3 pravdy o čtení knížek. Začni číst i ty!

3 pravdy o čtení knížek. Začni číst i ty!
Sdílej
 
Jasně, víme, že to tvrdí všichni dospělí a celá škola, a nechceme tě s tím zase otravovat. Ale je to prostě pravda. Knížky jsou super a nic je nedokáže plnohodnotně nahradit. Dali jsme dohromady 3 důvodů, proč si knížky zaslouží tvoji pozornost. A kdyby tě to náhodou zaujalo, poradíme, jak se čtením začít.

1. Zábava kdykoliv po ruce

Knížku si můžeš vzít a číst. Ráno, v poledne, večer. Pokud zrovna nemáš matiku nebo nějakou jinou hodinu, samozřejmě. Na rozdíl od seriálu nemusíš čekat na nové epizody, a když budeš hltat stránky knihy, rodiče tě maximálně pochválí. Jestli s sebou nechceš tahat papírové výtisky, zkus e-knížky. Můžeš je číst z počítače, na speciální čtečce nebo třeba na mobilu či tabletu. Čtení knížek může být dobrý argument, až budeš přemlouvat rodiče, že právě takový tablet potřebuješ. (A nějaké narozeniny, Vánoce, slevy v e-shopu nebo odměny za vysvědčení už se vždycky najdou.)

2. Pomůže ti ve škole

Se vším a bez práce Čtení souvislého textu s příběhem extrémně rozvíjí myšlení, prokazatelně zlepšuje paměť a prohlubuje schopnost soustředění. To všechno, aniž by to bylo těžké. Když čteš totiž knížku, která tě baví, „vcucne“ tě. Soustředíš se na příběh, automaticky si pamatuješ, co se v ní stalo a domýšlíš, co by se mohlo stát, a všechno si představuješ. Tahle (s knihou) bezpracná kombinace činností je přímo zázračná pro tvůj mozek! Stejně jako sport zlepšuje tvoje fyzické schopnosti, čtení zlepšuje tvoje duševní schopnosti. A škola ti pak půjde úplně sama.

Foto:  Tipli

3. Je to cool

Bez debaty Jestli máš pocit, že v knížkách leží jen ti největší suchaři, jsi na omylu. Čtou herečky a herci, čtou zpěváci a zpěvačky, čtou lidi z Istagramu i youtubeři. A někteří i sami píšou! Proč? Protože číst je děsně cool. Vytasit se s novým úlovkem z Knihy Dobrovský a sledovat zvědavé pohledy lidí je bezva pocit. Taky je to dobrá záminka pro rozhovor, a to může mít různá využití. ;-)

Co mám číst? Nebude to nuda?

Základ je vybrat si správné čtivo. Nejdůležitější je, aby tě to bavilo. Ale pozor, většina knížek se ze začátku nezdá, dej jim chvíli šanci. (Jestli tě ale ani po 20 stranách knížka neosloví, je to nejspíš zbytečné trápení). Pro začátek se vykašli na klasiku jako Babička nebo Malý Princ. Raději zkus něco současného. Je ale důležité, aby to, co čteč, byly knížky, a ne jenom jednotlivé články nebo nedej bože reklamní letáky. Popsané výhody čtení totiž souvisejí se čtením delších příběhů. Zde několik tipů: Artemis Fowl (E. Colfer), Probuzení Simona Spiera (B. Albertalli) nebo cokoliv od J. Greena.

Foto:  Tipli

Kde mám vzít knížky?

Prakticky kdekoliv. Nejpohodlnější je si knížky koupit, ale to je dost drahé. Můžeš zkusit nakupovat v e-shopech a uplatnit třeba cashback, ale existují i lepší možnosti. Jistota jsou veřejné knihovny. Knížky si půjčuješ zadarmo, zaplatíš jen jednou, při registraci do knihovny. Zaměstnanci tě navíc v knihovně uvidí rádi a pomůžou ti s výběrem. Ale ne všem je knihovna vhod. Zeptej se kamarádek nebo kamarádů, zda by ti něco nepůjčili. Můžeš dokonce udělat i něco tak šíleného, jako se zeptat učitelky nebo učitele češtiny, jestli nemá škola vlastní knihovnu. (A navíc na ně uděláš dojem. To se hodí.)

Povinna školní četba: Baví děti?

Klíčová slova:
reklama, knihy, tipli, prclanek
 

Články odjinud