Víš, jak se ubránit chřipce a nachlazení?

Víš, jak se ubránit chřipce a nachlazení?
Sdílej
 
Když se podíváme z okna, uvidíme docela dost sněhu. Řekneme si, že je to perfektní. Vždyť taková koulovačka nebo stavění sněhuláka stojí za to. A co teprve bobování? Paráda. Počítat je ale třeba také s tím, že na nás může číhat nějaký ten virus. A teď nemáme na mysli koronavirus. Chřipka a nachlazení nám dokážou také zkazit kdejakou zábavu.  

A co proti tomu dělat? I dospělí potvrdí, že posílení imunity u dětí je velmi důležité. Nemoc navíc ohrožuje celou rodinu. Nakazit je možné, bohužel úplně všechny, včetně starších příbuzných, u nichž obdobné nemoci probíhají mnohem hůř a déle.

Pohyb by byl skvělý, vyraž někam ven  

Prvním důležitým bodem je v tomto případě pohyb na čerstvém vzduchu. Musí být ovšem cílený a pravidelný – cesta do nebo ze školy opravdu nestačí. V ideálním případě bychom měli venku trávit alespoň čtyři hodiny, což je ale většinou naneštěstí nemožné. Ale i tak platí pravidlo čím více, tím lépe.

Nutné je samozřejmě dbát na vhodné počasí i oblečení. Venku si můžeme hrát opravdu kdykoli – třeba i v pláštěnce nebo několika vrstvách zimního oblečení. Výjimkou jsou jen opravdu silné mrazy a prudký vítr – obojí vysušuje sliznice, což otevírá cesty nejrůznějším patogenním vetřelcům. Pozor také třeba na aktuální koronavirová opatření! Na žádné kolektivní sporty to nebude.

Oživíš si jídelníček a je to  

Zde je nutné dbát zejména na dostatek vitamínů v maximálně přirozené formě. Čerstvé ovoce a zeleninu je vhodné jíst přibližně 5x denně, a to v množství alespoň 200 gramů na porci. Samozřejmě čím čerstvější, tím lepší. Mnohdy však může pomoci i ovoce sušené, zabalené do svačinové krabičky jako vhodná dávka energie pro náročné okamžiky. Popros tedy rodiče a určitě ti vyhoví.

Dále by měla zdravá výživa zahrnovat i dostatečné množství zdravých tuků, zejména nenasycené 3 a 6 omega mastné kyseliny. Ty najdeme především v ořeších a semínkách. I porce ranního müsli do jogurtu tak může být (při pravidelné konzumaci) mnohem lepší než nejrůznější doplňky na imunitu.

A na co se ještě zaměřit? Na bylinky a další „živé“ součásti naší stravy. Třeba nákup čerstvé petrželky není v zimním období hýřením, ale dobrým krokem ke zdraví. Obsahuje totiž ve velkém množství (a v přirozené formě) vitamin C - i jedna polévková lžíce tak děti zásobí vším potřebným na celý den.

Začni s otužováním  

Ale postupně. Ledová sprcha, tak často zmiňovaná v nejrůznějších „domácích otužovacích manuálech“, totiž rozhodně není jedinou volbou. Pokud s ní přece jenom chceme začít, postupujeme pomalu. Nejdříve je na místě vlažná voda a teprve po několika dnech až týdnech voda ledová. Pro začátek pomůže i ranní omytí obličeje studenou vodou.

Otužování a podpora imunity pak může pokračovat i venku. Není totiž nutné se do venkovního prostředí vždy „nabalit.“ Naopak, někdy je mnohem lepší určitá střídmost. A všeobecně platí, že při teplotách nad 15 °C nemusíme svetr či mikinu nosit vůbec. Takto se otužují například obyvatelé severní Evropy a na tento postup nedají dopustit. Tak proč ho nevyzkoušet?

Pozor na ty správné vitamíny  

Ne vždy však výše uvedená opatření zaberou. A právě tehdy se hodí i jiné kvalitní tipy – například z lékáren. Dobře sestavené multivitamíny pro děti totiž podpoří náš organismus nejenom jako prevence, ale i ve chvíli, kdy se již s nějakým onemocněním potýká.

A na co si dát při výběru pozor? Ukažme si to na nabídce značky vitamíny Terezia, která patří v tomto oboru ke špičkám. Důležitý je zejména vitamín C, v závěsu s vitamínem D a E. A nezáleží na tom, zda je budeme mít jako sirup, želé nebo bonbony. Naopak, pokud si vybereš sám, budeš své oblíbené vitamíny užívat ještě raději.

Klíčová slova:
prclanek
 

Články odjinud