Pomocná packa: Zobání s kulíky

Pomocná packa: Zobání s kulíky
Sdílej
 
Záchranné stanici Zelené údolí se podařilo zachránit ohrožená vajíčka Kulíka říčního a mláďata připravit pro cestu do volné přírody.

Kulík říční žije v okolí vod, nejčastěji řek, na jejichž březích hledá potravu a také hnízdí. O stavbě hnízda ale nemůže být řeč, klade vajíčka (většinou čtyři) do mělké jamky vyhloubené v písku a říčních oblázcích. Blízkost vody hledal i pár kulíků, který zahnízdil na vypuštěném rybníce Lánský u Svitav.

Na jaře se však začal rybník napouštět a zdálo se, že snůška vajíček zmizí pod vodou. Hnízda si naštěstí všiml místní ornitolog, který uvědomil Záchrannou stanicí Vendolí. Pak šlo všechno jako na drátkách - pracovníci stanice přemístili ohrožená vajíčka do líhně a za 14 dní se radovali ze čtyř malých kulíčích kuřátek.

Tím ale problémy neskončily, kulíci patří mezi nekrmivé ptáky, to znamená, že je matka nekrmí do zobáku, ale vodí je a učí hledat potravu a rozlišovat, co se dá sezobnout a co ne.

Role kulíčí matky se ujal vedoucí stanice a několik hodin "zobal" s mláďaty krmnou směs se sušeným hmyzem, dokud to kuřátka nepochopila a nezačala žrát sama.

Pak už bylo jen otázkou času, kdy kulíci vyrostou natolik, aby se mohli vrátit do přírody. Byli vypuštěni v zarostlé nezatopené části rybníka Hvězda, kde se připojili k místní populaci. A na zimu s ní snad i odletěli do teplých krajin.

Fakta o stanici

Oficiální název: Záchranná stanice volně žijících zvířat Zelené Vendolí

Adresa: Vendolí 42, PSČ 569 14

Telefon: 604 830 851, 732 408 030, 605 167 358

Návštěvy: od 15. 5. do 15. 10., vždy ve čtvrtek a neděli od 14 do 17 hodin

Další informace: www.zelene.vendoli.sweb.cz

Oblast působnosti: kraj Pardubický, část kraje Vysočina a kraje Jihomoravského. Obce s rozšířenou působností - Polička, Litomyšl, Česká Třebová, Moravská Třebová, Svitavy, Lanškroun, Boskovice, Bystřice nad Pernštejnem, Letovice.

Fjordy: Rozervaná pobřeží

Fjordy: Rozervaná pobřeží

Dinosauři: Děsivý lovec Velociraptor mongoliensis

Dinosauři: Děsivý lovec Velociraptor mongoliensis

Klíčová slova:
stanice, zelené, údolí, kulík, záchranná
 

Články odjinud