Ábíčko na táboře

Ábíčko na táboře
Sdílej
 
Podobně jako vloni i letos se letní tábory mohly zapojit do naší akce - Den s ABC. O časopisy a dárky z ábíčka byl obrovský zájem přihlásilo se téměř 500 táborů z celé republiky.

Chtěli jsme se na některé podívat, ale při takovém množství jsme zdaleka nemohli objet všechny - to bychom museli každý prázdninový den navštívit šest táborů a ještě by se na některé nedostalo. A tak jsme jich navštívili přesně jednu setinu, kterou jsme vybrali ze seznamu systémem zapíchnutého prstu.

Hryzely

V letním dětském táboře Hryzely nedaleko Kostelce nad Černými lesy nás uvítaly soustředěné dětské hlavy skloněné nad našimi vystřihovánkami. V celotáborové hře Monte Christo se uvězněný Dantes právě sešel s abbé Fariou a začal se od něj učit nové dovednosti - v tomto případě zacházet s papírem, nůžkami a lepidlem. Pro mnoho dětí to bylo opravdu nové - vystřihnout a slepit papírový model se pokoušely poprvé v životě. Ale nakonec to zvládly všechny a slepily alespoň ten snazší - papírového mrože.

Čistá u Rakovníka

Týden před zahájením tábora proběhlo jméno Čistá u Rakovníka tiskem - okolí obce zpustošilo tornádo. O deset dní později jsme se cestou k Vojtovu mlýnu, kde byl tábor, přesvědčili, že noviny nelhaly - les vypadal, jako by do něj nějaký obr udeřil kyjem. Ale do údolí potoka nedosáhl, a tak nás uvítal rozesmátý lev Alex, zebrák Marty, hrošice Glorie, žirafák Melman, lemuří král Julián a další zvířata z filmu Madagaskar, ve které se proměnili členové jednotlivých družin v celotáborové hře Madagaskar.

Mariánskohorské boudy

V Jizerských horách nás uvítalo typické jizerské počasí - mlha a déšť. Mariánskohorské boudy nad Josefodolem jsme hledali téměř po hmatu. K cíli nás nakonec dovedly mocné rány kladivem - to starší členové oddílu stloukali dřevěné lávky přes rozbahněné úseky chodníčků kolem tábora. Nebylo to pro ně nic nového, členové Mladých ochránců přírody Puštíci z České Třebové jsou zvyklí přiložit ruku k dílu. Za zapůjčení boudy, patřící správě CHKO Jizerské hory, proto alespoň vysbírali odpadky v okolí Protržené přehrady.

Krušnohor

Tábor Krušnohor na Plzeňsku leží v krásném údolí řeky Střely, která v době naší návštěvy povážlivě stoupala. Dvě stovky dětí i vedoucí tábora ale byli v klidu - chatičky jsou na svahu a vyplavení jim nehrozilo. Besedě se šéfredaktorem ábíčka proto nic nebránilo. Jestli jsme ale v dětech zanechali nejsilnější zážitek dne, docela jistě nevíme. Hned po nás se jim totiž přišli ukázat speciálně cvičení tančící koně - a to je silná konkurence. :)

Zátoka pláňat

V táboře Zátoka pláňat u Keblova nás kromě dětí přivítalo pár stovek komárů, několik drzých vos a dva obrovští táboroví psi. Dvojice leonbergerů, kteří jsou větší než některé děti, spolehlivě chrání tábor a každého vetřelce pořádně vyštěká. Na táboře byly jen děti ze zájmového kroužku, které spolu tráví čas i během školního roku. Atmosféra proto byla hodně uvolněná a na besedě se diskutovalo s plným nasazením.

Kdy a proč útočí žraloci

Kdy a proč útočí žraloci

Záhada mořského koníčka

Záhada mořského koníčka

Klíčová slova:
tábor
 

Články odjinud