Ohňostroj bez ohně: Show v režii dronů

Ohňostroj bez ohně: Show v režii dronů
Sdílej
 
Představte si barevné představení na nebi, které kouzlí nejen obrazce, ale i postavy či slova. Magie? Ne, hejno svítících dronů!

 

Klasický ohňostroj může vytvořit působivou podívanou, má ale svoje hranice. Jakmile vystřelíte petardy do vzduchu, začnou v nich hořet hoblinky různých kovů. Na nebe pak rozstřelí pestrobarevné efekty. Co když ale chcete vyčarovat něco jiného než světelné koule, vodopád či palmičky? Americký výrobce čipů Intel přišel s parádním řešením: Jednorázovou pyrotechniku nahradil formací speciálních dronů.

Od stovky k tisícovce

Pokud jste se v televizi dívali na zimní olympiádu, určitě jste si všimli originální světelné show při jejím zahájení. Na noční obloze se objevily olympijské kruhy a pak také snowboardista složený z mnoha barevných teček. Měly je na svědomí právě drony od Intelu. Jmenují se Shooting Star (Padající hvězda) a Intel je představil už před třemi lety, kdy připravil zkušební vystoupení se stovkou dronů. O rok později při představení v německém městě Krailling jich na nebi operovala už pětistovka a na olympijských hrách v Pchjongjangu jich letěla najednou více než tisícovka – přesně 1218 dronů.

Nebeští zahradníci: Jak pomáhají drony naší přírodě?

Nebeští zahradníci: Jak pomáhají drony naší přírodě?

Čím si drony svítí?

Na břiše každého dronu naleznete výkonné LED světlo, které se dokáže zbarvit do libovolného odstínu. Jeho tvůrci se chlubí tím, že zvládne čtyři miliardy barevných kombinací. Aby byly drony při velkých představeních bezpečné a mohly se snadno převážet i v tisícihlavých hejnech, jsou sestrojeny jen z plastu a polystyrenu. Nejsou tedy moc odolné proti nárazům, ale to ani nepotřebují. Vrtulky jim chrání obruče, takže nehrozí, že by se ve vzduchu posekaly. Zato obstojí v dešti, což je pro veřejná představení mnohem důležitější.

Poznali byste, že to není pyrotechnická show? •  Intel

Drony zahájily letošní zimní hry formací olympijských kruhů •  Intel

Ohňostroj s umělou inteligencí

Animace, kterou drony vytvoří, vzniká ve speciálním programu. Díky umělé inteligenci trvá příprava jednoho světelného představení jen několik dní. Stačí, aby animátoři do programu nahráli žádaný obrázek. Software pak automaticky vypočítá počet dronů, který bude k jeho imitaci potřebovat, a navrhne způsob, jak ho co nejefektivněji uspořádat podle dosahu GPS signálu nebo výdrže baterie. V dřívějších letech museli tyto výpočty dělat sami animátoři a příprava jednoho představení tak trvala mnohem déle.

Jasnozřivé počítače: Umělá inteligence předbíhá dobu

Jasnozřivé počítače: Umělá inteligence předbíhá dobu

Snowboardista i superžena

Co všechno už droní formace předvedla? Před olympijskými hrami účinkovala například ve finálovém zápase amerického fotbalu Super Bowl, kde během koncertu Lady Gaga na nebi vymalovala americkou vlajku. A blýskla se i při uvedení loňského akčního trháku Wonder Woman v Los Angeles. Po úspěchu v Koreji je jasné, že světelné představení v podání dronů má budoucnost. Možná se brzy dočkáme něčeho podobného i u nás! V ábíčku tomu rozhodně fandíme. Klasický ohňostroj je obrovský zdroj znečištění, které ve vzduchu přetrvává několik dní. Nahradit jednorázovou pyrotechniku mnohem ekologičtějšími drony je nápad hodný 21. století.


Intel Shooting Star

Výroba není složitá ani nákladná •  Intel

Rozměry: 38 x 38 x 8 cm

Průměr vrtulek: 15 cm

Hmotnost: 330 g

Délka letu: max. 20 min

Maximální dolet: 1,5 km

Maximální rychlost letu: 36 km/h

Maximální rychlost při show: 11 km/h


CIMON: Bez pilota v beztíži

CIMON je první dron zkonstruovaný pro stav beztíže a bude pomáhat na Mezinárodní vesmírné stanici •  Airbus

Drony už neslouží jenom k zábavě, natáčení videí a pro armádní účely. Dokazuje to jak model Shooting Star od Intelu, tak nový dron, který vyvinulo Německé vesmírné centrum DLR společně s Airbusem. Nese jméno CIMON a bude pomáhat na Mezinárodní vesmírné stanici. Je to první dron zkonstruovaný pro stav beztíže. Také půjde o první stroj s umělou inteligencí sloužící na stanici. CIMON bude astronautům pomáhat s rutinními úkoly, radit při opravách a v neposlední řadě poslouží jako kamera. Neustále se přitom bude učit nové věci. Vědci proto doufají, že ho časem nahradí pokročilejší dron s obratnýma rukama, který už dovede zvládat plnit řadu nebezpečnějších úkolů sám.

Světelná show z kufříku: Vypusťte roj dronů Flyfire!

Světelná show z kufříku: Vypusťte roj dronů Flyfire!

DroneGun Tactical: Puška proti dronům

DroneGun Tactical: Puška proti dronům

Speciální obleky: Vrstva mezi životem a smrtí

Speciální obleky: Vrstva mezi životem a smrtí

 

Články odjinud