Google a režisér Avataru chtějí nerosty z vesmíru

Google a režisér Avataru chtějí nerosty z vesmíru
Sdílej
 
Zrodil se odvážný plán na těžbu z planetek ve vesmíru.

 

Planetky jsou malá tělesa sluneční soustavy. Obrovské množství jich najdeme mezi Marsem a Jupiterem, další pak za dráhou Neptunu. Jejich velikost se pohybuje od desítek metrů po stovky kilometrů. Mnoho planetek se také přibližuje nebo přímo křižuje dráhu naší planety. Čas od času se menší či větší planetka může se Zemí přímo srazit. Své by o tom mohli vyprávět dinosauři, které zřejmě sprovodil z povrchu zemského dopad planetky o velikosti kolem 16 km. Astronomové proto všechny větší planetky hledají a sledují jejich dráhy.

Bruce Willis by dobrý nápad nebyl

Co kdybychom ale skutečně našli planetku, která si to směřuje přímo na nás? Po zhlédnutí hollywoodských filmů typu Drtivý dopad či Armageddon bychom nabyli dojmu, že nejlepší je na planetku poslat partu statečných chlapíků a odpálit tam jadernou bombu. Takový krok by ale byl velmi komplikovaný a s nejistým výsledkem. Lepším řešením je postupná změna dráhy planetky. Nápadů, jak to udělat, je více. Jedním z nich je připojení flotily kosmických sond, které by svými motory postupně planetku odklonily z kolizního kurzu.

Zachytíme, vytěžíme

Firma Planetary Resources (česky planetární zdroje, její stránky najdete na adrese www.planetaryresources.com) hodlá vyvinout technologie, díky nimž bychom mohli s planetkami „hýbat“, což se může jednoho dne hodit pro samotnou záchranu Země. Hlavním cílem společnosti je však těžba drahých kovů, které jsou na Zemi velmi vzácné. Firma Planetary Resources byla založena již v roce 2010 pod názvem Arkyd Astronautics. Jejími zakladateli a akcionáři jsou lidé z Google (K. Ram Shriram, Larry Page a Eric Schmidt), režisér filmů Avatar a Titanic James Cameron či bývalá klíčová osoba Microsoftu Charles Simonyi. Ten v letech 2007 a 2009 absolvoval jako vesmírný turista let v ruské lodi Sojuz na Mezinárodní kosmickou stanici.

Bude to jako s Avatarem?

Planetary Resources hodlá své plány uskutečnit ve třech fázích (viz Těžba na asteroidech ve třech krocích). Jen fáze jedna a dvě by mohly zabrat celá desetiletí. Kdy se dočkáme automatické těžby a transportu surovin z planetek, je tedy ve hvězdách. Na druhou stranu, dokázali jste si ještě před pár lety představit Avatar?

 

 

Nový zlatý důl je ve vesmíru: Hledá i režisér Avataru

Nový zlatý důl je ve vesmíru: Hledá i režisér Avataru

Režisér Avataru se podepíše pod dinosaury

Režisér Avataru se podepíše pod dinosaury

NASA navrhuje směrnice na ochranu známých pamětihodností na Měsíci

NASA navrhuje směrnice na ochranu známých pamětihodností na Měsíci

Klíčová slova:
vesmir, asteroid, tezba
 

Články odjinud