetří, nasype do Watsona všechna pacientova data a jeho lékařské záznamy a umělá inteligence pak určí pravděpodobnou diagnózu. Můžete si to představit klidně tak, že doktor pošle Watsonovi e-mail, který UI přechroupe a zpracuje.

Po celém světě

Lékař studuje diagnózu o nádorech od umělé inteligence •  Jupiter Medical Center/IBM

Lékaři z pětapadesáti světových nemocnic mohou služby „pana Watsona“ využívat na dálku - přes internet. V současné době dokáže určit diagnózu u sedmi druhů rakovinového onemocnění. Společnost IBM však doufá, že do konce roku se toto číslo zvýší na dvanáct a zvedat se bude i počet nemocnic, které budou mít k superpočítači přístup. Zatím asistuje třeba v Jižní Korei, Indii, Japonsku, Španělsku, Slovensku, Kanadě nebo USA.

S přesností lékaře

Superpočítač Watson hledá rakovinu •  IBM

Nejlepších výsledků se zatím podařilo dosáhnout u rakoviny plic, kterou Watson správně určí v 96 procentech případů. U rakoviny tlustého střeva je to 81 procent. Jeho odhady jsou plně porovnatelné s diagnózami určenými zkušenými lékaři, mnohdy je však umělá inteligence předčí. Hlavní výhodou tohoto digitálního lékaře je rychlost. Skládá se z devadesáti menších serverů, celkem má 2880 procesorových vláken, 16 terabajtů RAM a je schopen zpracovat zhruba 500GB dat za vteřinu.

Jasnozřivé počítače: Umělá inteligence předbíhá dobu

Jasnozřivé počítače: Umělá inteligence předbíhá dobu

Průměrná doba, za kterou se lékařům podařilo odhalit rakovinu plic nebo prsu v onkologickém centru v americkém Arkansasu byla hodina a padesát minut. S pomocí Watsona tento čas klesl na čtyřiadvacet minut. Možná to zkrácení o hodinu a půl nevypadá nijak významně, ale Watson může na rozdíl od lékařů pracovat dnem i nocí, beze spánku, bez únavy. Ušetří tak čas, který lékaři mohou využít třeba na operace.

Nová naděje

Detail napadené buňky •  Wikipedia

Hlavní myšlenkou projektu není nahradit lékaře. Watson má lékaři pouze pomoci s určením diagnózy, případně navrhnout, jaká léčba by byla pro pacienta nejlepší. Využití Watsona může také zlepšit naděje pacientů v zemích, kde není lékařská péče na úrovni, na jakou jsme zvyklí z Evropy. V Indii nebo třeba Mexiku není dostatek zkušených lékařů a diagnostických přístrojů a Watson tam proto může představovat novou naději pro pacienty s jinak často smrtelnou nemocí.

Přečtěte si také:

Počítač proti profíkům: Nový pokerový šampion

Počítač proti profíkům: Nový pokerový šampion

Microsoft Azure: Bude nám AI pomáhat nebo nás děsit?

Microsoft Azure: Bude nám AI pomáhat nebo nás děsit?

Propojený svět internetu věcí: K síti připojíte i ledničku!

Propojený svět internetu věcí: K síti připojíte i ledničku!

Ohrožená budoucnost: 3D tiskárny zachraňují nosorožce

Ohrožená budoucnost: 3D tiskárny zachraňují nosorožce

 

Články odjinud