Internet mozků: Zabydlí se nám v hlavě nanoboti?

Internet mozků: Zabydlí se nám v hlavě nanoboti?
Sdílej
 
Představte si, že máte v mozku maličké roboty, kteří ho promění v supervýkonný počítač. Líbilo by se vám to?

 

Ray Kurzweil je nejslavnější futurolog současnosti. To znamená, že předpovídá, jakým směrem se bude ubírat budoucnost. Kurzweil se zaměřuje na vývoj technologie a zatím mu jich vyšlo přesně 86 procent. Nyní se soustředí na velmi odvážnou vizi. Tvrdí, že do dvaceti let náš mozek ovládnou miniaturní roboti.

Telepatie po síti

Nepůjde přitom o invazi jako z Terminátora nebo Star Treku. Nanoboty si nasadíme sami, abychom spolu mohli lépe komunikovat. Roboti budou snímat naši mozkovou aktivitu a propojí ji s celosvětovou sítí. Budeme si moci posílat z mozku do mozku e-maily, obrázky a povídat si myšlenkami. Dále bude možné využívat kapacitu bezpočtu propojených mozků k obohacení vlastní inteligence – stejně jako můžete z velkého množství obyčejných počítačů, které propojíte, udělat superpočítač. Kurzweil si představuje něco jako velkou cloudovou službu mozkoven, do níž sáhnete, když budete potřebovat odpověď na něco, co bude nad vaši kapacitu. V praxi to může vypadat tak, že když na vás bude někdo třeba mluvit cizím jazykem, propojíte se s mozkem, který ho ovládá, a jednoduše se dorozumíte.

 

Všechno připojeno! •  Lukáš Fibrich

Databáze zážitků

Kromě znásobení výkonu má mozkový cloud sloužit i k ukládání vzpomínek. Umožní nám znovu prožít ty nejhezčí zážitky a dokonce budeme mít přístup i k určitým vzpomínkám druhých lidí. V bezpečí tak zakusíte třeba skok padákem nebo snowboarding na vrcholcích hor. Tak snadno, jako si dnes pouštíme videa na YouTube. Neztratíme ale svoji osobnost, když propojíme mozky? Kurzweil je přesvědčený, že to bude přesně naopak. Díky sdíleným zkušenostem se bude moci každý člověk ještě hlouběji ponořit do toho, co ho zajímá. Kurzweil věří, že díky tomuto spojení budeme citlivější, vtipnější a zvýrazní se naše dobré vlastnosti.

Dočkáme se jich?

Technologicky to nejspíš nebude problém. Vědcům se ostatně už podařilo propojit dva mozky vzdálené od sebe několik tisíc kilometrů (psali jsme o tom minulý rok na podzim). Otázka je, zda na to přistoupíme morálně. Bezpochyby bude spousta lidí, kteří nebudou chtít mít uvnitř hlavy žádné roboty. A je klidně možné, že se rozhodneme je zakázat. Třeba kvůli nebezpečí hackingu mozku nebo prostě proto, že k propojení se sítí nám bude stačit chytrá kontaktní čočka. Pokud se vyplní Kurzweilův odhad, že to bude v roce 2030, bude rozhodování právě na vás. Hlasovali byste pro nebo proti?

Více o mozku:

Neuralink: Implantát Elona Muska přenese digitální svět přímo do mozku

Neuralink: Implantát Elona Muska přenese digitální svět přímo do mozku

Výměna hlavy: Záhada mezi tělem a mozkem

Výměna hlavy: Záhada mezi tělem a mozkem

Digitální telepatie: Budeme klábosit na dálku?

Digitální telepatie: Budeme klábosit na dálku?


Klíčová slova:
mozek, internet, telepatie
 

Články odjinud