Finanční gramotnost: Peníze nemusí být nuda!

Finanční gramotnost: Peníze nemusí být nuda!
Sdílej
 
Přivydělávat si na brigádách je u nás možné až od patnácti let. To ale neznamená, že si do té doby nemůžete nějaké peníze našetřit a pořídit si dlouho vytoužený playstation nebo cokoliv jiného. Stačí se naučit zacházet s penězi – a vůbec to nemusí být nuda!

Zná to snad každý. Spolužák přijde do školy s novým modelem mobilního telefonu nebo super hrou na počítač. Když se o tom doma zmíníte rodičům, většinou se vám dostane odpovědi jako: „My ale peníze netiskneme.” nebo „Peníze nerostou na stromech.” To je sice pravda, ale nemusí to znamenat, že si vysněnou hru nebo telefon nekoupíte – zkuste si na něj našetřit, a ještě uspořit něco stranou!

Finanční gramotnost: Co se v mládí naučíš...

Finanční gramotnost je v poslední době poměrně často probírané téma. Zní to velmi nudně a zdá se to jasné – lidé chodí do práce, vydělávají peníze a ty potom utrácí. Jenže finanční gramotnost je mnohem více než to. V podstatě se jedná o schopnost člověka správně zacházet s penězi. Spravovat své finance tak, aby jich měl dostatek a v průběhu času se finance zhodnocovaly.

Ne nadarmo se říká: „Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš.” A stejné je to i s finanční gramotností. Pokud se s penězi naučíte zacházet teď, později už to pro vás bude hračka. 

Než se začnete zabývat svými financemi, zkuste si o finanční gramotnosti, financích obecně a o správném zacházení s nimi něco přečíst. Informace o tom, jak efektivně zacházet s penězi, nabízí weby, jako je například VimVic.cz. Dozvíte se tam, jak spořit, podle čeho vybrat spořící účet, ale i jak šetřit peníze při nákupech na internetu a mnoho dalších užitečných informací. Kromě toho si díky nejrůznějším online kalkulačkám můžete přímo na webu spočítat, jak jste na tom s financemi vy. Ať už máte peníze z brigády nebo kapesné, naučit se s nimi zacházet, je základ toho, aby se vám v budoucnu začaly zhodnocovat.

Víte, kolik máte na útratu?

Prvním krokem k tomu, abyste mohli začít šetřit, je vědět, s kolika penězi můžete počítat. Pokud dostáváte kapesné, možná máte nějakou část peněz na útratu a další na jízdné do školy, školní obědy a podobné záležitosti. Odečtěte od celkového kapesného část, která vám zbývá na útratu. Pokud toužíte po nové videohře, můžete na ni použít celou tuhle část. Jenže co když mezi tím vyjde ještě novější a lepší hra a vy už na ní nebudete mít žádné úspory?

Odkládejte si ještě nějakou část peněz stranou. Hru si koupíte o měsíc později, ale zároveň budete mít naspořenou půlku peněz na další. Možná se to teď zdá složité, ale rozhodně tomu tak není. Nemusíte kvůli tomu provádět matematické výpočty, stačí použít například internetové kalkulačky. 

Internetové kalkulačky jsou elektronické formuláře, které slouží k různým výpočtům, podle svého zaměření. Internetová kalkulačka může posloužit právě i k výpočtu toho, jakou část z kapesného je dobré si odkládat. Je to velmi jednoduché a celý výpočet nezabere více než pár minut. Jak na to?

Do kalkulačky zadejte své celkové kapesné. Od této částky odečtěte peníze, které použijete na školní či jiné výdaje, které si hradíte sami. Tím získáte částku na útratu. Odečtěte z této částky ještě 10 % (s výpočtem vám opět pomůže kalkulačka). Těchto 10 % jsou peníze, které si pravidelně odložíte jako finanční rezervu. Zbytek peněz můžete utratit za cokoliv si přejete. 

Kam s ušetřenými penězi?

Každého asi jako první napadne slovo „pokladnička”. Co kdyby ale ta pokladnička byla elektronická? Klasické prasátko je samozřejmě fajn volba, ale asi vám nevydrží věčně a jednou ho budete muset rozbít a vysypat, protože bude plné. Naproti tomu spořicí účet vám vydrží až do dospělosti a naspořené peníze jako když najdete. Když si začnete šetřit už teď, v budoucnu si budete moci koupit třeba vysněné auto nebo bydlení.

Se zřízením spořicího účtu vám samozřejmě pomohou rodiče. Jedná se o poměrně zásadní krok, před založením konkrétního účtu je proto důležité provést srovnání spořicích účtů a vybrat ten, který vám v budoucnu přinese nejvyšší zhodnocení. Nechte rodiče, aby vám účet založili. Poproste je, aby vám těch 10 % určených na úspory strhávali s kapesného a vkládali vám je na spoření. Takovým krokem rozhodně své rodiče potěšíte, a zároveň se naučíte finanční gramotnosti, kterou v dospělosti budete potřebovat.

Potřebujete peníze navíc? Nabídněte pomoc rodičům Je jasné, že pokud byste rádi něco v řádech tisíců korun, asi se vám hned nepodaří našetřit velkou část. Pokud si zatím nemůžete přivydělávat na brigádách, zkuste se domluvit s rodiči, že budete za týdenní příspěvek pravidelně vykonávat určité práce. Pokud si chcete něco koupit jednorázově, nabídněte se, že budete o víkendu společně pracovat. Možná si nevyděláte celou částku, ale určitě bude oceněna vaše snaha alespoň něco málo přispět. Pomůžete rodičům, kterým se tak odvděčíte za jejich starost, a ještě si něco vyděláte.

A co je na tom nejlepší? Že to vůbec nemusí být nuda! Co takhle poprosit kamaráda nebo kamarádku o pomoc a nabídnout se rodičům, že společně uklidíte zahradu nebo pomůžete s domácími pracemi? Ve dvou to bude zábava, a navíc si něco vyděláte. Na oplátku pak můžete stejnou strategii zkusit u kamaráda nebo kamarádky doma. Užijete si tak spousty legrace a ukážete rodičům, že o danou věc opravdu stojíte a jste ochotni se snažit.

 

Články odjinud