Budoucnost dopravy: Vyletíme s drony inteligentně až do nebes?

Budoucnost dopravy: Vyletíme s drony inteligentně až do nebes?
Sdílej
 
Třetí největší výrobce letadel brazilská společnost Embraer už teď uvažuje o tom, jak budeme cestovat za padesát let. Její vývojáři věří, že auta i letadla vystřídají inteligentní bezpilotní drony. Ale nebude to jen tak. Čekají nás bezpilotní stroje, které vzlétnout odkudkoliv a prostě si přistanou, kde se jim zachce? V Embraeru si to nemyslí.

 

Ve sci-fi filmech jako Blade Runner nebo Pátý element se křížem krážem prohánějí skvělá létající auta. To je budoucnost, které se podle společnosti Embraer nedočkáme. Firma věří, že budoucnost dopravy patří bezpilotním strojům. Ale také je přesvědčená o tom, že všechno bude muset mít systém.

Embraer pracuje na vizi složitého systému propojené letecké a silniční dopravy. Za padesát let nás budou inteligentní bezpilotní drony převážet z moderních skyportů. Ty budou sloužit jako letiště, garáž i servisní základna pro drony.

Více o vizi budoucí dopravy od společnosti Embraer píšeme v článku v časopisu ABC č. 16 (tady si ho můžete koupit online s doručením domů). Ve videu nad tímto odstavcem uvidíte vůbec první koncept létajícího auto Embraer Pulse.

Bezpilotní auto budoucnosti?

Vzhled létajícího auto Embraer Pulse je inspirován legendou Buick Y-Job z roku 1938, která vznikla jako první koncepční vozidlo automobilového průmyslu - s cílem představit nové moderní technologie, ale bez úmyslu auto hromadně vyrábět a prodávat ve velkém.

Ať stroj Embraer Pulse létá nebo jede, posádka sedí pohodlně v kabině •  Profimedia.cz

Koncept inteligentního bezpilotního dronu Embraer Pulse byl dokončen letos na jaře u příležitosti padesátiletého výročí založení společnosti. Nové létající auto má být příkladem toho, jak by mohla vypadat doprava za půlstoletí. Nechybí ani nové vynálezy a technologie, které ve skutečnosti zatím neexistují, ale u kterých vývojáři předpokládají, že můžou vzniknout.

Na srovnání návrhu Embraer Pulse a skutečného bezpilotního auta budoucnosti si budeme muset chvíli počkat. Začněte si odškrtávat dny v kalendáři.

Létání v roce 2070: Jak budeme cestovat za padesát let?

Létání v roce 2070: Jak budeme cestovat za padesát let?

Poletuchou za babičkou: Jaká auta budou létat?

Poletuchou za babičkou: Jaká auta budou létat?

Uber Skyport: Odkud vzlétne létající taxi?

Uber Skyport: Odkud vzlétne létající taxi?

 

Články odjinud