Klimatické změny se poznají dle moči

Klimatické změny se poznají dle moči
Sdílej
 
Daman, africké zviřátko o velikosti králíka, má pudový instinkt, který pomáhá vědců odhalit klimatické změny - i celá tisíciletí močí na stejném místě.

Jak se měnilo klima v průběhu uplynulých tisíceletí či desetitisíciletí vědci zjišťují jen obtížně. Nejlépe se stopy těchto změn uchovaly v jezerních usazeninách nebo v hlubokých vrstvách rašelinišť. Ale v suchých (odborně aridních) oblastech se mnoho jezer či rašelinišť nevyskytuje, informací o změnách klimatu je tu tedy velmi málo, případně žádné. Ale v subsaharské Africe již pátým rokem probíhá zajímavý výzkum.

Vědci totiž objevili zdroj informací o klimatických změnách právě ve zmíněných suchých oblastech. Poskytla jim ho zajímavá africká zvířátka velikosti králíka - damani skalní. Damani svým vzhledem připomínají hlodavce, ale s těmi nemají nic společného, přes svou nepatrnou velikost patří do vzdáleného příbuzenstva slonů či ochechulí. Žijí v koloniích čítajících přibližně 50 jedinců a jak jejich jméno napovídá, jejich domovem jsou skalnaté srázy.

Tito damani mají zajímavý zvyk - moč, která na vzduchu pomalu krystalizuje, odkládají na stále stejné místo v jeskyni či pod nějakým skalním převisem. Společné toalety využívá kolonie damanů po celá desetiletí až staletí a krystalická moč v nich vytváří vrsty tvrdé hmoty podobné jantaru. A stejně jako v jantaru jsou i ve zkamenělé moči uchovány různé komponenty, především stopy potravy, kterou se damani během svého života živili.

Vědci tak podle nich poznají, kolik trávy měli v tomto období k dispozici a jak suchá byla. A protože se v jeskyních vyskytují neporušené vrstvy damaní moči staré až 28 tisíc let, získávají vědci zcela nové informace, které mění dosavadní předpoklady a teorie. Např. až donedávna se domnívali, že před přibližně 5500 lety vysychala severní polokoule, ale jižní byla poměrně vlhká. Nyní se podle damaní moči ukázalo, že v tomto období už začala vysychat i jižní polokoule.

S vědci spolupracují na výzkumu i četní horolezci, jeskyně či převisy s damaními usazeninami jsou většinou přístupně pouze jim. Namáhavé je i odsekávání vzorků tvrdé usazeniny, musejí k tomu používat silné dláto. Navíc tyto usazeniny poněkud páchnou. "Není to kdovíjak nepříjemné," nechal se slyšet jeden z horolezců, "ale také to není nic pěkného. Prostě - smrdí to jako moč..."

 

Články odjinud