Vzestup umělé inteligence: Máme se bát vzpoury strojů?

Vzestup umělé inteligence: Máme se bát vzpoury strojů?
Sdílej
 
Umělá inteligence znamená obrovský přínos pro řadu různých odvětví, ale také vážné bezpečností riziko.

 

 

Umělá inteligence neboli UI. Při zaslechnutí těchto slov se nám většinou vybaví inteligentní robot z vědeckofantastického filmu. To je ale pouhá fantazie. Ve skutečnosti bude první opravdová umělá inteligence vypadat jako hodně velký počítač s pokročilým programem. Ten s vámi bude komunikovat jako normální člověk. Pochopí vtipy a dokáže skládat básně. O mnoho let později možná pokročilá UI vyřeší problém s globálním oteplováním nebo vymyslí lepší motory do aut. Zatím je to hudba vzdálené budoucnosti. Ale co byste řekli na to, že se s umělou inteligencí můžete setkat už dnes?

Experti na jednu věc

Kolem nás se nacházejí přístroje poháněné takzvanou „slabou umělou inteligencí“. Vypadají a chovají se poměrně chytře, ale to jenom díky tomu, že jsou zkonstruovány pro řešení jednoho konkrétního problému. Třeba postavičky z počítačových her, které se snaží hráče zastavit nebo mu naopak pomáhat. Umí se orientovat v prostoru, běhat a skákat, nebo i bojovat. Také tu jsou například chytré robotické vysavače, které samy vyluxují celý dům. A po amerických ulicích se prohánějí první chytrá auta od Googlu, která nepotřebují řidiče a jezdí bez nehod. Všechna tahle zařízení ale mají jeden společný znak: umí jen to, k čemu byly naprogramovány. Nechápou, proč svoji činnost vykonávají. A kdybyste se jich zeptali, co si myslí o zítřejším počasí, vůbec by vám neodpověděly.

 

Už přichází! •  Profimedia

Chytří asistenti

Je tu ještě jeden příklad žhavé současnosti: V poslední době jsou v módě mobilní asistenti. Na iPhonech se můžete setkat s virtuální asistentkou Siri, Windows Phone má Cortanu a Google Android zase službu Now. S Cortanou i Siri si můžete i docela vtipně popovídat (samozřejmě zatím jen anglicky), ale reagují pouze na předem naučené fráze. Nelze tedy mluvit o opravdové umělá inteligenci. Přesto se jedná o velmi složité a užitečné programy. Jsou schopny poznat, jaká písnička zrovna hraje v rádiu a rozluští základní hlasové příkazy. Například „připomeň mi domácí úkol v 18:15“ nebo „nastav budík na 5:30“ (brr!) a podobně. Virtuální asistent dokáže pozná e-mail s potvrzením letenky. Datum odletu si uloží, všechno včas připomene a ještě rovnou doplní informace o počasí v cíli cesty – nezapomeňte na deštník, plavky nechte doma!

Mozek a procesor

Experti tvrdí, že průlomové změny v umělé inteligenci se dočkáme zhruba za 15-20 let. Za takovou dobu by podle předpokladů měly počítačové procesory dosáhnout výkonu, který

by byl srovnatelný s lidským mozkem. Napodobit složité fungování mozku je zatím nad síly současných procesorů a podle všeho toho budou schopné při současné rychlosti rozvoje technologie právě za těch zmkíněných 15 let. Jiná možnost je zkusit pospojovat několik tisíc procesorů...

Jasnozřivé počítače: Umělá inteligence předbíhá dobu

Jasnozřivé počítače: Umělá inteligence předbíhá dobu

AI!!! Co je to vlastně ta umělá inteligence?

AI!!! Co je to vlastně ta umělá inteligence?

Čínský superpočítač

Tým čítající 1300 čínských specialistů uvedl v roce 2013 do provozu superpočítač Tianhe-2. Je to pořádný obr. Zabírá plochu jako čtyři rodinné domky – celých 700 metrů čtverečních. A má vážně super výkon: obsahuje 32 tisíc procesorů a 48 tisíc pomocných koprocesorů. Okamžitě se dostal do čela žebříčku nejvýkonnějších počítačů na světě a lidský mozek překonává svým výkonem dokonce trojnásobně! Jenže takovou mašinu si nemohou dovolit snad ani ty nejbohatší firmy na světě a přístup k Tianhe-2 má samozřejmě jen několik málo specialistů. Jestli ale vývoj počítačových součástek půjde dál podle současných předpokladů, mohl by mít trochu lepší herní počítač po roce 2030 skoro stejný výkon jako dnešní Tianhe-2. I tak dá vědcům ještě hodně práce, než vymyslí speciální program, díky kterému začne počítač poznávat okolní svět stejně jako člověk.

Až moc chytré počítače?

Všechno to zní dobře. Vlastně si můžeme říci, že stačí jen počkat a stroje budou myslet stejně anebo ještě lépe a rychleji než my. Nemyslí si to ale všichni. Známý miliardář a bývalý šéf společnosti Microsoft, Bill Gates, společně s fyzikem Stephenem Hawkingem a majitelem automobilky Tesla a vesmírného programu SpaceX Elonem Muskem mají z umělé inteligence obavy. Tvrdí, že nejprve bude umělá inteligence velmi užitečná. Pomůže nám v práci, zlepší zdravotnické služby nebo nám prostě bude zpříjemňovat život chytrými spotřebiči. Jenže je otázka, co se stane, až budou počítače chytřejší než lidé. Budou nám chtít dál sloužit? Nebo jejich výkonné počítačové mozky dojdou k názoru, že by bylo lepší, kdyby lidstvo sloužilo jim?

 

 

Už přichází! •  Thinkstock

Co když..?

Gates, Hawking i Musk jsou právě touto možností znepokojeni. Člověk si totiž zvykl, že je nejchytřejším tvorem na zemi, ale co když by tu najednou byl někdo chytřejší? Navíc umělá inteligence nemusí být využitá jen pro dobro lidstva. Už teď jsou ve vývoji nejrůznější chodící i létající armádní roboti. Pravda, zatím moc samostatní nejsou, ale co když jednou... Opatrnost je zkrátka na místě.

Blízká budoucnost

Počítačové technologie nás postupně připravují na příchod opravdové umělé inteligence. Zatím si zvykáme třeba na to, že se internetové vyhledávače snaží uhodnout, co asi chceme hledat. Nebo nám internetové obchody nabízí zboží podle toho, co jsme si minule prohlíželi nebo objednali. Skoro každý už má dnes chytrý telefon s hromadou aplikací, které pomáhají s nejrůznějšími úkoly. A má smysl se bát superchytrých robotů? Zatím určitě ne. Času je ještě dost a přední světoví vědci mají spoustu let na to, aby přišli s důmyslným řešením, jak všechno správně naprogramovat.

 

 

Skutečný Terminátor: Zničí nás superpočítače?

Skutečný Terminátor: Zničí nás superpočítače?

Tajný výzkum Googlu: Superpočítač pro kočku

Tajný výzkum Googlu: Superpočítač pro kočku

Klíčová slova:
robot, inteligence
 

Články odjinud