Naděje pro ohrožený ptačí svět

Naděje pro ohrožený ptačí svět
Sdílej
 
Do seznamu kriticky ohrožených druhů ptáků (tedy těch, kterým bezprostředně hrozí vyhynutí) je dnes zařazeno hrozivých 190 druhů.

Velká většina kriticky ohrožených druhů už je na tom tak, že bez pomoci lidí a přísných ochranářských opatření má jen malou naději na přežití. Ochranářské organizace celého světa se proto snaží ve spolupráci s vládami příslušných států přijmout taková opatření, která by rychlý úbytek ohroženého druhu zastavila. Někdy je to však mimořádně obtížné, především u migrujících druhů

Právě nyní se tým odborníků z BirdLife International, Fondu divokého ptactva a mokřadů (WWT), moskevské zoo a mnoha dalších mezinárodních ochranářských a ornitologických společností pustil do obtížného projektu zaměřeného na záchranu velmi neobvyklého a kriticky ohroženého bahňáka, jespáka lžicozobého (Eurynorhynchus pygmeus).

Mládě kriticky ohroženého jespáka lžicozobého •  birdlife.org

Tento jespák, který dostal jméno podle neobvyklého rozšíření konce zobáku, totiž hnízdí v tundře na severovýchodě Ruska, ale mimo hnízdní sezonu migruje přes Rusko, Japonsko, Koreu, Čínu a Tchaj-wan na své zimoviště v Bangladéši a Barmě. Přičemž největší nebezpečí jim hrozí přímo na zimovišti v Barmě, neboť je tu kromě vysušování mokřadů ohrožují místní lidé, kteří je loví pro maso. V roce 2009 se při sčítání těchto jespáků na zimovišti ukázalo, že jich zbývá posledních asi 120 - 220 párů. A od tohoto roku klesá jejich počet každoročně o čtvrtinu.

Protože je však jejich ochrana ve všech zemích, kterými na své více než 8 tisíc kilometrů dlouhé cestě prolétají, prakticky nemožná, ochranáři přistoupili ke krajnímu řešení. Vybudovali nedaleko ústředí WWT ve Slimbridge (Gloucestreshire, Anglie) speciální chovné zařízení, v němž chtějí tyto bahňáky chovat v zajetí (dosud nikde v zajetí nežijí). V současné době mapují pracovníci WWT a moskevské zoo v tundře na severovýchodě Ruska hnízdiště jespáků lžicozobých, pátrají po jejich hnízdech a sbírají jejich vajíčka. Ta přímo na místě ukládají do inkubátorů, vylíhlá kuřátka putují do karantény v moskevské zoo a poté do Anglie do odchovného zařízení. Vytvořit rezervní populaci drženou ve vhodných podmínkách v zajetí, kde jsou vyloučena všechna nebezpečí, jež ptákům hrozí v jejich přirozeném domově, je v současné situaci asi jediné možné řešení a jediná naděje, že přežijí do dalších let.

Fjordy: Rozervaná pobřeží

Fjordy: Rozervaná pobřeží

Obří pták drop před vyhynutím

Obří pták drop před vyhynutím

Klíčová slova:
ptak, ohrožený
 

Články odjinud