Virtuální umění: Když počítač zapojí fantazii

Virtuální umění: Když počítač zapojí fantazii
Sdílej
 
Pokroky umělé inteligence jsou rychlé. Dnes již dokáže s pomocí digitální neuronové sítě vytvářet krásné malby.

Když budete chtít vytvořit umělou inteligenci (UI), máte několik možností, jak ji naučit samostatně přemýšlet. Tou nejpoužívanější je tzv. neuronová síť. Funguje podobně jako nervová soustava člověka. V té si spousta neuronů předává zaznamenané informace z lidských smyslů. Úkolem sítě je bleskurychle vyhodnotit podněty a co nejlépe na ně zareagovat. Umělá inteligence postavená umí to samé. Jen namísto zrakových či sluchových vjemů zpracovává data.

Co se ti zdá? Takhle sní umělá inteligence

Co se ti zdá? Takhle sní umělá inteligence

Rozpoznávání objektů

Jedna z nejvíce ceněných vlastností neuronové sítě je schopnost učení. Při zpracování dat si všímá vzorců, které se opakují, a učí se z nich rozpoznávat konkrétní podněty. Například vidí oranžovou kouli a zapamatuje si, že jde o pomeranč. V tu chvíli většinou zakročí programátor. Zkontroluje, co se UI naučila. Pak doladí nastavení tak, aby příště zpracovával vzorce ještě přesněji. Třeba ho naučí, že oranžová koule je často pomeranč, ale že to může být také slunce. Systém se tak může postupně naučit spoustu věcí a příště na ně samostatně reagovat.

UI samouk

Kromě této asistované výuky se neuronová síť dovede učit i sama. V tom případě si volně vytváří kategorie podle své vlastní logiky a není možné odhadnout, jak si podněty ve své „hlavě“ utřídí. Neuronové sítě se používají v medicíně pro odhalování funkcí lidské nervové soustavy, ale své místo mají i při rozpoznávání hlasu a obrázků. Například roboasistentka Siri, které můžete na iPhonu diktovat svoje požadavky, vám rozumí hlavně díky této technologii. Nebo spolu s ní dokáže foťák ve vašem mobilu bleskově rozpoznat obličeje v záběru.

 

O čem robot sní? •  Google Research Lab

Svobodné umění

Google nedávno provedl zajímavý experiment. Jeho UI patří k těm nejvyspělejším a umí rozpoznávat miliony různých vzorů. Programátoři zjistili, že už je dost inteligentní na to, aby začala tvořit vlastní kresby. Nejprve vzali existující obrázek a nechali software, aby ho analyzoval na základě svých znalostí. Prostě mu zadali příkaz: „Najdi ten nejzajímavější motiv a zdůrazni ho!“ UI se pak sama rozhodla, co ji na obrázku zaujalo, a motiv zdůraznila.

Divoká fantazie

Výsledky jsou zajímavé. Když UI zkoumala obrázek s konkrétním motivem a mohla udělat jen jednu úpravu, vytvořila efekt podobný filtrům z grafických programů. Tak vznikl například obrázek antilop nebo malba nedělní pohody od Georgese Seurata. Když ale UI opakovaně procházela již zmodifikované obrázky, začala se rodit zajímavá díla. Například ve fotografii mraků na nebi si neuronová síť vytvořila řadu prapodivných zvířat, za které by se nemusel stydět ani návrhář monster do hry Diablo. Věřili byste tomu, co se může zrodit v mysli umělé inteligence?

Více o umělé inteligenci:

DALL·E: Nakresli mi cokoliv!

DALL·E: Nakresli mi cokoliv!

Vzestup umělé inteligence: Máme se bát vzpoury strojů?

Vzestup umělé inteligence: Máme se bát vzpoury strojů?

AI!!! Co je to vlastně ta umělá inteligence?

AI!!! Co je to vlastně ta umělá inteligence?

Tajný výzkum Googlu: Superpočítač pro kočku

Tajný výzkum Googlu: Superpočítač pro kočku

Klíčová slova:
google, umela inteligence, vyvoj, AI
 

Články odjinud