Online džungle: pravidla internetové fair-play

Online džungle: pravidla internetové fair-play
Sdílej
 
Internet není bezpečné místo. Znáte to. Každou chvíli na vás zabliká, že jste miliontí návštěvníci stránek a vyhráváte nebo že pokud si nestáhnete jakýsi pochybný antivir, váš počítač do minuty vybuchne a shoří.

Není proto od věci podívat se na základní pravidla při práci v síti. Zákonem, který byste měli dodržovat nad všechny ostatní, je ochrana vlastního soukromí. Skoro každý dnes funguje na nějaké sociální síti, ať už na Facebooku, Twitteru nebo alespoň Skype. Možná byste byli překvapeni, kolik se toho o vás může kdokoli dočíst, když si nehlídáte svoje osobní data.

Koho to zajímá?

To je správná otázka. Nejste přece hvězdy pop music ani děti Karla Gotta, tak kdo by si chtěl prohlížet vaše fotky z hor nebo fotbalu? Odpověď je poněkud rodičovská: nejde o fotky, ale o princip. Ještě nedávno se na internetu komunikovalo hlavně prostřednictvím programu ICQ. Vrcholem vašich možností zde bylo umístění nějakého krátkého statusu. Dnes toho na sebe prozrazujeme mnohem víc, a proto je dobré začít si uvědomovat, jak moc vlastně máme své údaje pod kontrolou. Zkuste se někdy nepřihlášení podívat na svůj facebookový profil. Třeba zjistíte, že za cenu pár kliknutí o sobě nabízíte tolik informací, že by o vás mohli podle nich natočit film.

Temná strana Facebooku

Nejlepší nápad není ani tuning vašeho profilu pomocí různých vychytávek. Nejčastěji se setkáte s aplikacemi, které vám nabízí přehled o tom, kdo si prohlíží váš účet. Neméně populární jsou takové, které slibují přidání tlačítka "To se mi nelíbí". Obojí je stoprocentní podvod. V lepším případě jde o vtípek, v horším si můžete při stahování počítač zanést nějakým škodlivým softwarem. Prohlížení cizích profilů a vzájemné lajkování komentářů kamarádů je totiž principem běhu Facebooku. Kdyby se musel každý před publikováním statusu rozmýšlet, zda mu nedají všichni známí palec dolů, dost možná by se zničehonic proměnil v síť rozpačitého mlčení. Jenže pochybné programy jsou jako bacily - můžete je chytit všude. Největším bacilonosičem je kupodivu vaše mailová schránka. Nejde jenom o viry, druhů škodlivých kódů je dnes mnohem víc. Pokud však máte kvalitní antivir s pravidelnou aktualizací, tak vám naštěstí velké nebezpečí nehrozí.

Hory mají oči, internet zas paměť

Ne každému stačí, aby se jen na Facebooku s něčím občas svěřil kamarádům. Pokud se rozhodnete na internetu publikovat (třeba si založit blog nebo začít psát na nějaký spřízněný server), mějte na paměti, že přijímáte zodpovědnost za to, co publikujete. Všechno, co na internet uložíte, tam zanechá svůj otisk. Vyvěsit na síť fotky vašeho kamaráda, když po prohrané sázce polyká slimáky, není ani trochu fér. K tomu se může snadno stát, že i když pak fotografii smažete, už ji budou mít dávno desítky dalších uživatelů u sebe na disku nebo v horším případě na svých vlastních stránkách. A to už je velký problém. Ještě obezřetnější byste měli být, pokud píšete na nějakém fóru. Tady už nemáte jakoukoli kontrolu nad tím, co už jste jednou řekli. Na vaši neuváženou hlášku může někdo narazit třeba i za deset let - a pomyslet si kdovíco. Tady platí další trochu otravná rodičovská rada, že dvakrát měř a jednou řež. Už dnes, když hledají firmy nové zaměstnance, tak si je nejdříve proklepnou na internetu. Negativní stopa, kterou po sobě dnes na internetu zanecháte, vám může v budoucnu pěkně uškodit. Naštěstí to funguje i naopak. Čím více se sítí šíří datový odpad v podobě nesmyslných nadávek, nicneříkajících obrázků nebo lživých hoaxů, tím spíše všichni ocení slušné jednání. Nikdo nechce, abyste se proměnili Mirky Dušíny digitálního věku. Ale fair-play ocení každý.

Článek vznikl ve spolupráci s projektem SafeInternet.cz.

Jabko proti zbytku světa: konec papíru je tu

Jabko proti zbytku světa: konec papíru je tu


Šílený svět aut budoucnosti: malé, rychlé, futuristické, zelené

Šílený svět aut budoucnosti: malé, rychlé, futuristické, zelené


Klíčová slova:
internet
 

Články odjinud