Jak chytří jsou virtuální rytíři z Čech v Kingdom Come?

Jak chytří jsou virtuální rytíři z Čech v Kingdom Come?
Sdílej
 
V české hře z doby Václava IV. najdete i simulaci života ve středověké vesnici.

 

Poslední dobou je umělá inteligence (UI) velmi atraktivním oborem. Vědci po celém světě se snaží vyrobit počítače, které by svým výkonem a schopností vnímat svět kolem sebe napodobily lidský mozek. O funkční umělou inteligenci se snaží i vývojáři počítačových her. Zatímco před dvaceti a více lety bylo úspěchem, když se nepřátelé dokázali sami pohybovat v trojrozměrném prostředí, dnes už jsou nároky jinde. Tvůrci české historické hry Kingdom Come: Deliverance se snaží o co nejlepší napodobení skutečného života ve středověku.

Akce a reakce 

Co má ale vlastně umělá inteligence ve hrách za úkol? V první řadě vytvořit iluzi fungujícího prostředí. Musí tedy vytvořit důvěryhodné divadlo pro hráče. Takové "představení" procházíte a vidíte, jak žoldáci hlídají bránu pevnosti, lidé ve vesnici se věnují řemeslům a zvěř v lese se poklidně pase. V tomto případě se ale nejedná o opravdovou inteligenci, to pouze programátor nařídí virtuálním bytostem, jaké činnosti mají vykonávat a za jakých podmínek. K tomu patří i nutnost myslet na to, jak mají postavy ve hře reagovat na určité události. Když ve hře vyvoláte hlasitý zvuk, půjdou se strážní podívat, co ho způsobilo. Nebo jakmile začne pršet, utečou se lidé schovat pod střechu.

Takto vidí programátoři chování obyvatel vesnice ve svém softwaru •  Warhorse

Denní rozvrh 

Jak vysvětluje Tomáš Plch, programátor umělé inteligence ze studia Warhorse, postavy v Kingdom Come mají naprogramované denní rozvrhy. Například po východu slunce rolník vstane a zamíří na pole. Do rozvrhu mu ale můžou vstoupit různé události – třeba v poledne dostane hlad. Hra počítá s hromadou různých řešení takové situace. Dokonce se může stát, že si hladový sedlák půjde nějaké jídlo ukrást! Záleží ale na obrovském množství výpočtů, takže se pokaždé může situace odvíjet jinak. Pořád se ale v podstatě jedná o sadu propojených akcí, které dopředu vymysleli programátoři hry.

Jasnozřivé počítače: Umělá inteligence předbíhá dobu

Jasnozřivé počítače: Umělá inteligence předbíhá dobu

Rytířské souboje

Protože byl středověk pěkně drsný, samozřejmě tu není nouze o souboje. V nich se odkrývá další vrstva umělé inteligence. Nepřátelé vnímají nejenom prostředí, ale například i vybavení, které má hráč na sobě. Tudíž mohou své útoky zaměřit třeba na nekryté části těla. Hra dokonce počítá i s morálkou a odvahou. Zbabělý lapka klidně může ze souboje utéct nebo vyhledá pomoc silnější postavy. Něco takového je ale pěkně těžké naprogramovat a je potřeba pořád ladit, ladit a ladit. Během vývoje se například stalo, že se postavy v boji neustále snažily svého protivníka oběhnout a zaútočit mu do zad. Rázem byl na bojišti pořádný chaos!

Nenápadná inteligence

Vývojáři se shodují na tom, že nejlepší umělá inteligence je taková, které se hráč vlastně ani nevšimne. Cílem programátorů je vytvořit postavy tak, aby se přirozeně pohybovaly ve virtuálním prostředí a nedělaly zbytečné chyby. Toho si hráč snadno všimne a ve výsledku to působí rušivě. Vytvořit superinteligentní protivníky vlastně ani není až tak žádoucí. Hráč by proti nim neměl šanci a hra by tím pádem nebyla zábavná. Programátoři UI, mimochodem spolupracují s Matematicko-fyzikální fakultou UK, jsou na svůj systém umělé inteligence náležitě pyšní. My ostatní ji otestujeme ve virtuálním středověku až příští rok. Už teď se těšíme!


Tip na výlet: Rataje nad Sázavou •  Warhorse

Tip na výlet!

Kingdom Come se odehrává u skutečného města Rataje nad Sázavou, které se mohlo pyšnit hned dvěma hrady – Předním hradem a Pirkštejnem. Přední hrad byl postupně přestavěn na Ratajský zámek a je přístupný veřejnosti, Pirkštejn je ale veřejnosti nepřístupný.

Podívejte se na video ze hry Kingdom Come Deliverance tady >>>

Na další recenze Kingdom Come a herní mapu se můžete podívat tady >>

Umělá inteligence a hry:

Umělá inteligence skrývá informace před člověkem

Umělá inteligence skrývá informace před člověkem

ABC speciál o Minecraftu: Podívejte se na tyhle hry!

ABC speciál o Minecraftu: Podívejte se na tyhle hry!

Co se ti zdá? Takhle sní umělá inteligence

Co se ti zdá? Takhle sní umělá inteligence

Recenze na našlapaný World of Warcraft: Legion

Recenze na našlapaný World of Warcraft: Legion

Virtuální umění: Když počítač zapojí fantazii

Virtuální umění: Když počítač zapojí fantazii

No Man's Sky: Minecraft ve vesmíru?

No Man's Sky: Minecraft ve vesmíru?

Tajný výzkum Googlu: Superpočítač pro kočku

Tajný výzkum Googlu: Superpočítač pro kočku

 

Články odjinud