Jak dlouho se rozkládá odpad?

Jak dlouho se rozkládá odpad?
Sdílej
 
Na procházce ve městě, v lese, u vody či kdekoliv jinde v přírodě, je lze potkat až se zarážející pravidelností, přestože tam rozhodně nepatří. O čem je řeč? Přece o odpadcích.

Přestože jsou dnes odpadkové koše téměř na každém rohu, stále se mezi námi najde dost hlupáků, kteří považují za odpadkový koš celý svět. Podívejme se tedy na to, jak dlouho pohozenému odpadu v přírodě trvá, než se zcela rozloží a definitivně tak s přírodou splyne.

Délka rozkladu různých druhů odpadů

Vezmeme to od nejkratší doby rozkladu. Přestože ani ten byste po sobě v přírodě neměli nechávat, nejrychleji se v lese rozpadne bioodpad. Ohryzek od jablka či hrušky zmizí přibližně za 14 dní. Se slupkou od banánu už je to horší, protože ta v lese vydrží i 5 měsíců. Pomerančové slupce trvá rozklad dokonce jeden rok.

Papír

Papír má pověst materiálu, který se rozloží snadno. Je to pravda? Posuďte sami. Odhozený papírový kapesník se v lese rozloží po 5 měsících, stejně jako například noviny či kancelářský papír. Pokud ale někdo do přírody odhodí jednorázovou plenu, bude se rozkládat neuvěřitelných 250 let.

Nedopalek, žvýkačka a další „maličkosti“

Jak jsou na tom s dobou rozkladu věci, nad kterými se běžně jen tak nezamyslíme? Nedopalek cigarety přežije v přírodě 15 let, žvýkačka 50 let, ponožka 1,5 roku, kožené kusy oděvu 40 až 50 let.

Jedním odpadků, se kterými se lze v lese setkat, jsou rezavé plechovky. Nejčastěji se jedná o pozůstatek minulosti, kdy se právě do plechovek balila většina trvanlivých potravin. Plechovka není pro les dobrým darem, protože se rozkládá přes 50 let. Spousta rezavých kousků tak může být v lese ještě pozůstatkem z dob dávno minulých.

Plastové obaly

Plast, co se doby rozkladu týká, má nejhorší pověst. Pohozený igelitový sáček vydrží 25 let, plastový kelímek nezmizí dříve než za 70 let a PET lahev dokonce až za 100 let. To už je celkem úctyhodná doba, co říkáte?

Oproti sklu to však nic není, protože to se v přírodě rozloží možná tak za 1000 let.

Pokud by někoho náhodou napadlo vyhodit v lese baterii, ta na rozklad počká až 500 let a po celou dobu rozkladu bude do půdy vypouštět škodlivé látky.

Mysleme tedy na to, že co si do přírody přineseme, to si také odneseme! A odpad ideálně všechen vytřiďme do barevných kontejnerů!

Zdroj: samosebou.cz

Klíčová slova:
reklama, odpad, prclanek, Eko-Kom
 

Články odjinud