BlackFly: Legální létající auto

BlackFly: Legální létající auto
Sdílej
 
Ovládá se jako dron, ale můžete do něj nasednout a vydat se na výlet. Navíc vypadá jako létající talíř. Bude právě tohle budoucnost dopravy?

 

BlackFly se zrodil v kanadské letecké dílně Opener. Ta ho vyvíjí už devět let a absolvovala s ním tisícovku zkušebních letů, během kterých nalétal bezmála 20 tisíc kilometrů. Teď konečně dostal zelenou od amerického leteckého úřadu. Je tak prvním létajícím autem, v němž můžete legálně létat zcela bez omezení. Tedy alespoň ve Spojených státech.

Aska létá a jezdí: Dokonalý hybrid auta a letadla

Aska létá a jezdí: Dokonalý hybrid auta a letadla

Auto nebo dron?

BlackFly létá pomocí osmi rotorů umístěných v přední a zadní části stroje. Připomíná tak drony – a ne náhodou. Sdílí s nimi totiž i letové vlastnosti. Tou nejzajímavější je bezesporu schopnost zastavit se uprostřed letu. Pokud jste někdy létali s kvalitnějším dronem, určitě jste to také vyzkoušeli. Jakmile pustíte ovladač, stroj se okamžitě stabilizuje a bude stát bez hnutí ve vzduchu. To samé umí i BlackFly. Schopnost stabilizace je důležitá zejména pro bezpečnost. Nehrozí tak, že se kvůli nešťastnému manévru dostanete do vrtule, ztratíte kontrolu nad letounem a třeba se zřítíte k zemi.

Vertikální vzlet nebo autonomní přistání? •  Opener

Létající zahradní stroj

Jelikož BlackFly dovede vzlétat i přistávat vertikálně, není problém s ním startovat doslova odkudkoli. Nepotřebujete žádnou dráhu pro nabrání rychlosti a tvůrci dokonce sami doporučují, že nejlépe mu to jde z travnaté plochy. Stačí vám tedy jen trochu větší zahrada! Kromě toho obsahuje pokročilé autonomní systémy včetně fly-by-wire známého z velkých civilních letadel. Jednou z funkcí autopilota je i tlačítko pro návrat domů, které možná také znáte z dronů. Při vzletu si stroj zapamatuje přesné místo startu a dovede se tam sám vrátit. Kromě toho za vás může kdykoli samočinně přistát.

BlackFly už může létat v USA! •  Opener

Technologie budoucnosti

Firmu Opener, která BlackFly vyvinula, založil inženýr a letecký nadšenec Marcus Leng. Ruku k dílu ovšem přidal také Alan Eustace, důležitý vývojář čipů do počítačů a jeden z lidí, kteří vybudovali online giganta Google. Eustace věří, že technologická revoluce v blízké budoucnosti nebude v oblasti počítačů ani internetu, ale právě létajících aut. BlackFly považuje za přelomový vynález právě proto, že s ním může létat každý. Nepotřebujete pilotní průkaz ani tisíce nalétaných hodin. Opener přesto z důvodu bezpečnosti chce každého zájemce o koupi patřičně proškolit a vyzkoušet, že ho opravdu umí ovládat.

BlackFly už může létat v USA! •  Opener

BlackFly opravdu pro každého?

Létající auto BlackFly uveze pouze jednoho pasažéra. Maximální náklad je 113 kg, takže se k němu možná vejde ještě nějaký ten náklad – nepočítejte ale s tím, že byste se proletěli s kamarády. Stejně tak nejde o stroj určený na dlouhé cesty. Na jedno nabití baterie dolétne 60 km. To ovšem pro přesuny v sousedství bohatě stačí. Výhodou je navíc rychlé dobíjení. Během pouhé půlhodiny dočerpáte plnou elektrickou nádrž. Kolik bude stát? Výrobce zatím konečnou cenu neprozradil. Naznačil ale, že nemá být vyšší než auto typu SUV. To ovšem může být jak Dacia Duster, tak Porsche Cayenne. Doufejme, že se BlackFly bude blížit spíše tomu prvnímu.


Letoun Aston Martin

Na éru létajících aut se připravuje také britský výrobce závoďáků Aston Martin. Nově představil koncept vlastního modelu jménem Volante Vision. Má svézt až tři pasažéry a sloužit hlavně jako luxusní přeprava mezi městy. Jeho tvůrci věří, že by mohl létat třeba mezi Londýnem a Paříží. S maximální rychlostí přes 300 km/h to stihne za hodinu. Samozřejmostí má být létání na pokročilého autopilota a ovládání stroje pomocí dotykového displeje. Kdy se začne vyrábět? Jde o koncept, takže to není jisté. Odborníci ale odhadují, že největší boom létajících aut nastane na počátku příští dekády.


Poletuchou za babičkou: Jaká auta budou létat?

Poletuchou za babičkou: Jaká auta budou létat?

Šílený vynález: Létající džíp americká armáda nechtěla

Šílený vynález: Létající džíp americká armáda nechtěla

Terrafugia: Nastává čas létajícího auta

Terrafugia: Nastává čas létajícího auta

Video: Čeští inženýři loví "zlé" drony

Video se připravuje ...

ABC TV: Obranný dron Eagle.One • Zdroj: redakce ABC

 

Články odjinud