Pro voko: Dívka a drak

Pro voko: Dívka a drak
Sdílej
 
Sintel, hlavní hrdinka stejnojmenného animovaného filmu, najde zraněného dráčka, kterého vyléčí a ochočí si ho. Jenže s draky nejsou žerty, a tak se brzy dostane do problémů. V krátkém čtvrthodinovém filmu se tak rozehraje napínavý příběh, do kterého se vešlo i několik akčních scén.

Počítačová animace je většinou stále ještě dražší než hrané scény, ale tvůrcům se podařilo vystačit se sponzorskými dary a příspěvky od tisíců fanoušků. Grafiku vytvořil asi desetičlenný tým umělců za rok práce a k animaci filmu použil počítačový program Blender, který je volně dostupný (navíc má otevřený zdrojový kód) na webu blender.org.

Také samotný film Sintel je volně ke stažení na webu sintel.org nebo - v nižším rozlišení, ale zato s českými titulky - na Youtube. Společnost Blender Foundation, která vývoj programu řídí, už má na svém účtu několik podobných projektů: technický fantasy film Elephants Dream (elephantsdream.org), vtipný animák o králíkovi Big Buck Bunny (bigbuckbunny.org) nebo hru Yo Frankie (yofrankie.org).

Pro voko: Semínkový hit na Expu

Pro voko: Semínkový hit na Expu

Superman a Spider-Man proti zlu

Superman a Spider-Man proti zlu

Klíčová slova:
sintel
 

Články odjinud