Plejtváci šokovali vědce

Plejtváci šokovali vědce
Sdílej
 
Všeobecně se soudí, že se různé druhy zvířat mezi sebou nekříží. Zvláště, když je od sebe dělí tisíce kilometrů. Ale jak nyní vědci zjistili, nemusí to být vždy pravda, velryby je poučily o opaku.

Mezi nejmenší kosticové velryby vůbec patří plejtvák malý (Balaeonptera acutorostrata), který dorůstá 7 - 8 m délky a jeho stejně velký příbuzný plejtvák jižní (B. bonaerensis). (Jen pro srovnání, ostatní plejtváci mívají hodně přes deset metrů, délka plejtváka obrovského (B. musculus) se blíží ke třiceti metrům.)

Oba tito malí plejtváci žijí podobným způsobem života: na jaře a v létě obývají chladné polární vody bohaté na kril, na podzim zamíří k rovníku a zimu stráví v teplých rovníkových vodách. Přesto se zde nesetkávají - plejtvák malý je totiž doma v severních vodách a plejtvák jižní, jak jeho jméno napovídá, žije v okolí Antarktidy. Takže v době, kdy je na severu zima a plejtváci malí se zdržují v tropických vodách, v Antarktidě panuje léto a plejtváci jižní loví kril daleko na jihu. A naopak.

Kdysi se plejtváci hojně lovili, dnes je jejich lov zakázán mezinárodními úmluvami, přesto několik států v jejich lovu pokračuje - mezi nimi je i Norsko, Grónsko a Japonsko -, a odvolávají se na výjimku povolující lov pro vědecké účely. Norové proto pravidelně zkoumají DNA všech ulovených kytovců, aby zaručili a dokázali, že jejich velrybí produkty pocházejí z legálních zdrojů.

Vražedné "medúzy" ve Španělsku

Vražedné "medúzy" ve Španělsku

A právě tento výzkum přinesl nečekané překvapení - v severovýchodním Atlantiku byl uloven plejtvák, jehož DNA (genetická informace) prozradila, že jde o křížence - jeho matkou byl plejtvák jižní! Vědci si zpětně vybavili dřívější zkoumání neobvyklého jedince, který se tvarem svých hrudních ploutví nápadně lišil od ostatních plejtváků malých. Dodatečný rozbor jeho DNA pak znamenal naprostý převrat ve znalostech migrace plejtváků - ukázalo se, že v tomto případě šlo dokonce o čistokrevného plejtváka jižního.

Zpráva o tomto překvapivém objevu byla zveřejněna v prosinci loňského roku, nicméně vědci jsou zatím opatrní - jediný zjištěný případ křížení dvou druhů ještě nic nedokazuje, je otázkou, zda nešlo o pouhou náhodu. Každopádně se však zdá, že plejtváci jižní někdy podnikají mnohem delší cesty než jen z antarktických vod k rovníku a zase zpátky - jsou schopni migrovat i daleko na sever.

Proč v Egyptě útočí žraloci

Proč v Egyptě útočí žraloci

Delfíní esperanto

Delfíní esperanto

Klíčová slova:
velryba
 

Články odjinud