Aplikace, které vás naučí utrácet a šetřit moudře

Aplikace, které vás naučí utrácet a šetřit moudře
Sdílej
 
I učení o tom jak nakládat s penězi, může být i zábavné. Vybrali jsme pro vás aplikace, které vás mohou naučit jak šetřit a utrácet moudře. Finanční gramotnost je jednou z nejdůležitějších dovedností, které si musíte osvojit, abyste zbytečně peníze neutráceli, přemýšleli o nich a uměli se správně rozhodnout, co s nimi. Většina aplikací funguje podobně jako bankovní účet, kdy vám rodiče vkládají peníze místo do prasátka do virtuální banky. A vy s nimi pak pod jejich kontrolou nebo za předem daných pravidel hospodaříte.

Savings Spree

Tato cenami ověnčená aplikace vás naučí, jak mohou vaše každodenní rozhodnutí přispět k velkým úsporám nebo velkým výdajům (třeba za nový mobil nebo kolo), v závislosti na tom, jak se rozhodnete utrácet (nebo neutrácet) své peníze. Aplikace má formát hry, kde absolvujete šest herních kol, která otestují vaše finanční znalosti a zároveň vám pomohou rozvinout dovednosti v oblasti úspory peněz. Získáte znalosti o krátkodobých nebo dlouhodobých úsporách, i o rizicích spojených s impulsivním nakupováním. Savings Spree také vysvětluje pojmy, jako jsou: charita nebo investice. Hraním si můžete vydělat imaginární peníze tím, že učiníte inteligentní finanční rozhodnutí, ale při špatné volbě také ztratíte část svých imaginárních úspor. Aplikace získala cenu rodičů v kategorii mobilních aplikací a za její používání zaplatíte 6 dolarů. Je dostupná pro iOS.

Aplikace Savings Spree je ověnčená cenami od odborné i laické veřejnosti •  www.moneysavvy.com

Praktické peníze od Visa

(Visa Practical Money Skills)

Tyto bezplatné aplikace jsou vytvořeny společností Visa a mají vás naučit základním dovednostem s nakládáním s penězi v každém věku. Pro nejmenší (od 5 do 8 let) je určena např. aplikace Peter Pig's Money Counter. Vzdělávací hra umožňuje i malým dětem počítat a třídit peníze s hlavním hrdinou - prasátkem Petrem. Pro vás starší (od 11 let) je určena aplikace Financial Football, která vznikla ve spolupráci Visy a Národní fotbalové ligy. Vytvořily interaktivní 3D hru, která spojuje finanční koncept s americkým fotbalem. Hráči odpovídají na otázky týkající se osobních financí, aby vydělali yardy a touchdowny. Čím více hru hrajete, tím větší šance máte pomoci svému oblíbenému týmu posunout se na žebříčku vzhůru. Aplikace jsou dostupné pro iOS a Android.

Bankaroo

Aplikaci Bankaroo vyvinula, za pomocí svého tatínka, v pouhých 11 letech dívka jménem Dani Gafni jako aplikaci pro správu kapesného. Dnes se nabízí v několika variantách speciálně pro studenty, nebo jako virtuální banka, která pomáhá dětem spravovat finance. Pomocí jednoduchého rozhraní vás rodiče mohou naučit, jaká je hodnota peněz. Mohou sledovat, na co šetříte, za co utrácíte a umožnit vám vydělat si rodičovské odznaky za plnění úkolů. Placená verze Bankaroo Plus je obohacena o několik zajímavých funkcí, jako je např. možnost věnovat peníze na charitu. Aplikace je dostupná pro iOS a Android a má placenou i bezplatnou verzi.

Virtuální banka pro děti Bankaroo •  www.bankaroo.com

iAllowance

Aplikace byla představena časopisem Money a lze ji synchronizovat s neomezeným počtem bank, které používají více než 150 různých měn. Přes příjemné a uživatelsky přívětivé rozhraní je možné nastavit automatickou výplatu kapesného nebo mimořádných odměn, které jsou pro vás skvělým motivačním faktorem. Kromě peněžních odměn je možné nastavit i neplacené odměny, kdy vám rodiče mohou udělovat hvězdičky např. za pomoc při domácích pracích a za určitý počet hvězdiček vás pak pozvou třeba na zmrzku, dovolí vám strávit o hodinu víc na počítači, nebo u vás třeba může přespat nejlepší kamarád. Aplikace je dostupná pro iOS a má placenou i bezplatnou verzi.

Quest to Clean Up

Díky této aplikaci si uvědomíte hodnotu peněz a důležitost toho, jak se informovaně rozhodovat o jejich utrácení na základě své ochoty pracovat. Odlišíte potřeby, které si opravdu přejete uspokojit od těch, které vám za to nestojí. Pokud si například 10x odpustíte zmrzlinu, můžete si dovolit za ušetřené peníze navštívit třeba na celý den zábavní vědecké centrum. Tímto způsobem se zaměříte na věci, kterých si skutečně ceníte. Naučte se, jak rozhodovat o věcech, které si chcete koupit, na základě své ochoty si na ně vydělat. Je možné vydělávat na úsporách, dávat si cíle a plánovat, kolik byste mohli vydělat na základě plnění svých povinností. Aplikace je zadarmo a dostupná pro iOS a Android.

Není to žádná věda! •  Profimedia.cz

Finanční gramotnost

Úroveň finanční gramotnosti je podle OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj) na celém světě obecně nízká. Nedostatek finanční gramotnosti může přitom vést k mnoha problémům: hromadění dluhů, upřednostnění uspokojení hmotných potřeb před těmi skutečnými. Čím dříve začnete být v této oblasti zodpovědní, tím větší je šance, že se budete moci postarat o svůj život.

Peníze v kapse: Nejlepší rady, co dělat s penězi

Peníze v kapse: Nejlepší rady, co dělat s penězi

5 nejlepších aplikací na 3D tisk: Objevte třetí rozměr

5 nejlepších aplikací na 3D tisk: Objevte třetí rozměr

Aplikace na taháky: Chytrá pomoc se školou

Aplikace na taháky: Chytrá pomoc se školou

 

Články odjinud