LED diody dnes pronikají úplně všude – zkus přijít na něco ještě originálnějšího

LED diody dnes pronikají úplně všude – zkus přijít na něco ještě originálnějšího
Sdílej
 
Technologie LED byla známá již poměrně dlouho, ale do našich reálných životů proniká až poslední desetiletí. Její možnosti nadchly tvůrce různých kuriozit, díky kterým sklízí úspěchy rovněž na Kickstarteru a dalších jemu podobných crowdfundingových platformách. Baví tě elektro? Zkus to s LED diodou i ty.

LED dioda spatřila světlo světa již v roce 1962. Za tímto vynálezem stál Nick Holonyak Jr. Ten vyvinul první diodu s viditelným spektrem. Dlouho však LED diody nenacházely své praktické uplatnění. V posledních letech naopak. Staly se nástrojem kutilů, kteří z nich vytváří někdy až neuvěřitelné gadgety.

Co dnes umí LED diody?

Technické vychytávky, které vychází z možností LED diody, dnes vidíme na každém kroku. Zatímco lovci financí na crowdfundingových platformách sází na to, že investory pro svůj nápad získají osvětlením koňského ohonu či rozsvícením záchodového prkénka, jiní hledají praktičtější uplatnění. LED dioda 12V není jen hračkou – je bezpečnostním prvkem či má své využití v architektuře.

LED diody dělají zajímavějším sport

Různé trikové sporty, jako je třeba akrobacie na skateboardu, mohou díky LED diodám získat zcela nový rozměr. Představte si představení za tmy, kdy se vám díky umu sportovce před očima doslova vytvářejí různé barevné obrazy. Avšak LED diody se implementují do sportovního nářadí už i pro rekreační uživatele. Oblíbené je to například v Japonsku. Zde se hitem stal snowbodard, kde prkno dokáže skvostně podle teploty okolí svítit 30 až 40 minut. Rozhodně jím ohromíte. I když se dá předpokládat, že se tyto vychytávky budou stále častěji na sportovním vybavení objevovat a stanou se za čas spíše standardem.

LEDky přispívají k bezpečnosti

LED diody implementovány do sportovního nářadí, ale i na oblečení, jsou dnes sice prezentovány především jako trendová a módní vychytávka, avšak pravdou je, že jsou více než jen to. Umožňují totiž zcela zásadně zvyšovat bezpečnost na komunikacích. LED světlo tak najdeme implementováno ve šňůrkách do bot, v podrážkách bot, v čepicích, bundách i ve školních batozích.

Osvětlené domovy

O míře vkusu či nevkusu, když v interiéru využijeme klasický LED pásek do zásuvky a celý jej osvětlíme, lze rozhodně diskutovat. Pravdou je, že i v domácnosti mohou LED pásky zvyšovat bezpečí a zpříjemňovat bydlení. Nejsem zastáncem LED pásky olemovaných ložnic rodičů, ale v našich dětských pokojících místo rozhodně mají. Napadá tě, co by s nimi šlo dělat třeba ve tvém pokoji?

LED diody 12V jsou zdrojem s bezpečným napájecím napětím, kde světelný zdroj nevyžaduje ochranu před nebezpečným napětím. Určitě ti proto rodiče dovolí pustit se do kreativního vylepšení tvého pokoje. Jde navíc o hodně muziky za málo peněz. V e-shopu TME.cz se prodávají LED diody za velice příznivé ceny a k dispozici je obrovský sortiment.

Zkus rodiče či prarodiče překvapit i něčím pro ně. Osvětlení schodiště zajistí větší bezpečí pro babičku, rodiče potěší vnitřní osvětlení šatní skříně. Už tě napadá, do čeho se za dlouhých podzimních a zimních večerů pustíš?

 

Články odjinud