iQLANDIA & iQPARK: Pevnosti vědy a techniky

iQLANDIA & iQPARK: Pevnosti vědy a techniky
Sdílej
 
Otestovali jsme, zda se vědecko-technické domy v Liberci stále drží na špičce zábavného poznávání světa.

 

Liberecké science centrum iQLandia naznačuje zkratkou pro inteligenční kvocient v názvu, že kdo z něj vyjde, ten bude chytřejší. A zatím to tak funguje! Mladí i starší se každý rok procházejí čtyřmi patry s interaktivními instalacemi, které pomáhají pochopit souvislosti a zákonitosti technologie a přírody. Co to znamená? Můžete se projet v marsovském roveru, zažít zemětřesní, prozkoumat výrobu nanovláken anebo se dozvědět odpovědi na otázky ohledně výcviku kosmonautů a spoustu dalšího.

5 sekund k narozeninám

Pravidelní čtenáři ábíčka ví, že se do Liberce rádi vracíme. První letošní výprava měla důležitý cíl: Zjistit, zda se iQlandie již neunavila. Vždyť funguje dlouhých pět let a za takovou dobu se může expozice přeci jen trochu vyčerpat: Atrakce se okoukají, barvy vyblednou a už to není tak nějak ono.

Redaktora Pavla jsme od termovizní infračervené kamery nemohli odtrhnout, pořád opakoval: Takhle mě vidí predátor! •  Pavel Dobrovský

Naše obavy ale byly zbytečné. K narozeninám si kurátoři nadělili několik nových instalací a bonusově také zrychlili o pět sekund všechny výtahy v areálu. Je to sice legrácka, ale ukazuje, s jakým nadšením a smyslem pro detail je science centrum provozováno.

Vše o Apollu

Procházka od horních pater k těm spodním je plná zážitků a o běžném dopoledni také školních výprav. Kromě pětiletky science centra tu prožívají ještě jedno výročí: Šedesát let od přistání člověka na Měsíci. Prvním krokům Neila Armstronga na naší oběžnici a přípravě celé mise Apollo 11 se věnuje rozsáhlá výstava kolem centrálního schodiště. Výstavu doprovází řada vedlejších programů v laboratořích, jako je výroba vlastní rakety nebo vyrábění odlitku stopy na Měsíci.

Naši figuranti předvádějí optický klam Amesova pokoje, ve kterém je jeden roh vzdálenější než druhý •  Pavel Dobrovský

Naši figuranti předvádějí optický klam Amesova pokoje, ve kterém je jeden roh vzdálenější než druhý •  Pavel Dobrovský

Vlastníma rukama

Důraz na osobní ozkoušení nebo tvořivé zapojení do pokusů v rámci laboratoří a dílen je tím, co se nám na iQLandii hodně líbí. Skrz experimenty proniknete do toho, jak věci fungují, a doplníte si školní výuku praktickými znalostmi. Laboratoře vás navíc posunují blíže k současnému fenoménu makerů, tedy lidí, které baví vytvářet doma ručně nejrůznější věci, ať je to z Arduina, nebo ze dřeva a dalších materiálů.

Video se připravuje ...

Na návštěvě iQLANDIE v Liberci • Zdroj: Pavel Dobrovský/ABC

Nano z Liberce

Jedna expozice je celá věnovaná škole. Jde o prezentaci Technické univerzity v Liberci, na které byl zahájen vývoj Nanospidera pro výrobu extrémně kvalitních nanovláken. O stroji se hovoří jako o jednom z nejvýznamnějších českých technických vynálezů v 21. století, protože otevřel světu možnost k průmyslovému využití nanotechnologií. A právě Nanospidera můžete v iQLandii obdivovat společně s robotickými pažemi, 3D tiskárnami a dalším nezbytným vybavením univerzitního pracoviště.

Gyroskop pro zavěšení a roztočení osoby při tréninku na kosmonauty •  iQLANDIA

Od Země až do vesmíru

Další patra science centra zabírají dobře známé rozsáhlé a důkladné výstavy o tom, s čím se každý den potkáváme nebo co nás obklopuje. Od vysvětlení senzorů autonomního auta proto můžete s klidem projít černou domácností, ve které okusíte, jaké to je být připraven o zrak nebo se na ten samý svět podívat očima mouchy a dalších zvířat. Od povrchu Země se vznesete až do sluneční soustavy a prozkoumáte jednotlivé planety. V tomto ohledu nás hodně pobavil gyroskop, ve kterém zažijete pocity podobné tréninku kosmonautů.

Centrální šroubovité schodiště v iQLandii slouží i jako výstavní sí •  Profimedia.cz

Dům plný zázraků

A to není zdaleka všechno. Simulátor zemětřesení a ohnivého tornáda patří k dalším zajímavým nástrojům výuky stejně jako Teslova cívka nebo možnost pomocí detektivních metod odhalovat viníka trestného činu. Každé patro můžete dlouhé hodiny prozkoumávat, bavit se a vzdělávat se. A i když jsme zde již po několikáté, stále nás atrakce dokáží zaujmout a pobavit. IQLandii jednoznačně i po pěti letech doporučujeme. Klidně k opětovné návštěvě.

iQPark pro mladšího bráchu

Návštěvníkům, kteří jsou ještě ve školce nebo na prvním stupni základní školy, je určen iQPark hned naproti iQLandii v komplexu Babylon •  iQLANDIA

Návštěvníkům, kteří jsou ještě ve školce nebo na prvním stupni základní školy, je určen iQPark hned naproti iQLandii v komplexu Babylon. Několik pater plných exponátů nenechá nikoho na pochybách, že zvědavost je v životě hodně důležitá. V podstatě jde o jakousi „přípravku“ na návštěvu velkého science centra, protože tu najdete expozice věnované vědě, technice a třeba také poznávání profesí a světa kolem sebe. Bavila nás zejména ordinace, ve které se menší děti hravě dozvídaly o práci doktora i o vlastním těle.

Vesmír, roboti a sex: Návštěva IQlandie

Vesmír, roboti a sex: Návštěva IQlandie

CERN: Za hranicí chápání

CERN: Za hranicí chápání

Virtuální realita v české CAVE na ČVUT: Návštěva jiných světů

Virtuální realita v české CAVE na ČVUT: Návštěva jiných světů

 

Články odjinud