Propojený svět internetu věcí: K síti připojíte i ledničku!

Propojený svět internetu věcí: K síti připojíte i ledničku!
Sdílej
 
Líbilo by se vám zatopit si v pokoji ještě dřív, než dorazíte domů? Nebo kdyby vám boty počítaly, jakou jste uběhli vzdálenost? Vítejte ve světě internetu věcí!

Internet věcí (anglicky internet of things) je nový trend v oblasti bezdrátových technologií. Miniaturizace a levná výroba součástek umožňuje umístit nejrůznější čidla a bezdrátové moduly téměř všude: do kávovarů, ledniček, praček nebo třeba žárovek. Všechna zařízení se rázem stávají chytrými (anglicky smart) a dokážou komunikovat mezi sebou nebo třeba s mobilním telefonem ve vaší kapse.

Chytré ponožky

Internet věcí se ale neomezuje jen na přístroje, které máme doma. V módě už jsou chytré hodinky, které umí měřit váš tep, počet kroků a třeba i kalorie spálené při chůzi a běhu. Nejnovějším výstřelkem jsou chytré ponožky. Ty umí měřit totéž, ale kromě toho vám i skrz aplikaci v mobilu zobrazí informace o tom, jestli správně došlapujete. Kromě vychytaných domácích spotřebičů nás zkrátka čeká i nová éra nositelné elektroniky, implantované přímo do oblečení.

Využijeme to?

Do vývoje nových chytrých zařízení se vrhají firmy po celém světě. Zatím je ale vývoj poněkud chaotický. Někdy opravdu kroutíme hlavou nad tím, co se nám pokoušejí výrobci prodat. Třeba bezdrátově ovládaná rychlovarná konvice. Na dálku ji můžete zapnout, a když voda dovaří, přijde vám na mobil zpráva. Ale pro čaj si stejně musíte dojít a vodu si konvice také neumí automaticky doplnit. Firmám vyrábějícím čipy do elektroniky zkrátka chybí určitá vize. Přitom možnosti bezdrátových modulů a chytrých čidel jsou opravdu rozsáhlé.

 

 

Dům s vlastní hlavou

Na českém trhu už dlouho existují firmy zabývající se automatizací domácnosti. Automatizovaný dům například pozná, kdy se vracíte domů, a sám vám otevře vrata od garáže. Pak se rozsvítí světla na chodbě a vy si na dotykovém panelu vyberete připravený program. Podle toho se přenastaví osvětlení místností, hudba v bezdrátových reproduktorech a podobně. Dům se ale především stará sám o sebe. Například nastavuje žaluzie podle toho, kde se zrovna nachází slunce. Nebo zapíná zavlažování trávníku, když je moc velké vedro. Tohle je však hlavně pro ty bohaté. Ale internet věcí dostane podobné vychytávky i mezi běžné lidi.

Propojené zítřky

Počítačové firmy už nyní věští novému trendu světlou budoucnost. Mikročipy a bezdrátové sítě nám v mnohém ulehčí život. Květináč si ohlídá, jestli má dost vody, takže už nám tak snadno nezvadnou květiny. Nebo vám chytré tričko poradí, že už byste si další sladkost dávat neměli. Zatím se vše teprve rozjíždí, ale brzy bude internet věcí stejně tak samozřejmé jako mobilní telefon. Zní to jako fajn budoucnost. Lidé by však neměli zapomínat být za věci sami zodpovědní i bez armády robotických pomocníků.

Více o internetu věcí:

Internet věcí: Začínáme s IoT - Když nejsou online lidé, ale stroje

Internet věcí: Začínáme s IoT - Když nejsou online lidé, ale stroje

Fenomén dneška: Internet věcí IoT mění svět

Fenomén dneška: Internet věcí IoT mění svět

Bezpečnost internetu věcí

Bezpečnost internetu věcí

Klíčová slova:
internet, online, internet věcí, síť
 

Články odjinud