Jak si vybrat první RC letadlo na dálkové ovládání

Jak si vybrat první RC letadlo na dálkové ovládání
Sdílej
 
Radio Controlled (rádiem řízené) neboli RC modely vrtulníků, lodí, letadel či aut rozhodně nejsou žádné hračky pro malé děti. Láska k těmto modelům přetrvává do dospělosti, takže pokud vás tato sféra láká, určitě si takového koníčka hýčkejte. Rodiče vás v něm jistě budou rádi podporovat, potěší je, že trávíte svůj volný čas také jinak než sezením u počítače, tabletu a chytrého telefonu. A jak si svoje první RC letadlo vybrat?

K výběru přizvěte rodiče. Pokud se například tatínek či dědeček o RC modely také zajímá, nechte si poradit. Jestli ne, poproste někoho z dospělých, ať nastuduje správná kritéria výběru s vámi.

RC modely jsou zkratkou z Radio Controlled, jsou tedy ovládány pomocí dálkového ovládání na rádiových vlnách. Ve vašem ovladači je vysílač a v letadle přijímač přijímající signál, kterým letadlo ovládáte. Letadla ovládáte typicky čtyřmi kanály, přičemž nejde o žádné separátní frekvence nebo něco takového (RC modely obvykle používají frekvenci 2,4 GHz). Kanály - ovládácí prvky. Ty čtyři základní představují křidélka, výškovku, směrovku a plyn. Ale pozor! Nemusíte mít na ovladači čtyři páčky, většinou jsou jen dvě, jednou můžete ovládat třeba plyn a křidélka, druhou výškovku a směrovku.

Přijímač (v letadle) i vysílač (ve vašem ovladači) fungují na baterie. Pokud si kupujete RC model, baterie nebývají v balení, takže jestli si s ním chcete rovnou hrát, ujistěte se, že doma máte baterie (zpravidla tužkové AA, vždy je to uvedeno u daného modelu).

RC letadlo nebo vrtulník bude třeba nejdříve složit

Dopředu se připravte také na to, že RC modely nestačí vybalit z krabičky a hned si s nimi hrát. RC sada sice obsahuje vše potřebné (kromě baterií, lepidla a jiných drobností), jenže nejdříve si součástky musíte složit dohromady.

Pokud s RC letadly začínáte, orientujte se každopádně na modely pro začátečníky. Ve většině obchodů najdete speciální kategorii RC letadla pro začátečníky, v té vybírejte. Z modelu pro začátečníky budete mít v začátku největší radost. Nevyžaduje tolik skládání, většinou k sobě složíte jen několik velkých částí podle přiloženého návodu a do půl hodiny je hotovo. Kromě toho jsou začátečnické modely levnější, a tak se rodiče nebudou tolik zlobit, když s letadlem do něčeho narazíte a ono se rozbije.

Doporučujeme pěnová EPP letadla

Ujistěte se, že vaše vybrané RC letadlo je z materiálu EPP. Jde o extrudovaný tvrzený polypropylen, který je opravdu mimořádně odolný. Přežije kolize, takže vám určitě nějakou chvíli vydrží. RC letadla pro začátečníky obvykle bývají vyrobená z EPP, ale raději si to před koupí zkontrolujte.

Nebojte se, že by letadla pro začátečníky vypadala dětsky nebo nedokonale. V začátečnické kategorii narazíte i na modely propracované do nejmenšího detailu. Častokrát jsou vybaveny speciálními technologiemi jako například:

- integrovaný systém stabilizace AS3X pro plynulejší let (hledejte u letadla Micro Radian AS3X Bind & Fly),

- tlačítko Panic Recovery pro okamžité uvedení modelu do vodorovného letu (u letadla Hobbyzone AeroScout 1.1m SAFE RTF),

- módy Začátečník, Pokročilý a Expert, které omezují možné letové polohy (u letadla Mini Apprentice S 1,2m).

Vždy je dobré pečlivě pročíst informace výrobce, budete se divit, čím vším jsou moderní RC letadla vybavená.

Jak přemluvit rodiče, aby vám pořídili RC model letadla?

Pokročilé RC modely stojí mnohdy i nad deset tisíc korun, u těch začátečnických se bavíme o částkách v řádu nižších tisíců. Nejde tedy o úplně nejlevnější hračku. Zkuste rodičům představit RC modely jako tipy na dárek k vašim narozeninám, svátku, za vysvědčení apod. Případně se můžete dohodnout, že si část peněz přispějete ze svých úspor.

Podle čeho vybrat ten jeden konkrétní model?

Nejlepší je, když vám poradí někdo zkušenější – třeba kamarád nebo kamarádka, kteří se modelům věnují. Můžete také sami zapátrat v internetových obchodech, na internetu nabízí modelářské potřeby PeckaModel.cz a některé další. Pak rodičům pouze představíte pár kandidátů na RC letadla, jež se vám líbí. Nebo to nechte kompletně na nich. Mohou se poradit se svými kamarády, případně v obchodě, kde jim jistě kvalifikovaně odpoví na otázku, jak vybrat dárek pro začínajícího pilota RC modelů.

A mimochodem, ačkoliv je lákavé řídit RC vrtulník, do začátku je lepší pořídit si letadlo. Helikoptéry bývají dražší a náročnější na ovládání. Berte je jako další stupeň.

 

Články odjinud