Počítač nové generace? Samozřejmě s nanotechnologií!

Počítač nové generace? Samozřejmě s nanotechnologií!
Sdílej
 
Moderní výpočetní technika si žádá novou technologii. Inženýři proto testují tranzistory z nanovláken s úžasnými vlastnostmi.

 

 

Ve světě počítačů platí, že každý rok a půl se jejich výkon zdvojnásobí. Tomuto pravidlu se říká Mooreův zákon podle spoluzakladatele firmy Intel Gordona Moora, který jej vyslovil roku 1965. Kvůli tomu, že se tak rychle rozvíjí, poradí si dnešní počítač bez problému třeba se složitou herní grafikou nebo náročnými 3D modelovacími programy. Ovšem pozor! Tempo zvyšování výkonu počítačů v poslední době začíná klesat. Odborníci tvrdí, že narážíme na fyzikální možnosti křemíku, zásadní komponent procesoru. Možná ale nebude tak zle. Inženýři testují materiál, který má další generaci počítačů posunout zase o velký kus dopředu.

Sláva uhlíku

Materiálem, který možná nahradí křemík, jsou uhlíkové nanotrubice. Tuto technologii známe už docela dlouho – pracovat se s ní ale stále ještě učíme. Nanotrubice jsou válce se stěnami z atomů uhlíku. Používají se třeba při výrobě závodních bicyklů nebo drahých laboratorních mikroskopů. Jejich průměr může být až 10 nanometrů, tedy tisíckrát užší než lidský vlas. Jsou extrémně pevné a mají fantastické vodivé vlastnosti. Mikroprocesor z tohoto materiálu bude oproti křemíku rychlejší a spotřebuje méně energie.


První čip vyvinul Intel v roce 1971 •  archiv

Chytré hodinky 2.0

Uhlíkové nanotrubice v mikroprocesorech zkoumají zejména v laboratořích americké společnosti IBM. Věří, že se jim podaří vyvinout trubice s průměrem pouhých 5 nanometrů, které budou perfektně sloužit moderní technologii. Jde třeba o takovou, o které se hodně mluví, ale ve skutečnosti zatím moc nefunguje. Uhlíkové procesory můžou být průsvitné i ohebné, takže mají šanci probrat k životu trochu ospalý trend chytrých hodinek, náramků nebo ještě pokročilejších wearables, tedy „chytrých“ doplňků, jako jsou kontaktní čočky sloužící zároveň jako průhledné monitory.

Nanosvět už brzy

Zda se tranzistory z uhlíkových nanotrubic osvědčí, se dozvíme už brzy. Pokud ano, můžeme se těšit na příval nových digitálních vychytávek. Výzkumníci z IBM věří, že výsledek jejich práce se objeví v počítačích už během pár let – konkrétně to má být tři až čtyři generace od těch současných. Vzhledem k tomu, že nová generace se objevuje skoro každý rok, možná se dočkáte nanotechnologie už ve vašem příštím kompu!


Více o počítačích:


Internet mozků: Zabydlí se nám v hlavě nanoboti?

Internet mozků: Zabydlí se nám v hlavě nanoboti?

První komp na světě: Digitální rekonstrukce Mechanismu z Antikytéry

První komp na světě: Digitální rekonstrukce Mechanismu z Antikytéry

 

Články odjinud