Tajný výzkum Googlu: Superpočítač pro kočku

Tajný výzkum Googlu: Superpočítač pro kočku
Sdílej
 
Pokud znáte Google jen jako softwarového giganta, uniká vám velký kus pravdy. Google totiž představil umělý mozek, který posouvá hranice umělé inteligence.

 

Výzkum Googlu se za posledních pár let vyšvihl mezi elitu v oblasti technologie a informatiky. Každý rok se mu podaří představit nějakou novinku, při které se tají dech. Největší úspěch zaznamenal s autem bez řidiče, jedoucím za pomoci kamer a navigace. Do dnešního dne urazila tato auta bez nehody přes čtvrt milionu kilometrů. Vizionářské pověsti Googlu pomohl i fakt, že policajti si nevěděli rady, jak se samočinným vozem naložit. Zákon s tím zkrátka ještě nepočítá.

Vítejte v Laboratoři X

Výzkumu si Google hledí jako pankáč svého číra. Proto také veškeré podrobnosti pečlivě skrývá. Odhalit jeho tajemství je zhola nemožné, prý je to jako proniknout do archivů CIA. Vše se odehrává v utajovaném středisku zvaném X Lab. Nejenže není laboratoř pro veřejnost přístupná, ale ani nikdo kromě samotných vědců nezná její adresu. Když Google čas od času poodhalí tajemnou roušku a uvede něco nového, všichni zpozorní. A právě nyní představil superpočítač s umělou inteligencí, která dokáže do nevídané míry sama přemýšlet a rozhodovat.

Jak surfuje superprocesor

Přináší Google revoluci v umělé inteligenci? Máme se obávat vzpoury strojů? Zase tak žhavé to není. Jedná se spíš o další významný krok ve studiu umělé inteligence. Digitální mozkovna rozhodně není žádný drobeček. Tým vědců ji sestrojil z šestnácti tisíc procesorů, propojených do neuronové sítě, která napodobuje činnost lidského mozku. Výzkumníci ji následně nechali volně brouzdat po YouTube. Ať se sama podívá a řekne, co se jí líbilo. Nakonec se ukázala jako stoprocentní nerd, za tři dny zhlédla deset milionů videí. A výsledek? Prohlásila, že hodně videí je s kočkami.

Ejhle kočka

Cože, Google se slávou představil superpočítač, jehož vrcholným dílem bylo poznání, že YouTube je plné koček? To je teda bída! Ono to ale není tak jednoduché. Ve skutečnosti to znamená obrovský pokrok, a to z prostého důvodu. Vědci počítači nikdy neprozradili, co je to kočka a jak by měl takovou poznat. Jde tak o první systém umělé inteligence, který je schopný samostatně řídit a rozšiřovat svoje znalosti ve zcela neznámém prostředí. To by mohlo přinést obrat v současném výzkumu umělé inteligence. Zatímco běžná praxe dnes velí zadat počítači data, v jejichž hranicích se pak bude pohybovat, tato technologie by přinesla mnohem jednodušší a efektivnější přístup. Prostě byste nechali umělou inteligenci, ať si osahá prostor kolem sebe a pak se mu sama přizpůsobí.

Zlaté lidské hlavičky

Novou technologii nyní čekají zkoušky v reálném prostředí. Google slibuje, že s ní dokáže nabídnout nevídané možnosti vyhledávání obrázků, ovládání hlasem a přesnějšího překladu do cizích jazyků. K duchaplnému rozhovoru s počítačem přesto ještě zbývá dlouhá cesta. Digitální mozek například obsahuje zhruba miliardu neuronů, zatímco lidský kolem osmdesáti miliard. To jsou však jen suchá data. Realita je taková, že díky rozvinuté lidské schopnosti zpracovávat obrazové vjemy je skutečný rozdíl přímo propastný. A zaplať pámbu za to. Doba, kdy vám bude počítač otcovsky radit do života, bude určitě pěkně protivná.

 

 

Brýle od Googlu spojí realný svět s tím, co je online

Brýle od Googlu spojí realný svět s tím, co je online

Google zase slaví. Mrkněte na nejlépe "načmáraná" loga roku 2011

Google zase slaví. Mrkněte na nejlépe "načmáraná" loga roku 2011

Google a režisér Avataru chtějí nerosty z vesmíru

Google a režisér Avataru chtějí nerosty z vesmíru

Klíčová slova:
google, umela inteligence
 

Články odjinud