Nový druh opice k večeři

Nový druh opice k večeři
Sdílej
 
Letos na jaře vědci objevili nový druh opice. Bohužel, už byl snědený.

V jihovýchodní Asii existuje stále plno míst, která skrývají neznámé druhy živočichů. A nejedná se vždy o nějaký hmyz či drobné obojživelníky nebo plazy - čas od času zoologové objeví i docela velké zvíře.

Naposledy takto letos na jaře objevili v severním Myanmaru úplně nový druh opice. Dozvěděli se o ní od lovců, kteří neznámý, dosud nepojmenovaný druh primáta ulovili - a snědli. Vědci tak měli k prozkoumání pouze lebku (i s čelistí) a staženou kůži samce. Později ještě získali lebku samice téhož druhu ulovené o tři roky dříve. Když pátrali v okoli vesnice, v níž byla opice snědena, zahlédli v pralese skupinu sedmi jedinců, ti však stačili zmizet dřív, než je vědci vyfotografovali.

Domorodci, kteří opice pro maso loví zcela běžně, tento druh dobře znají a říkají mu "opice s obráceným obličejem". Této opici totiž chybějí nozdry, při dešti jí proto prší do nosu. V období dešťů je proto lze zastihnout ve větvích schoulené s obličejem skloněným k zemi.

Vědci zařadili nový druh opice do příbuzenstva langurů a dali mu jméno Rhinopithecus srtykeri, tedy něco jako langur Strykerův. Je to první druh langura, který žije na území Myanmaru, ostatní druhy jsou doma v Číně a Vietnamu. Nový druh langura se ovšem rovnou zařadil mezi nejohroženější primáty světa. Obývá poměrně malé území (jen asi 270 km2) nadmořské výšce 1700 - 3200 metrů. A jejich populace čítá odhadem asi 260 - 330 jedinců - každý langur snědený domorodci proto přibližuje tento nový druh k úplnému vyhynutí.

Klíčová slova:
opice
 

Články odjinud