Světelná show z kufříku: Vypusťte roj dronů Flyfire!

Světelná show z kufříku: Vypusťte roj dronů Flyfire!
Sdílej
 
Jak udělat světelnou show? Stačí z kufříku vybalit chytré drony, rozložit je na zemi a stiskem klávesy vypustit do vzduchu! S rojem Flyfire můžete vytvořit fascinující obrazce i pestrobarevné efekty bez hluku, nepořádku a škodlivin ve vzduchu. Tím ale možnosti nekončí.

 

Carlo Ratti je italský architekt, vynálezce a vizionář nových technologií. Před několika lety jsme v ábíčku psali o jeho robotovi Scribit, který dokáže přenést na zeď jakoukoli kresbu z vašeho počítače (odkaz na článek najdete níže).

Robokreslíř Scribit: Jak naučit stroje kreslit?

Robokreslíř Scribit: Jak naučit stroje kreslit?

Studio Carlo Ratti Associati nově spojilo síly s výrobcem dronů Flyfire. Společně představili systém, který vám umožní ovládat obří hejna bezpilotních letounů, a to bez jakýchkoli technických znalostí.

Světelná představení bez rachejtlí

K čemu je to dobré? V posledních letech jsou čím dál populárnější světelná představení bez rachejtlí. Když po noční obloze necháte prohánět desítky, stovky nebo tisíce dronů v pečlivě naprogramovaných choreografiích, můžete vytvořit fascinující obrazce i pestrobarevné efekty bez hluku, nepořádku a škodlivin ve vzduchu.

Tím ale možnosti využití početných dronů nekončí. Mohou také nést senzory pro měření kvality ovzduší nebo kamery, které z výšky snímají profil krajiny a vytvářejí její 3D model.

Roj dronů Flyfire a startovací podložku přenesete v kufru na kolečkách •  Carlo Ratti Associati

Flyfire vybalíte z kufříku

Co je na roji dronů Flyfire nejvíce fascinující, je bezesporu jednoduchost. Přenáší se v kufru na kolečkách. Když ho otevřete, najdete uvnitř něco, čemu tvůrci říkají létající přikrývka. Jde o tuhou textilii protkanou elektronikou, která mechanicky i jazykem nul a jedniček propojuje jednotlivé drony.

Stačí ji rozbalit a je hotovo. Každá taková přikrývka slouží jako základna a dokovací stanice až pro 16 dronů. Aby vzletěly, stačí, aby se pootočily a vyrazily do akce. Po skončení se stejným výkrutem vrátí na své místo v textilní podušce a okamžitě se začnou dobíjet.

Přinesou drony konec ohňostrojů? •  Carlo Ratti Associati

Hmyzí roj

Systém létající přikrývky využívá drony Kaiken. Jde o maličké, lehoučké a kvadrokoptéry. Jedna váží pouhých 270 gramů, vejde se do dlaně a ve vzduchu vydrží 25 minut. Na břiše má výkonnou LED diodu, která se dovede zbarvit jakýmkoli odstínem a září silou 500 lumenů.

Světlo září na několik kilometrů daleko. Opravdová zábava ovšem nastává ve chvíli, kdy zjistíte, že vám šestnáctihlavé hejno nestačí. Přikrývky můžete navzájem propojovat a skoro donekonečna rozšiřovat. Tvůrci se chlubí tím, že není problém takto jednoduše sestavit i stovky přikrývek. Hejno může čítat klidně 10 tisíc bezpilotních strojů.

Dron proti dronu: Bezpilotní dravci loví jako letka

Dron proti dronu: Bezpilotní dravci loví jako letka

Vše v počítači

Kvadrokoptéry jsou plně autonomní a ovládají se pomocí počítače napojeného na výkonný Wi-Fi vysílač a GPS stanici. Pokud chcete udělat světelné představení, stačí si stáhnout program Drone Show Software. V něm si spárujete letouny a navrhnete pro ně letovou trasu. Pak si ji můžete promítnout přímo v trojrozměrné simulaci.

Že nemáte talent nebo inspiraci? Můžete si vybrat z předpřipravených scénářů nebo si objednat show podle vašeho gusta od animátorů klidně z druhého konce světa.

Světelná show v podání dronů Flyfire •  Carlo Ratti Associati

Drony proti covidu

Jižní Korea je technologická velmoc. Sci-fi zážitky jsou tu na denním pořádku. Když se potřebovala vypořádat s pandemií koronaviru a potřebovala občany informovat o potřebných opatřeních, neváhala zapojit drony.

Nad řekou Hangang, která protéká hlavním městem Soul, uspořádala desetiminutové světelné představení s třemi stovkami svítících strojů. Připomněla lidem, aby nosili respirátory, myli si ruce, udržovali bezpečnou vzdálenost, a nakonec poděkovala obřím srdcem všem lékařům a zdravotníkům.

Útočný dron LongShot: Nebe ovládne malá chytrá raketa

Útočný dron LongShot: Nebe ovládne malá chytrá raketa

Zásahová jednotka budoucnosti: Dron rychlý jako Ferrari

Zásahová jednotka budoucnosti: Dron rychlý jako Ferrari

Létání v roce 2070: Jak budeme cestovat za padesát let?

Létání v roce 2070: Jak budeme cestovat za padesát let?

 

Články odjinud