Naučíme se komunikovat s delfíny?

Naučíme se komunikovat s delfíny?
Sdílej
 
Ve vlnách Atlantiku skotačí skupina osmi delfínů skákavých. Náhle je jejich hra přerušena, když jeden z nich vydá několik zvuků: upozorňuje své druhy, že se blíží hejno ryb!

Lesklá kůže nádherných savců se naposled mihne v záři slunce, než všichni jako vojenský oddíl zmizí pod vodní hladinou. Co si umí delfíni mezi sebou sdělit? Nové výzkumy naznačují, že jejich "jazyk" je velmi pestrý. Dokážeme mu porozumět?

Inteligence delfínů je zřejmě vyšší, než jsme byli donedávna schopni připustit. O nevšedních schopnostech těchto zvířat se můžeme přesvědčit díky jejich vyspělému chování. Umí používat v omezené míře nástroje a synchronizovat svou činnost ve skupině mnoha jedinců! Z tohoto důvodu se musí mezi sebou účinně dorozumívat.

Delfíní komunikace zahrnuje hvízdání, štěbetání, hvizdy a další zvuky v ohromném frekvenčním rozsahu. Jejich škála kolísá od nízkých frekvencí až pro člověka neslyšitelný ultrazvuk o kmitočtu vyšším než 20 000 Hertzů.

Australská vědkyně Liz Hawkinsová z Centra pro výzkum velryb při univerzitě Jižní kříž během několika let pořídila a analyzovala 1647 zvukových nahrávek delfínů skákavých. Z nich se snaží rozluštit jejich komunikaci.

Kdy porozumíme řeči delfínů? •  nasa.gov

Zatím identifikovala kolem 200 rozdílných hvizdů, u kterých se jí podařilo prokázat souvislost s určitým typem delfíního chování. Podle Hawkinsové by tato komunikace mohla být svým způsobem považována za jazyk.

Co si však delfíni "vypráví"? Víme, že komunikují při lovu, během námluv nebo při hře. Podrobnosti jejich komunikace však zůstávají záhadou.

Zatímco biologové pod vedením Brita Vincenta Janika v roce 2006 zjistili, že každý delfín má od narození své jméno - v podobě určitého zvuku, vědecký tým britského inženýra Johna Stuarta Reida a amerického odborníka na delfíny Jacka Kassewitze již pracuje na překladu delfíní "řeči"!

Jejich zařízení CymaScope zaznamenává vibrace vody rozvířené delfíním zpěvem a převádí je do grafické podoby. Dalším krokem je přiřazení zvuků ke konkrétním situacím v životě delfínů. "Naším konečným cílem je promluvit na delfíny pomocí jejich řeči a pochopit jejich odpovědi," konstatuje Kassewitz. Za jak dlouho budeme poprvé rozumět zvířatům?

Autor

Petr Koutský

Klíčová slova:
delfin, rec
 

Články odjinud