Poletuchou za babičkou: Jaká auta budou létat?

Poletuchou za babičkou: Jaká auta budou létat?
Sdílej
 
Už několik let nám slibují auta, která nás budou "vozit" vzduchem. Některé poletuchy vypadají slibně a jiné dost neproveditelně. Tady máte ty, kterým v ABC věštíme slibnou budoucnost.

Aeromobil

Nadějný projekt s nehodu na kontě

O velice nadějném projektu, kterým je Aeromobil, jsme už psali tady. Od té doby se vývojáři posunuli mnohem dál a dokonce mají za sebou i jednu nehodu, kdy se auto při letu dostalo do vývrtky a spadlo. Naštěstí i na tyto situace konstruktéři svůj stroj připravili a pilotovi se podařilo včas aktivovat nouzový padák, který ztlumil náraz o zem. Pilot zůstal prakticky nezraněn.

Aeromobil je skutečná špička mezi ostatními projekty nejen po technologické stránce, ale i té designové. Interiér vypadá, jak u luxusního sporťáku a letos v květnu byl dokonce představen na monacké Top Marques Show, kde ho okukoval i samotný princ Albert II. Ještě dodejme, že o pohon se bude starat klasický spalovací motor a řízení bude plně v rukou pilota. Jak už sám název napovídá, bude možné buď jet po silnici, jako klasických autem anebo překonávat vzdálenosti vzduchem.

AirCar: Létající auto ze Slovenska

AirCar: Létající auto ze Slovenska

Ehang 184

Naprosto odlišnou koncepci, zvolili čínští konstruktéři. Jejich výtvor s názvem Ehang 184 je první vzdušné taxi a psali jsme o něm tady. Ehang připomíná spíše takový přerostlý dron. Vlastně když se to tak vezme, tak je to dron, protože posádka nemá možnost zasáhnout do řízení. Jediné, co si můžou pasažéři nastavit je, kde je má Ehang vyzvednout a kam chtějí letět. Poté co pro ně poletucha přiletí si nasednou a dron je přepraví sám a bezpečně až tam kam potřebují.

Budoucnost dopravy: Vyletíme s drony inteligentně až do nebes?

Budoucnost dopravy: Vyletíme s drony inteligentně až do nebes?

Nesmí to však být moc daleko, protože Ehang je poháněn osmi elektromotory a kapacita baterií vystačí na zhruba 23 minut letu. Za tu dobu však můžete uletět i 16 kilometrů, což by na přepravu po městě mohlo stačit. A pokud byste neměli šťávu na cestu zpátky, tak baterie nabijete za zhruba 4 hodiny.

Lilium

Dalším plně elektrickým strojem, kterým se možná budeme jednou přepravovat je tento Lilium. Tomuto německému projektu se nedávno podařilo získat peníze, které by měly stačit k dokončení jejich létajícího vozítka. To bude umět přepravit až pět osob a bude poháněné elektrickými tryskovými motory! Těch bude 36 a budou směrovatelné, takže starty a přistání budou probíhat vertikálně.

Let ovšem bude pořádný šrumec - až 300km/h. S doletem 300 kilometrů to potom zvládnete z Paříže do Londýna za hodinku. Lilium bude sloužit primárně jako taxík - přes aplikaci v telefonu si zadáte odkud kam a za chvíli před vámi přistane poletucha, nastoupíte a vysadí vás až na místě určení. Řídit bude samozřejmě autopilot. Lilium má za sebou letové testy bez posádky, v nejbližší době by se měly začít testovat lety s pasažéry.

 

Terrafugia: Nastává čas létajícího auta

Terrafugia: Nastává čas létajícího auta

Moderní vynález: Airvinci je helikoptéra pro každého

Moderní vynález: Airvinci je helikoptéra pro každého

Elektrické letadlo od NASA: X-57 Maxwell poletí potichu na baterky

Elektrické letadlo od NASA: X-57 Maxwell poletí potichu na baterky

 

Články odjinud