3D fotbal do obýváku

3D fotbal do obýváku
Sdílej
 
Díváte se rádi na 3D filmy? Líbila se vám podivuhodná planeta Pandora ve filmu Avatar nebo tajemný svět ve snímku Alenka v říši divů? V tom případě pro vás mám dobrou zprávu. Před několika dny začalo v Česku pravidelné televizní vysílání ve 3D formátu!

Již od počátku dubna přenáší britská televize Sky TV zápasy fotbalové Premier League pomocí třírozměrného obrazu. V Česku prozatím něco podobného zcela chybělo.

S omezeným vysíláním ve 3D jsme se sice mohli setkat i v České republice, ale teprve od minulého pondělí je tato technologie na obrazovkách televizorů využívána pravidelně. Jako první ji do vysílání zavedl český televizní kanál HD+, který ve svých balíčcích nabízí kabelová společnost UPC.

Diváci HD+ se na trojrozměrné televizní zážitky mohou každý den od 11:30, 18:30 a 0:30. Pořady zahrnují jak upoutávky na nové 3D filmy, tak i vlastní českou tvorbu. Vysílání HD+ zatím může zhlédnout bezmála 400 000 tisíc českých domácností.

Rozmach zažívá také jiné odvětví 3D televizní zábavy. Poprvé v historii mohou diváci některých placených zahraničních televizí vidět trojrozměrně část zápasů probíhajícího mistrovství světa ve fotbale! Mají tak vůbec poprvé možnost vychutnat si téměř na vlastní kůži pocity slavných brankářů, nebo vzrušenou atmosféru na lavičce během utkání.

Z důvodu technologické náročnosti zatím nejsou ve 3D přenášena všechna fotbalová utkání, musí je totiž snímat několik párů přesně synchronizovaných kamer. Ve 3D budou vysílány některé zápasy základních skupin, stejně jako všechny od čtvrtfinále výš.

Zahraniční diváci, kteří si chtějí tento dojem užít, musí mít nový televizor, podporující 3D technologii obrazu a speciální brýle. Ve vysílání českých televizí bohužel fotbalová utkání ve 3D zatím neuvidíte, jen v některých prodejnách elektroniky můžete zhlédnout reklamní spoty z MS ve fotbale v tomto moderním vizuálním formátu.

Můžeme očekávat rozvoj 3D televizního vysílání? Vzhledem k úspěchům filmů a televizních přenosů natočených touto technologií, se zřejmě bude objevovat stále častěji. Další fotbalový svátek v roce 2014 v Brazílii, již možná uvidí trojrozměrně také Češi!

 

Články odjinud