Internet věcí: Chytrý svoz odpadu a popelnice na síti

Internet věcí: Chytrý svoz odpadu a popelnice na síti
Sdílej
 
Senzory v kontejnerech ukazují jejich zaplněnost v reálném čase. Lidé přes aplikaci zjistí, který kontejner je ještě volný. I tak funguje internet věcí.

V posledním dílu seriálu o internetu věcí se zastavíme u řešení každodenního problému – popelnic plných odpadků. Konkrétní příklad nabízí město Karlovy Vary. Společnost Vodafone tam umístila do kontejnerů na odpad senzory, které umožňují sledovat zaplněnost nádob. Město díky tomu může naplánovat nejvhodnější strategii svozu odpadu. A obyvatelé Karlových Varů si mohou jednoduše na webu ověřit, který nejbližší kontejner má volnou kapacitu, a zamezit tak hromadění nepořádku kolem sběrných míst.

Roky na síti na jednu baterii

Malá mechanicky odolná čidla jsou namontovaná na skrytém místě uvnitř kontejneru a jsou napájena vyměnitelnou baterií. Jejich komunikace se serverem probíhá prostřednictvím technologie internetu věcí, konkrétně přes síť NB-IoT od Vodafonu. Jde o speciální úzkopásmovou síť, která je určena výhradně pro přenos dat. Ten probíhá efektivně a baterie umístěná v zařízení tak vydrží i několik let.

Video se připravuje ...

Co je to internet věcí? • Zdroj: Živě.cz

Odvezený odpad

„Chytrý svoz odpadu nejenže umožňuje sledovat zaplněnost kontejnerů v reálném čase, ale i usnadňuje práci městských služeb, které dostávají informace například o detekci ucpaného vhozu. Mohou pak včas zasáhnout a uvolnit ho dříve, než lidé začnou odkládat odpad v blízkosti kontejneru,“ říká Václav Kubík z Vodafonu.

„Sám jako obyvatel Karlových Varů tak mohu ze svého mobilního telefonu nahlásit jakékoli závady nebo nepořádek na ulici. Jednoduše vše vyfotím a vložením do aplikace se to automaticky dostane organizaci města,“ doplňuje Kubík. Město tak dosáhne čistších ulic a zároveň výrazně sníží nemalé náklady spojené s odpady.

Senzor, který připojuje popelnice k internetu věcí •  Vodafone, Sensority

Soutěž o kutilskou IoT sadu!

Vyhrajte speciální stavebnici pro internet věcí v hodnotě více než 5 tisíc korun. Více najdete tady.

Postavte si sami…


Hra pro celou třídu!

Najděte nejchladnější a nejžhavější místo ve vaší škole. Poradí návod zde. IoT stavebnici můžete vyhrát v naší soutěži na www.abicko.cz, nebo si ji pořídit na webu obchod.hardwario.cz.

Internet věcí: Chytré zavlažování bojuje proti suchu

Internet věcí: Chytré zavlažování bojuje proti suchu

Internet věcí: Haló, tady dron! IoT hlídá, aby se nesrazily

Internet věcí: Haló, tady dron! IoT hlídá, aby se nesrazily

Internet věcí: Chytré teploměry - Teplota se měří silnici i vakcíně

Internet věcí: Chytré teploměry - Teplota se měří silnici i vakcíně

 

Autor

Kateřina Šantorová

Klíčová slova:
internet, internet věcí, IoT
 

Články odjinud