Pomocná packa: čapí sirotci

Pomocná packa: čapí sirotci
Sdílej
 
Jednou zavolali do stanice v Buchlovicích vystrašení lidé z Fryštáku na Zlínsku, že mají u domu čapí hnízdo s mláďaty, ale již dva dny neviděli přiletět rodiče. Její pracovníci se proto rozhodli, že se na místo vypraví.

Hnízdo bylo umístěné na starém komíně pekárny a na něm skutečně spatřili dva čapí dorostence. Chvíli obcházeli kolem a brzy objevili smutnou skutečnost. Jeden z rodičů ležel mrtvý pod hnízdem na střeše pekárny a po druhém z páru nebylo ani vidu, ani slechu. Bylo zřejmé, že je nejvyšší čas zasáhnout. Přivolali proto auto s plošinou, která je vynesla do výšky k hnízdu, a mladé čápy z hnízda vybrali a vzali do stanice, aby neuhynuli hlady.

Ve stanici mají pro takovéto případy připravené umělé čapí hnízdo, které se stalo na pár týdnů jejich novým domovem. Čápata se rychle vzpamatovala a jejich lidští pěstouni jim brzy nestačili nosit potravu, jedli jako otesánci. Díky tomu jim ale sílily svaly a mohla začít trénovat křídla. Obě čápata také dostala kroužek na nohu, aby byla snadno k rozeznání od jiných čápů. O pár týdnu později už kroužila nad stanicí a jednoho dne na podzim se zvedla a nabrala kurz Afrika. Smutný začátek tak měl šťastný konec.

Fakta o stanici

Oficiální název: Záchranná stanice volně žijících živočichů Buchlovice

Adresa: Kostelní 403, PSČ 687 08, Buchlovice

Telefon: 732 250 240

Návštěvy: Stanice je součástí zámecké zahrady Státního zámku Buchlovice, otevírací doba pro veřejnost v červnu a září 9.00–16.00 hod. mimo pondělí, v červenci a srpnu 9.00–17.00 hod. mimo pondělí

Další informace: www.stanicebuchlovice.ic.cz

Za bílými jeleny

Za bílými jeleny

Klíčová slova:
stanice, cap, packa
 

Články odjinud