Autonomní doprava: Kdy ovládne silnice počítač?

Autonomní doprava: Kdy ovládne silnice počítač?
Sdílej
 
Z automobilů se stávají chytré počítače, které změní svět. Jejich digitální mozky se učí řídit a po silnicích začne v budoucnu proudit ohromné množství dat. Dopravu zítřka ovládne umělá inteligence a internet, volant zamíří do muzea.

 

Budoucnost patří autům jako je Cruise, které detailně představujeme v aktuálním čísle ABC č. 8/2021. Vozidlo vyvíjené automobilkou General Motors a technologickým obrem Microsoft samo řídí i parkuje a přijede k vám na zavolání. Za jízdy nekouří, nepije a ani při dlouhé jízdě se neunaví. Až v palubní televizi skončí film, jste na místě. Ideální parťák na výlet.

Umělá inteligence v autě budoucnosti: Cruise posílá volant do muzea

Umělá inteligence v autě budoucnosti: Cruise posílá volant do muzea

Autonomní technologie

Umělý mozek, který v Cruise nahradil řidiče, předznamenává dopravu budoucnosti, ovládanou digitálními technologiemi a firmami, které je vyvíjejí. Jejich „počítače na kolech" se učí porozumět dopravě v řeči nul a jedniček.

Při jízdě se kolem sebe dívají desítkami senzorů, získaná data sdílejí ve společné síti a navzájem komunikují. To vše v zájmu dopravy bez lidských řidičů, zácp a nehod. Každoročně na silnicích zahyne přes milion lidí. Více než devadesát procent nehod způsobí lidská chyba. 

Na vývoj samořiditelného auta Waymo pracuje Google přes deset let •  Waymo

Soutěž o umělou inteligenci na kolech

Řada světových vývojářů posílá v současnosti na vozovky stále propracovanější prototypy chytrých automobilů s cílem učinit dopravu plynulou a bezpečnější. Autopilota vyvíjí mimo jiných taxislužba Uber, počítačový gigant Apple nebo výrobce elektroaut Tesla.

Podle šéfa Tesly Elona Muska by se autonomní technologie mohla v jeho autech vydat do běžného provozu ve vybraných oblastech již letos. Na cestu k reálné autonomní dopravě vyrazila také internetová korporace Google. Flotila jejích vozidel Waymo se aktuálně prohání v americkém státě Arizona v rámci testovací taxislužby Waymo One.

Video: Jak jezdí samořiditelný taxík Waymo:

Aplikace na pohodu

Další technologičtí lídři úzce spolupracují s klasickými automobilkami. Výrobci čipů Qualcomm, Nvidia nebo Intel dodávají chytré technologie do běžných aut, které díky tomu stále více připomínají naše mobily a počítače a do jisté míry se i tak chovají.

Nové aplikace nejenže hýčkají posádku, ale pomáhají mimo jiné s diagnostikou. Například Amazon představil kromě televize Fire TV do vozů BMW i službu, která monitoruje technický stav vozidla a sbírá údaje pro servis.

Waymo sbírá informace o dopravní situaci kolem sebe z desítek senzorů a pravidelně aktualizovaných map •  Waymo

Autonomní doprava: Stále na startu

Navzdory rychlému vývoji čeká vozidla s autopilotem ještě dlouhá cesta k ovládnutí silnic. První chytré automobily zatím spolehlivě fungují jen v městském prostředí a za ideálního počasí. Oříšek k rozlousknutí představuje také ochrana sdílených dat.

Samořiditelná auta budou neustále připojena k internetu a informace, které začnou sdílet nejen o sobě, ale i o nás, mohou být teoreticky zneužity k nevyžádané reklamě nebo dokonce cílenému útoku. V krajním případě by místo řidičů mohli nehody způsobovat hackeři. Vyloučit takový scénář hrůzy, toť úkol pro inženýry v nadcházejících desetiletích.

Budoucnost bez nehod: Každá nová generace aut je bezpečnější

Budoucnost bez nehod: Každá nová generace aut je bezpečnější

Budoucnost dopravy: Vyletíme s drony inteligentně až do nebes?

Budoucnost dopravy: Vyletíme s drony inteligentně až do nebes?

Elektroauta na vzestupu: Chystá se velký souboj elektromobilů

Elektroauta na vzestupu: Chystá se velký souboj elektromobilů

 

Články odjinud