NFT mánie: Digitální obrázky jdou na dračku

NFT mánie: Digitální obrázky jdou na dračku
Sdílej
 
Kolem digitálního umění, memes, kartiček, her a různých obrázků se rozpoutala online mánie. Ptáte se, co to je NFT? Non-fungible token neboli nezaměnitelný token přivedl do módy internetové dražby virtuálních předmětů. Jejich majitelé budou navždy zapsáni v blockchainu.

Lidé, kteří chtějí své peníze investovat třeba do obrazů starých mistrů, se v tom, kdo za ně nabídne více, předhánějí už po dlouhá staletí. Co se ale stane, když fenomén sběratelství přeneseme do internetového prostředí plného jedinců s nadšením pro zajímavé technologie?

Vznikne NFT! Takzvaný non-fungible token, což lze do češtiny zjednodušeně přeložit jako „unikátní doklad“, představuje nepopiratelný důkaz o tom, že jste jediným vlastníkem nějakého konkrétního souboru v digitální podobě. Díky existenci internetových aukčních portálů (např. OpenSea) si dnes svoje NFT může koupit úplně každý.

Fenomén NFT: Digitální objekty, kvůli kterým blázní svět

Fenomén NFT: Digitální objekty, kvůli kterým blázní svět

NFT: Umění za bitcoiny

V okamžiku, kdy si kdokoliv NFT pořídí, vznikne unikátní záznam v tzv. blockchainu, tedy v jakémsi elektronickém zápisníku uloženém na milionech počítačů po celém světě. Na stejném principu fungují kryptoměny jako Bitcoin či Ethereum, a tak není divu, že za NFT se nejčastěji platí právě digitálními mincemi. Zatímco ty nejlevnější virtuální předměty se dají pořídit v přepočtu za pár korun, opravdu hodnotné digitální umění se svou cenou klidně vyšplhá na desítky milionů.

NFT obraz Journey a její přátelé stojí 2,25 ETH (178 000 korun) •  Profimedia.cz

Virtuální originál

Kouzlo technologie NFT je v tom, že přestože na harddiscích uživatelů mohou existovat stovky milionů kopií jedné fotky ve formátu JPG, v blockchainu bude už navždy existovat v podstatě nesmazatelný záznam o tom, že aktuálním majitelem originálu je jen a pouze konkrétní zapsaný člověk s platným kryptografickým certifikátem. A to investory i fanoušky opravdu hodně láká.

Je to stejné, jako když někomu visí doma originál od malířů Rembrandta nebo van Gogha – jenže v digitální podobě. Určitě si přečtěte příběhy o tom, které fotky, memes nebo náčrtky se podařilo prodat za pořádný balík!

NFT Dobré úmysly seženete za 0,8 ETH (54 000 korun) •  Opensea.io

Děvčátko se sirkami

Zoe Rothová byla malá čtyřletá holčička, která se svými rodiči v roce 2005 navštívila cvičení hasičů ve městě Mebane nedaleko od svého domova v USA. Jejímu otci se podařilo vyfotit netradiční snímek, na kterém se Zoe tváří spiklenecky – skoro jako kdyby dům sama zapálila. Fotku nahrál na sociální síť Flickr a na pár let na ni zapomněl.

Jenže snímek si začal žít na internetu vlastním životem a stal se virálním fenoménem jménem Disaster Girl (Katastrofická holčička). Letos na jaře Zoe a její otec originální soubor s tímto meme vydražili jako NFT za přibližně 10 milionů korun, které poputují na charitu a poslouží k zaplacení vysokoškolských studií pro dnes 21letou slečnu.

Disaster Girl je slavné meme a cenné NFT •  Wikipedia

Originální ježek

Japonská společnost SEGA už mnoho desetiletí vyrábí videohry. Vůbec nejznámější postavou, kterou kdy lidé z interních vývojářských studií této firmy přivedli na svět, je superrychlý modrý ježek Sonic. A právě originální digitální soubory z her (nejen) se Sonicem, tzv. assety, plánuje SEGA uvolnit prostřednictvím tamějšího aukčního serveru pro NFT Double Jump Tokyo.

Fanouškům se sice celá věc příliš nelíbí, protože jsou na rozprodávání postav spojených se svými herními vzpomínkami citliví, pravdou ale je, že pro tvůrce jde o příležitost vydělat peníze navíc i přiblížit se mladšímu publiku.

Za kolik peněz se vydraží originální ježek Sonic? Dozvíme se již brzy •  Profimedia.cz

Slavné sportovní okamžiky

Na konci minulého století byly mimořádně populární sportovní kartičky, které si možná kupovali a sbírali vaši rodiče. V trafice se prodávaly balíčky s fyzickými kartami, které si pak nadšenci vyměňovali a zařazovali je do svých alb. Dnes možná tyto kartičky znáte ze hry FIFA a režimu Ultimate Team.

Kluby ze zámořských lig jako NBA (basketbal) nebo PGA (golf) se rozhodly tuto starou tradici oživit a okořenit ji o technologii NFT. Na kryptoměnové burzy tak míří desítky kartiček s původními fotkami hráčů a legendárních zápasových momentů. Pokud se ale chcete stát jediným majitelem výstavních košů hvězd, jako je LeBron James, připravte si pořádný balík!

Jak se těží bitcoiny? Stačí výkonný počítač a hodně energie

Jak se těží bitcoiny? Stačí výkonný počítač a hodně energie

CryptoKitties: Digitální kočičky za všechny peníze

CryptoKitties: Digitální kočičky za všechny peníze

BitCoin a virtuální měny: Co si koupíte za digitální peníze?

BitCoin a virtuální měny: Co si koupíte za digitální peníze?

 

Články odjinud