David a Goliáš

David a Goliáš
Sdílej
 
Sloni v savaně nespásají jen trávu, pochutnávají si i na listí a větvích stromů, které odlamují chobotem i ze značné výšky. Pokud jim strom zachutná a popásá se jich na něm víc, může to vést až k jeho zničení.

Jenže stromy v savaně neslouží jen slonům, živí se jimi i žirafy, poskytují domov množství dalších živočichů - ptáků, plazů či hmyzu. Pokud jim sloni strom zničí, musejí se přestěhovat. Ti, kteří se přestěhovat nemohou (třeba broučí larvy ve dřevě), zahynou.

Vědci z Floridské univerzity nyní zjistili, že některé stromy mají své obránce, kteří sloní útok dovedou odvrátit. Tito obránci jsou snad ještě menší, než byl proslulý David proti Goliáši. Stromy totiž brání mravenci, kteří na něm žijí a mají tu vybudované své mraveniště.

Mravenčí vojáci zřejmě útočí na citlivý vnitřek sloního chobotu, což tyto obry přiměje, aby šli o strom dál nebo spásali trávu. Že jsou to opravdu mravenci, kteří svůj strom brání, a ne vybíravost slonů, kteří některým druhům stromů dávají přednost a jiným (které jsou nejčastěji domovem mravenců) se vyhýbají, dokázali vědci jednoduchým pokusem - přenesli mravence na druh stromu, který slonům zjevně chutná. A sloni se opravdu tomuto konkrétnímu stromu vyhnuli. A vyhnuli se mu ještě dříve, než zjistili přítomnost mravenců přímým kontaktem s nimi - nejspíš se řídí čichem a do stromu obsazeného mravenci se vůbec nepustí.

Klíčová slova:
slon
 

Články odjinud