Fenomén dneška: Internet věcí IoT mění svět

Fenomén dneška: Internet věcí IoT mění svět
Sdílej
 
Internet věcí je jednou z nejpůsobivějších a nejužitečnějších moderních technologií. Ruku v ruce s tím, jak nám do života vstoupil internet, začal ovlivňovat nejen nás jako uživatele, ale také technologie, které s ním dokážou pracovat a spolupracovat. Objevil se tak nový fenomén  internet věcí, známý také pod zkratkou IoT.

Web Space je seriál časopisu ABC pro mladé čtenáře o digitálním světě. Ve čtvrtém dílu se dozvíš, co je internet věcí IoT, jak mění svět a jaká nás s ním čeká budoucnost.

MINULE Modré světlo PŘÍŠTĚ Podmořské kabely

Internet věcí je systém vzájemně propojených výpočetních zařízení, mechanických a digitálních strojů, objektů, zvířat nebo lidí, které jsou vybaveny jedinečnými identifikátory a schopností přenášet data přes síť, aniž by nutně vyžadovaly zásah člověka nebo jeho interakci s počítačem.

Budoucnost Internetu věcí

Představte si, že vás jednoho dne odveze vaše plně autonomní auto na chatu na oslavu vašich narozenin jen na základě toho, že jste si to před více než dvěma měsíci zadali do kalendáře. Auto vás počká před školou, protože ví, že v pátek končíte v 13:30. Ve 14:30 vás vysadí před chatou, ve které se samo před půl hodinou zatopilo, protože chata přesně věděla, kdy dorazíte na základě informací o aktuálním provozu, které sledovala na online.

Internet ovlivňuje uživatele i technologie, kteří s ním dokáží pracovat a spolupracovat •  www.maxpixel.net

Hosté mohou také pomalu přijet, protože stačí jen nachystat malé občerstvení. Chladnička už si sama objednala všechno potřebné na základě toho, kolika lidem jste poslali pozvánku. Kvůli spolužačce Marušce s alergií na oříšky si dala velký pozor, aby neobjednala nic, co obsahuje tento alergen. Už víte, co je Internet věcí a jak funguje?

Zrození Internetu věcí

Termín internet věcí je starý už téměř 20 let. Skutečná myšlenka na připojená zařízení však existovala již dříve, alespoň od 70. let. Tehdy se tento nápad často nazýval "vestavěný internet" nebo "všudypřítomný výpočetní systém". Ale skutečný termín "internet věcí" byl vytvořen Kevinem Ashtonem v roce 1999 během jeho práce v Procter & Gamble. Ashton, který pracoval na optimalizaci dodavatelského řetězce, chtěl přilákat pozornost vrcholového vedení k nové technologii. A protože byl internet v tomto roce nejžhavějším novým trendem, nazval svou prezentaci "Internet věcí".

Pár chytrých ledniček na trhu už je •  archiv

Internet věcí je cesta k našemu pohodlí

Internet věci není v žádném případě technologie určená pouze pro IT nadšence nebo odborníky. Tím, jaké pohodlí nám dokáže nabídnout, jak široké je jeho uplatnění a jaké přináší úspory, láká k využívání každého z nás a proniká do všech našich běžných každodenních činností. Výrobci se předhání v nabídce autonomních aut nebo chytrých domácích spotřebičů, běžně dostupné je bydlení v chytrém domě.

Dům chytřejší než my

Chytrý dům si sám řídí teplotu v jednotlivých místnostech, koordinuje činnost chytrého topení, rekuperace a stínící techniky. Umí sám ovládat osvětlení: Pokud vstoupíte do místnosti, kde je tma, rozsvítí se, když místnost opustíte, světla se sama zhasnou. V noci stačí sundat nohy z postele a na záchod se nemusíte plížit po hmatu podél stěn.

Dům je úsporný a umí se o spoustu věcí postarat sám •  www.maxpixel.net

IoT a bezpečí doma

Takový dům lze také, pomocí IoT, inteligentně zabezpečit. V případě, že inteligentní domácnost zaznamená jakékoliv nebezpečí, může okamžitě zareagovat. Podle typu hrozby spustí poplach, zavolá vás, policii nebo hasiče, zašle sms, zavře garáž, vypne vodu nebo omylem zapnutý spotřebič. Při vaší nepřítomnosti je dům v pohotovosti. Přepne se do bezpečnostního režimu a bedlivě sleduje podezřelý pohyb, změny počasí, stříkající vodu nebo kouř. Možnosti jsou nekonečné.

IoT v kuchyni

A kuchyni takového domu, může stát chytrá chladnička. Ta už dnes neslouží pouze k tomu, aby uchovala potraviny čerstvé. Nejen že taková lednice ví, kdy se blíží expirační datum té které potraviny, ona také dokáže určit, co v ní chybí příp. nabídnout recept na pokrm, který lze připravit z ingrediencí, které obsahuje. A pokud je poloprázdná? Maličkost, sestaví nákupní seznam a je schopná si potraviny i sama objednat v některém z e-shopů a zaplatit vaší kreditní kartou.

