I brigáda může být zábava. Jak získat přivýdělek na DPP či DPČ a jak se liší?

I brigáda může být zábava. Jak získat přivýdělek na DPP či DPČ a jak se liší?
Sdílej
 
Brigády jsou oblíbeným způsobem přivýdělku pro mladistvé od 15 let. Pokud i ty hledáš nějakou nenáročnou práci, díky které budeš mít více peněz na utrácení, přečti si náš článek. Zjistíš, co je DPP a DPČ, kdy mzda z brigády podléhá odvodům a kde najít práci přesně pro tebe.

Zaměstnávání studentů na DPP a DPČ

Brigády se nejčastěji uzavírají na DPP (dohoda o provedení práce) či DPČ (dohoda o pracovní činnosti). Dohody lze vypovědět ze strany zaměstnavatele i brigádníka, přičemž oba typy mají 15denní výpovědní lhůtu. Jak se liší?

- DPP – můžeš odpracovat maximálně 300 hodin ročně, výdělek do 10 000 Kč nepodléhá odvodům za sociální a zdravotní pojištění. Pokud podepíšeš prohlášení k dani a vyděláš si do 10 000 Kč, dostaneš celou mzdu a nic se ti nestrhne.

- DPČ – můžeš odpracovat 300 hodin ročně, pracovní doba však nesmí překročit 20 hodin týdně. Pokud tvůj výdělek přesáhne 3 000 Kč měsíčně a ty jakožto zaměstnanec nepodepíšeš přihlášení k dani, musíš svůj příjem zdanit.

Jakou práci může vykonávat nezletilý od 15 let?

Aby sis mohl najít brigádu, musí ti být nejméně 15 let a musíš mít ukončenou povinnou školní docházku na ZŠ. Kromě výjimek nesmí mladiství pracovat v noci či přesčasově. Mohou dělat maximálně 8 hodin denně a zároveň 40 hodin týdně, a to v součtu u všech zaměstnavatelů, v případě několika brigád najednou. Nezletilí také nemohou vykonávat práci, ve které je nutností sepsání dohody o hmotné odpovědnosti (typicky pokladní).

Tipy, kde hledat brigádu pro studenty

Současná situace bohužel brigádníkům moc nenahrává – kvůli koronaviru přišlo mnoho lidí o práci, a tak je o brigády nebývalý zájem. Navíc hodně zaměstnavatelů muselo své podniky zavřít a současné brigádníky propustit. Pokud si tedy chceš vydělat nějakou kačku navíc, určitě co nejdříve: 

- začni prozkoumávat nabídky na pracovních portálech,

- vytvoř si na nich svůj profil a vlož poptávku,

- vlož poptávku i do tematických skupin na Facebooku či na LinkedIn,

- oslov své známé a poptej se rodičů, zda někdo nepotřebuje pomoc v práci,

- osobně navštiv obchody v okolí svého bydliště a zeptej se na možnosti brigády,

- pokud máš oblíbenou firmu, neboj se do ní napsat zdvořilý e-mail s poptávkou brigády.

Momentálně je na vzestupu logistické odvětví, které v době koronavirové pandemie stále nárůstá. Velké množství volných brigádních pozic je tak ve skladech či v online nakupování nebo ve výrobě. Průměrně si lze letos vydělat na různých typech brigád od 90–250 Kč za hodinu.

Klíčová slova:
student, brigáda, prclanek
 

Články odjinud