Co prozradí čeští rorýsi?

Co prozradí čeští rorýsi?
Sdílej
 
To, že rorýsi od nás odlétají na zimu až do jižní Afriky, ornitologům prozrazují jedinci, kteří sem donesou na své nožce kroužek. Ale z kroužku už nelze vyčíst, kudy letěli.

Určité body jejich cesty vyznačují kroužkovaní jedinci, kteří byli nalezeni či odchyceni v průběhu cesty, jsou to však skutečně jen jednotlivé body. Letos se však Česká ornitologická společnost zapojila do švédského projektu, který by měl cestu evropských rorýsů na jih Afriky zmapovat naprosto přesně. Jde o zcela nový způsob, odlišný od toho, jímž se sledovaly tahové cesty čápů, kteří dostali na záda batůžek s miniaturní satelitní vysílačkou.

Rorýsi jsou ale příliš drobní na to, aby jim mohla být umístěna na tělo vysílačka. Místo ní nesou na zádech tzv. geolokátor. Toto zařízení vážící 0,6 g je v podstatě mobilní datové úložiště, které v pravidelných intervalech zaznamenává svou přesnou polohu (tj. polohu ptáka, který zařízení nese). Energii k zapisování dat získává prostřednictvím miniaturního solárního článku. Zapsaná data lze přirozeně získat jen opětovných odchycením ptáka a odebráním geolokátoru z jeho hřbetu. A to je možné pouze u těch ptáků, kteří jsou pevně vázaní na své hnízdiště a pravidelně se na ně vracejí. Rorýsi naštěstí patří právě k těmto druhům.

Rorýs s instalovaným geolokátorem •  Lukáš Viktora/archiv ČSO

Aby byl projekt úspěšný a ornitologové mohli opatřit geolokátorem deset dospělých ptáků, bylo ovšem nutné vytipovat hnízdiště s dostatečným počtem hnízdících párů a navíc takové, ke kterému je snadný přístup. Volba nakonec padla na kolonii 19 párů rorýsů hnízdících v půdních prostorách Základní školy v Pečkách. Protože rorýsi odlétají již velmi brzy v srpnu, prováděli členové České ornitologické společnosti a Kroužkovací stanice Národního muzea odchyt již v červenci. Dnes již jsou označení rorýsi na cestě za sluncem a ornitologům (ale i žákům ZŠ v Pečkách a všem přátelům rorýsů) nezbývá než čekat na jaro příštího roku, kdy se označení ptáci zase vrátí domů. Geolokátoy s nasbíranými daty budou odeslány k vyhodnocení do švédského Lundu a koncem roku 2012 bychom se i my mohli dozvědět, kudy vede jejich dlouhá cesta.

Zajímá vás, kam od nás táhnou další ptáci? Mapku zimovišť patnácti našich druhů tažných ptáků a jejich hlavních tahových tras najdete již v ABC č. 19.

Ledový muž Ötzi po faceliftu

Ledový muž Ötzi po faceliftu

Vymřelý živočich se přihlásil po 113 letech

Vymřelý živočich se přihlásil po 113 letech

Klíčová slova:
rorys
 

Články odjinud