Nejrychlejší net pro milion domácností: Digitální Česko!

Nejrychlejší net pro milion domácností: Digitální Česko!
Sdílej
 
Jaká je historie a budoucnost komunikačních sítí? Chystá se nejrychlejší internet pro milion domácností. Ábíčko zjistilo, jak vzniká moderní optická síť, která promění digitální Česko.

Budování vysokorychlostních telekomunikačních linek je nesmírně důležité, protože nároky na kvalitu internetového připojení rok od roku rostou. A nejde jenom o to, abychom si mohli bez problémů pustit film nebo seriál v rozlišení 4K nebo hrát bez sekání svoji oblíbenou počítačovou hru online. Rychlý internet bude v budoucnu potřeba i proto, abychom jako společnost byli vzdělanější a naše nápady konkurenceschopnější.

Zatímco si vaši rodiče nejspíše pamatují prvopočátky internetu v podobě vytáčeného připojení o rychlosti 56 kbit/s, dnes už je standardem v domácnostech DSL nebo 5G internet o rychlosti až 250 Mbit/s, tedy skoro 5000× svižnější. A to není všechno. V celém Česku se totiž staví takzvané optické sítě s teoreticky neomezenou rychlostí internetu

Rychlý internet do milionu domácností

Největším stavitelem těchto sítí je firma CETIN, která slouží jako poskytovatel telekomunikační infrastruktury pro operátory. V praxi to znamená, že po kabelech může „téct internet“ od několika různých společností, stejně jako si může každá domácnost zvolit dodavatele elektřiny nebo plynu, i když kabely a trubky zůstávají stejné.

Firma CETIN má své muzeum v prostorách nové centrály v pražských Vysočanech •  CETIN

Součástí sítě CETIN je v současnosti 20 milionů kilometrů metalických kabelů, které kromě přenosu internetu slouží i pro pevné telefonní linky. Budoucnost ale jednoznačně patří optickým vláknům sdruženým do kabelů. Těch je nyní položeno asi 65 tisíc kilometrů, ale toto číslo rychle roste. Cílem firmy CETIN je totiž zavést do roku 2030 optiku s rychlým internetem až do 1 milionu českých domácností. 

Nové technologie pomáhají

To je ale pořádná dřina a zdaleka nejde jen o to, dostat optické kabely do asi metrové hloubky pod zem a natáhnout je do jednotlivých bytových domů. Předtím, než se poprvé kopne do země, je totiž potřeba vyřídit řadu razítek.

Pokládka optických kabelů je úkol pro mnoho lidí, snaží se při tom využívat souběh s dalšími výkopovými pracemi •  CETIN

Když se pokládá optická síť v centru Prahy, může jich klidně být i 40. I proto je lepší, když se instalace optických kabelů spojí s jinými rekonstrukcemi inženýrských sítí nebo opravami silnic, případně se použije volný prostor ve starších kruhových chráničích kabelů, takzvaných husích krcích.

Tam, kde to nejde, ale pomáhají i chytré technologie. Třeba automatický stroj pro tvorbu extrémně úzkých výkopů, kterému stačí vyndat jedinou řadu dlaždic z chodníku a nechat jej pracovat. 

Optické kabely domů nebo do kanceláře

Životnost optických kabelů, které se v současnosti pokládají do země, je minimálně 30 let. A tak technici slibují, že pokud nedojde k neočekávané poruše, je to na dlouhou dobu naposledy, kdy budou muset cokoliv kopat.

Optické konektory se od tradičních koncovek RJ-45 pro síťové kabely výrazně liší •  CETIN

Aktuálně se diskutuje o tom, že by rychlost u koncových zákazníků mohla být až 50 Gbit/s, teoreticky je díky šířce přenosového pásma 50 THz možné dosáhnout až na 16 Tbit/s. Přenos internetu nejvyšší možnou rychlostí až domů je označován jako FTTH (z anglického Fiber to the Home – optika do domácnosti). Jeho alternativou jsou režimy FTTC (optika do ústředny) nebo FTTB (optika do budovy). 

Základem je čisté sklo

Optické kabely se vyrábějí i v Evropě, a to například v Polsku nebo Rumunsku. Největšími producenty jsou ale Čína, Indie a Spojené státy americké. Vlákna obsahují extrémně čisté křemenné sklo, které slouží k přenosům signálů na dlouhé vzdálenosti, a to takovou rychlostí, která se blíží rychlosti světla ve vakuu.

Těžko představitelné množství dat proudí někdy jen metr pod zemí •  CETIN

Páteřní síť mezi krajskými a okresními městy je v České republice v podstatě hotová včetně záložních linek. S každým dalším rokem si tak luxus neomezeného internetového připojení s vysokou rychlostí budou moci užívat další uživatelé přímo u sebe doma. 

Muzeum CETIN:

Vše od dálnopisu po nejnovější optické kabely

Společnost CETIN provozuje ve své centrále v Praze kromě dozorového centra sítě také muzeum věnované historii telekomunikací. Provedl nás po něm Vladimír Fabíni, vedoucí projektu optického připojení do domácností. Exponáty v muzeu sahají až do doby, kdy telekomunikace v tehdejším Československu obsluhovalo Ministerstvo pošt a telegrafů a později Ministerstvo spojů. 

Ústředna z Mordoru

Na návštěvníky čeká například zachovalé dmychadlo potrubní pošty, která v Praze fungovala až do povodní v roce 2002. Stále funkční jsou i dálnopisné stroje, přes které si vaše babičky posílaly telegramy – předchůdce dnešních e-mailů. Největším lákadlem jsou ale telefonní ústředny.

K vyzkoušení svádí jak starší manuální ústředna původem ze Železné Rudy, tak „modernější“ analogová ústředna typu P51. Ta dříve sloužila v budově telekomunikací v Olšanské ulici, přezdívané Mordor, o níž jsme psali v ABC 18/2019 (článek najdete také na webu abicko.cz). Spojování jednotlivých hovorů v takové ústředně je pořádný hukot, kdy přes cvakání elektromagnetické techniky není slyšet vlastního slova. 

Ještě menší, nejmenší! 

Prohlídku muzea jsme zakončili u expozice používaných metalických a optických kabelů. A právě tady platí, že technologický vývoj je neuvěřitelný. Zatímco obří kabelový svazek se stovkami drátů kdysi obsloužil jen několik ulic, dnes by se teoreticky všechny telefonní hovory z Prahy vešly do jediného optického kabelu. Muzeum CETIN zatím sice není běžně otevřeno veřejnosti, ale je možné se objednat na prohlídku se školní skupinou.

CETIN: Do nitra Mordoru

CETIN: Do nitra Mordoru

Kde se vzal internet? Pohled do "pravěku" sítě světa

Kde se vzal internet? Pohled do "pravěku" sítě světa

Když byl Internet ještě v plenkách

Když byl Internet ještě v plenkách

 

Články odjinud