Záhadní zabijáci z Británie: Kdy odhalíme jejich původ?

Záhadní zabijáci z Británie: Kdy odhalíme jejich původ?
Sdílej
 
Přestože se může zdát, že se v Evropě již nemohou vyskytovat neznámí velcí živočichové, možná je vše složitější. Podle mnohých svědectví totiž již dlouhé desítky let obcházejí britský venkov jakési tajemné a nebezpečné kočkovité šelmy. Kdo odhalí mystérium britských černých koček?

Stébla trávy se míhají ve svěžím jarním vánku. Vzduch čechrá tmavou srst mohutného zvířete, které přikrčeno k zemi, tiše našlapuje. Je již blízko dvou nic netušících dívek, které si spolu povídají. Patnáctiletá Kim Howellsová s její osmiletou sestřenicí Sophií ještě netuší, co se vzápětí stane.

Náhle se mrštné tělo šelmy rozbíhá směrem k nim a dívky ho zahlédnou koutkem oka. Záhadné zvíře je stále blíž a blíž. "Šli jsme dál, ale když jsem se otočila, sedělo tam a dívalo se to na mě. Potom jsme se ohlédly, šlo to za námi asi pět metrů," vzpomíná starší z dívek na svůj nepříjemný zážitek z května tohoto roku.

V ohrožení života

Děvčata začala v panice utíkat, ale zvíře je naštěstí nepronásledovalo. Před čím vlastně tehdy v lesích hrabství Gloucester unikly? Podle jejich slov měla tajemná bestie přibližně velikost telete a svým vzhledem připomínala černého pantera.

Možná, že šlo o stejného tvora, jehož výskyt lze ve Velké Británii vystopovat nejméně do 70. let

20. století. Tehdy v ostrovní zemi začala série spatření velkých tmavých kočkovitých šelem, o něco později byla v těchto oblastech nalezena i zabitá hospodářská zvířata - zejména ovce.

Ta byla zřejmě zardoušena právě těmito podivnými kočkovitými šelmami. Po opakování velkého počtu pozorování jednoho z těchto živočichů a jeho soustavného decimování farmářského majetku, byl dokonce na černou kočku roku 1983 uspořádán monstrózní lov.

Černý panter •  wikipedia.org

Armádní lov

Do Exmooru, kde jsou tyto velké kočky viděny asi nejčastěji, byl britskou vládou vyslán speciální oddíl odstřelovačů. Jejich cílem bylo toto zvíře najít a zlikvidovat. Přestože ho vojáci několikrát zahlédli, zastřelit se jim ho nepodařilo. Živočich byl totiž velmi opatrný a inteligentní.

Svědectvích podobných předchozím, jsou však z celé Británie zaznamenány desítky. Svědci často popisují tyto tvory jako křížence levharta a pumy, nebo dokonce jako zcela neznámý druh kočkovité šelmy.

To narušuje asi nejpravděpodobnější teorii tvrdící, že jde o živočichy vypuštěné nezodpovědnými chovateli do volné přírody. Vzhledem k velkému počtu sledování těchto zvířat v průběhu mnoha let však nemůže jít ani o jednoho či dva jedince, ale zřejmě o mnoho podobných zvířecích zabijáků.

Jen uprchlí mazlíčci?

Živočich, známý také pod názvem Exmoorská bestie, je některými svědky popisován větší než je levhart nebo puma. Odhadli vystrašení venkované špatně jeho velikost? Ale identitu zvířete nedokázal určit ani odborník a očitý svědek v jedné osobě - britský zoolog Trevor Beer. Navíc vůbec první zaznamenané svědectví o velké černé britské kočce, pochází již od novináře Williama Cobbetta z 18. století.

Jaké je tedy řešení? Kříženci levharta a pumy jsou většinou zdegenerovaná a života neschopná zvířata. Jde tedy možná o několik různých kočkovitých šelem uniklých ze zajetí, nebo méně pravděpodobně o zcela neznámé predátory. Že podobní tvorové v Británii žijí, má dokazovat i několik snímků, které naleznete na internetu. Celá záhada bude snad vyřešena chycením nebo ulovením některé z těchto nebezpečných "kočiček".

Autor

Petr Koutský

Klíčová slova:
zvire, černá, levhart, puma
 

Články odjinud