Knight Rider a uměle vytvořený inteligentní automobil KITT •  NBCUniversal Television Distribution

Fantastický Knight Rider realitou

Už v roce 1982 obdivovali vaši rodiče v televizním seriálu Knight Rider uměle vytvořený inteligentní automobil KITT. To, co bylo tehdy považováno za výplod fantazie scénáristů, se dnes stává pomalu realitou. V roce 2014 definovala Asociace automobilového průmyslu SAE International 6 úrovní automatice automobilů (úroveň 0 – úroveň 5) a současnému vývoji odpovídá úroveň 3, tzv. Podmíněná automatizace. Autonomní vozidla úrovně 3 jsou schopna řídit sama, ale pouze za ideálních podmínek a s určitými omezeními. Přestože jsou ruce mimo volant, řidiči jsou stále za volantem a v případě potřeby musí převzít kontrolu nad vozidlem.

Auta bez řidiče

Plně automatizovaná vozidla nejvyšší úrovně jsou zatím hudbou budoucnosti. Skutečná auta bez řidiče by měla být schopna sledovat a manévrovat v  silničním provozu za jakékoliv situace a nevyžadovat zásah člověka. Pokud zkombinujete plně automatizovaný automobil se schopným hlasovým asistentem, budete mít svého vlastního KITTa.

Internet ovlivňuje uživatele i technologie, kteří s ním dokáží pracovat a spolupracovat •  www.maxpixel.net

Bezpečnost IoT

Internet věcí je úžasná věc, ale jen do té doby, než se najde nějaký koumák, který se rozhodne narušit bezpečnost IoT. Určitě byste neradi jeli v autě, které na dálku ovládá někdo jiný, nebo byli zamčeni v domě, ze kterého se nemůžete dostat ven. Zabezpečení IoT se v současné době věnuje obrovská pozornost. Odborníci se snaží slabiny systému, aby se předešlo šíření bezpečnostních hrozeb.

IoT: Sobec nebo altruista?

Cílené narušení systému zvenčí je ale jen jedna z věcí, kterou bezpečnostní opatření řeší. U autonomních aut je diskutovaným tématem také etický a morální rozměr některých rozhodnutí, která bude muset automobil vykonat. I tak chytré zařízení vybavené nejnovějšími senzory a umělou inteligencí se může dostat do situace, kdy nebude moct zabránit kolizi. Jak se pak má zachovat? Minimalizovat škody nebo za každou cenu chránit pasažéry ve vozidle? Uvědomte si, že my o takových věcech rozhodujeme ve zlomku vteřiny podvědomě a ne každý stejně, ale autonomní vůz musí být naprogramovaný předem, aby věděl, jak má zareagovat.

Jak budeme žít s internetem věcí? >

Rozhodováni v krizi

Výzkumníci z Massachusettského technologického institutu zašli ještě dál a na simulátoru krizových situací provedli rozsáhlý výzkum, ve kterém měli lidé z celého světa rozhodovat, koho by měl vůz srazit, pokud by nebylo vyhnutí. Výsledky ukázaly, že nevnímáme hodnotu života u všech lidí stejně. Kočárek s dítětem, malé děti a těhotné ženy vyšly z výzkumu jako nedotknutelné. Auto by mělo srazit raději kohokoliv jiného. Zajímavé je ale také zjištění, že dle respondentů by auto mělo srazit raději zločince nežli psa, který přechází silnici.

Celý výzkum zde >

Chytrá lednička za vás už i nakoupí v e-shopu •  iStock

Jak IoT skutečně funguje?

Nejdříve vaše zařízení  - třeba telefon, auto, chytrá domácnost nebo kardiostimulátor - shromáždí data. Ta jsou poté pomocí satelitního připojení, WiFi, Bluetooth nebo připojením přímo k internetu zaslána do tzv. cloud, což je obrovské úložiště tvořené výkonnými servery. Jakmile se data dostanou do cloudu, zpracuje je software. Zvládne všechno od jednoduchých výpočtů až po vyhodnocení složitých simulací. Uživatelské rozhraní následně slouží k tomu, aby se informace dostaly zpět k uživateli a byly mu užitečné. Umožní vám přihlásit se do systému aktivně nebo pouze pasivně přijímat informace. V závislosti na aplikaci IoT můžete být také schopni systém ovlivnit. Třeba vzdáleně upravovat teplotu v domě.

Propojený svět internetu věcí: K síti připojíte i ledničku!

Propojený svět internetu věcí: K síti připojíte i ledničku!

Internet věcí: Začínáme s IoT - Když nejsou online lidé, ale stroje

Internet věcí: Začínáme s IoT - Když nejsou online lidé, ale stroje

Kde se vzal internet? Pohled do "pravěku" sítě světa

Kde se vzal internet? Pohled do "pravěku" sítě světa

 

Články odjinud