Poznají zvířata, že se blíží zemětřesení?

Poznají zvířata, že se blíží zemětřesení?
Sdílej
 
Zdá se, že ropuchy nějak vycítí blížící se zemětřesení několik dní před tím, než udeří. A co ostatní zvířata?

Vědci na to přišli více méně náhodou, když zkoumali populaci ropuch obecných v jezeru San Ruffino. Rozmnožování těchto žab vypadá v principu tak, že se samci po celou dobu páření zdržují ve vodě a čekají na samice, které průběžně přicházejí klást vajíčka. V San Ruffinu však "z neznámých důvodů" samci loni na jaře náhle svou aktivitu přerušili. Až 95 procent jich opustilo jezero.

Za tři dny poté, 6. dubna 2009, postihlo nedaleké město Aquilu silné zemětřesení. Když pak odezněly následné otřesy, po deseti dnech se ropušáci opět do jezera vrátili a spokojeně pokračovali v rozmnožovací sezoně. Jak však blížící se otřesy země rozeznali je záhadou.

Moderní věda nestačí

Lidé totiž zatím předpovídat zemětřesení zvládou jen někdy. Speciálně před zmíněnou katastrofou v Aquile seizmolog Gioacchino Giuliani varoval obyvatele města, že se zemětřesení chystá.

Jeho přístroje zachytily zvýšené množství radonu, tedy plynu, který často zemětřesení provází. Jenže, Giuliani varoval o měsíc dříve. Jeho vyhlášení tehdy vyvolalo paniku, lidé pro jistotu spali na ulicích. Měsíc to ale nevydrželi.

Vědci se již dlouho snaží vyvinout nějaký systém, který by dokázal varovat před otřesy země předem. Vždy, když už to vypadá, že jsou na správné stopě, se však ukáže, že v pozměněných podmínkách tato metoda nefunguje.

Telegraf savany: neslyšitelná řeč slonů

Telegraf savany: neslyšitelná řeč slonů

Utíkat se slony

To zvířata jsou na tom lépe, ale také jen někdy. Hodně se o tom mluvilo při ničivé tsunami v roce 2004. Od moře se prý hnala stáda slonů, buvoli i malí živočichové včetně psů. Kdo tehdy běžel s nimi (což asi nikdo nebyl), mohl svou šanci na přežití zvýšit. Všeobecně pro tento i další případy platí, že je velmi těžké z chování zvířat něco usoudit.

Aquilu postihlo roku 2009 silné zemětřesení. •  shutterstock.com

Hadí varování

Nejméně jedenkrát v dějinách lidé na zvířecí varovaní dali a vyplatilo se jim to. V únoru 1975 v severozápadní Číně u města Haicheng začali, navzdory panujícím mrazům, vylézat ze země hadi a další malí tvorové. Také domácí zvířata se chovala nezvykle. Protože vedení milionového města mělo předtím i varovné informace od seizmologů, nechalo oblast evakuovat. Za několik dní udeřilo silné zemětřesení a celé město zničilo. Zahynulo "pouze" asi 2 000 lidí.

Čínští seizmologové si pak pořídili hady a sledovali jejich chování. Bohužel asi za rok a půl udeřilo zemětřesení na město Tchang-šan. Žádné varování, ani od hadů, ani od moderních přístrojů nepřišlo. Zahynulo mnoho set tisíc lidí.

Znovuzrození mamuta

Znovuzrození mamuta

Zachrání mutovaní komáři lidské životy?

Zachrání mutovaní komáři lidské životy?

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
sloni, zemetreseni, žáby
 

Články odjinud