Bohové ve zvířecí kůži

Bohové ve zvířecí kůži
Sdílej
 
Jaká zvířata uctívali staří egypťané?

Autentická kopie fontány v podobě boha Tawereta •  shutterstock.com

Egypťané uctívali velké množství zvířat. O některých jste se dočetli v Ábíčku č. 24, ale ne všechna se nám do časopisu vešls. S jakými dalšími známými zvířecími bohy byste se ještě mohli ve starověkém Egyptě setkat?

Beran - Amon

Nenáročné ovce patří k nejstarším domácím zvířatům vůbec a beran je ten, kdo vede stádo a rozmnožuje ho. Jeho podobu na sebe vzal Amon, král všech bohů a bůh slunce. Později byl spojován se slunečním bohem Re a byl uctíván jako Amon-Re či Amonrea.

Symbol kobry na Tutanchamonově masce •  shutterstock.com

Hroch - Taweret

Podobně jako krokodýl ohrožoval obyvatele žijící v okolí Nilu hroch. Lidé se jich báli a aby si získali jejich přízeň, modlili se k nim. Zcela jiný vztah měli k hrošicím, které považovali za převtělení Taweret, bohyně porodu a dětí.

Kobra - Vadžet

Nejnebezpečnější had severní Afriky se často zdržuje v temných úkrytech, hrobky nevyjímaje. Lidé proto kobru považovali za jejich strážkyni a ochránkyni králů. Podobu kobry na sebe brala bohyně Vadžet (Uto), sestra supí bohyně Nechbet. Často byly zobrazovány společně jako ochránkyně Egypta a jeho vládců.

Symbol štíra •  Jeff Dahl

Štír - Selket

V severní Africe žije jeden z nejjedovatějších štírů světa - tento skrytě žijící tvor představoval pro bosé venkovany smrtelné nebezpečí. Egypťané však věřili, že zlo lze zahnat zlem, nosili proto na ochranu před jeho uštknutím amulety ve tvaru štíra a uctívali ho. Ve štíra, který se vyhýbá dennímu světlu, se převtělila bohyně Selket (Serket), strážkyně podsvětí.

Klíčová slova:
egypt, bůh
 

Články odjinud