Pro voko: Vodní hrady

Pro voko: Vodní hrady
Sdílej
 
Dodnes stojíme v úžasu při pohledu na majestátné hrady na vysokých skalách. Jak je mohli naši předkové bez moderní techniky vůbec postavit? Existuje však ještě jeden typ středověkého opevnění, před kterým musíme i po staletích také smeknout: jsou to tak zvané vodní hrady. Pevnosti postavené na ostrovech a skalách uprostřed jezer a rybníků. Takové stavby stojí i u nás, ale pravým rájem vodních hradů je jižní Skotsko.

Postavit takovou stavbu vyžadovalo samozřejmě veliké úsilí, často bylo nutné dovážet kameny i dřevo na lodích ze vzdálených lomů. Výsledek ale většinou stál za to, dobře postavený vodní hrad byl téměř nedobytný. Není divu, býval přístupný pouze po padacím mostě či lodí.

Hrad Stalker

Slovo stalker lze z angličtiny přeložit jako stopař či slídič, ale původní název hradu Stalcair znamená v gaelštině lovec nebo sokolník. Stojí na Kormorání skále v zálivu Loch Laich na západním pobřeží Skotska. Sloužil při klanových válkách mezi skotskými horaly i jako útočiště při útocích Angličanů.

Eilean Donan

Eilean Donan •  shutterstock.com

Středověký hrad z roku 1230 měl původně sloužit jako obrana proti Vikingům. S pevninou je spojen úzkým kamenným mostem. Hrad stojící nad jezerem Loch Duich se proslavil v mnoha filmech jako například Highlander nebo James Bond - Jeden svět nestačí.

Caerlaverock

Caerlaverock •  shutterstock.com

Mohutný vodní hrad Caerlaverock stojí na jihozápadě Skotska. Bylo o něho svedeno mnoho bitev mezi Skoty a Angličany. Několikrát dokonce v bojích změnil majitele.

Skutečná Nessie: Ichtyosaurus ze Skotska

Skutečná Nessie: Ichtyosaurus ze Skotska

Supervulkány: sopky, která by nás mohly vyhubit

Supervulkány: sopky, která by nás mohly vyhubit

Pro voko: Tundra je pustina plná života

Pro voko: Tundra je pustina plná života

Autor

Stanislav Drahný

Klíčová slova:
hrad
 

Články odjinud